Ξεμένουν από χρήματα τα ΑΕΙ

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη δόση των κονδυλίων από την πολιτεία για το 2015, με ορισμένα από αυτά να αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα ακόμη και με πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ.

 

Στη Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά αναφέρθηκε πως πάνε να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς

 

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, που ρυθμίζει θέματα και της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προκάλεσε ήδη τις πρώτες αναταράξεις μεταξύ των πρυτάνεων, οι οποίοι στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, ανέφεραν πως πάνε να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, ενώ αποφάσισαν αρχικά έκτακτη Σύνοδο για τις 5 Μαΐου, προκειμένου να τοποθετηθούν συνολικά επί του σχεδίου νόμου, θα συνεδριάσουν τελικά το ερχόμενο Σάββατο 25 Απριλίου.

 

Αναφορικά με τα οικονομικά των ιδρυμάτων, αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα για τα πανεπιστήμια, αφού οι ήδη «ψαλιδισμένες» επιχορηγήσεις από το κράτος αργούν να φτάσουν στα ΑΕΙ.

 

Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Γαγλής, την περσινή χρονιά η πρώτη δόση της χρηματοδότησης είχε δοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ είχε «απελευθερωθεί» το 40% των χρημάτων για όλο το ακαδημαϊκό έτος.

 

«Τα χρήματα που δίνονται στην πρώτη δόση δεν είναι πάντα τα ίδια, καθώς εξαρτάται από τη ρευστότητα που έχει το κράτος. Φέτος, μπαίνουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη, και ακόμη δεν έχει δοθεί η πρώτη δόση». Ο κ. Γαγλής υποστηρίζει ότι, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, ορισμένα ιδρύματα θα προχωρήσουν ουσιαστικά σε… στάση πληρωμών όσον αφορά σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ δεν θα μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες για σίτιση και στέγαση.

 

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η Σύνοδος των πρυτάνεων διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός πρόσφατα, συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων.

 

«Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο, ενδελεχή σχεδιασμό και ευρεία συναίνεση», αναφέρει ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος. Προσθέτει λέγοντας πως «πρόκειται για σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί βιάζεται τόσο πολύ. Να μας πει ποιο είναι το επείγον θέμα που ρυθμίζει αυτήν τη στιγμή το σχέδιο νόμου, όσον αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

 

Διαφωνίες

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εκφράστηκαν από ορισμένους πρυτάνεις διαφωνίες ως προς το εκλογικό σώμα που θα μπορεί να συμμετάσχει για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, αναφερόμενοι στη δυνατότητα καθολικής συμμετοχής που δίνεται σε φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους. Το μείζον ζήτημα, τόνιζαν, είναι γιατί καταργείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία που είχε δώσει λύσεις στο πρόσφατο παρελθόν, σε περιπτώσεις που είχε εμποδιστεί η εκλογική διαδικασία.

 

Μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και σε θέματα φύλαξης και ασφάλειας των Ιδρυμάτων. «Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά για μία ακόμη φορά από το υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των πανεπιστημίων και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότησή του. Τα φαινόμενα βίας και παραβατικών συμπεριφορών στα πανεπιστήμια δεν συνιστούν ενδοπανεπιστημιακό ζήτημα των Ιδρυμάτων, αλλά ζήτημα που αφορά την κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της».

 

Τέλος, ζητούν αύξηση των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, καθώς υποστηρίζουν πως ο αριθμός των δικαιούχων σίτισης και στέγασης αυξάνει δραματικά ανά έτος.

 

Πηγή: Έθνος