Ξεκινούν οι αγορές ομολόγων – Εκτός η Ελλάδα!
Τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που ξεκινά και επίσημα από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, αποσαφήνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαιϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας από τη Λευκωσία.
Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ, προσθέτοντας πως αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικό ίδρυμα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει -προς το παρόν- σε αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΚΤ είναι ο πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εφόσον όμως πληρούνται οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι κανόνες».
Απαντώντας δε σε ερώτηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους», παραπέμποντας στο καταστατικό.
Και υπογράμμισε: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί και πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνικές τράπεζες λέγοντας πως είναι φερέγγυες και ότι η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμο το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Στις 9 Μαρτίου ξεκινούν οι αγορές ομολόγων
Ως προς το πράγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι αγορές, από την ΕΚΤ, κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου και θα συνεχιστούν οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων.
H ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων, δηλαδή κάτω από -0,2%. Παράλληλα θα αγοράζει ομόλογα ευρωπαϊκών θεσμών όπως της ΕΤΕπ, του EFSF, του ESM και των σκανδιναβικών επενδυτικών τραπεζών.
Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ευνοϊκές εξελίξεις στην οκκονμία της Ευρωζώνης
Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι αρχίζουν να εμφανίζονται πιο ευνοϊκές εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι οποίες ενισχύονται από τα επιπρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2016 λόγω και της πτώσης του ευρώ αλλά και των μέτρων της ΕΚΤ. Το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,1%.
Επίσης, ο πληθωρισμός το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%.