Ξεκίνησε να λειτουργεί το Γραφείο Εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης
Πληροφόρηση και συμβουλευτική ανέργων και υποστήριξη εργαζομένων στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης θα παρέχει το Γραφείο Εργασίας, που στεγάζεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία του στις 26 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών πληροφόρησης συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων».
Η ίδρυση του Γραφείου Εργασίας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπέγραψαν σχετική συμφωνία με την οποία και επίσημα ξεκινά η λειτουργία του Γραφείου Εργασίας.
«Δεν είναι γραφείο εύρεσης εργασίας» διευκρίνισαν, σε συνέντευξη τύπου, στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός του Γραφείου Εργασίας είναι η κάλυψη του θεσμικού κενού στην ενημέρωση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό ανέργων και εργαζομένων, με βάση τις δεξιότητες τους, τις ανάγκες της αγοράς, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, κ.α.
Όπως ανέφεραν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου, μέσα από τη συνεργασία συνδικάτων, αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, όπως πανεπιστημίων, κοινωνικών και επαγγελματικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, κ.α. για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για την αύξηση της απασχόλησης.
«Στόχος είναι να καταφέρουμε να αγκαλιαστεί από όλους αυτή η προσπάθεια, από τα επιμελητήρια, τις επαγγελματικές οργανώσεις, από αυτούς που απορροφούν το εργατικό δυναμικό, από αυτούς που δημιουργούν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στο να μην πέφτουν εργαζόμενοι και άνεργοι «θύματα» ιδιωτικών εταιριών εύρεσης εργασίας, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικών, που επί αμοιβή εξασφαλίζουν «συνήθως πρόσκαιρη» εργασία.
«Αυτά τα δουλεμπορικά, που έχουν όνομα, ξενόγλωσσες εταιρίες, πήγαιναν στην τέως τρόικα και νυν θεσμούς και ζητούσαν και έπαιρναν ρυθμίσεις απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων για να διευκολύνεται η δική τους η δουλειά. Έχω πάμπολλα τέτοια παραδείγματα και τα τελευταία, στην αξιολόγηση, που ήταν απαιτήσεις τέτοιων εταιριών, στην τελευταία αξιολόγηση που δεν έγινε και που είναι σε εκκρεμότητα και να δούμε το τι θα γίνει», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Λεκάκης στον ένα μήνα που λειτουργεί το Γραφείο Εργασίας, το επισκέφθηκαν 200 άτομα, κλείστηκαν 65 συναντήσεις μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων και απαντήθηκαν 60 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Στο γραφείο παρέχουν υπηρεσίες δύο υπάλληλοι του δήμου και δύο συνεργάτες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και λειτουργεί από τις δέκα ως τη μια το μεσημέρι και δέχεται αιτήματα όχι μόνο δημοτών της Θεσσαλονίκης, αλλά όλων των ενδιαφερομένων.
«Δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε τις δημόσιες πολιτικές, αυτές δίνουν τον τόνο, αλλά αντίθετα επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά σε αυτές, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ, Βασίλης Παπαδόγαμβρος. Στην αντίστοιχη προσφορά του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη στην οδό Αισώπου, όπου γίνονται και άλλες παράλληλες δράσεις, όπως το «κοινωνικό ιατρείο» και το σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες «Οδυσσέας», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.