Κριστίν Λαγκάρντ: Συγχαρητήρια στην Κύπρο
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίρει τις κυπριακές Αρχές για την μέχρι τώρα επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του οικονομικού προγράμματος, κάνοντας λόγο για κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Με γραπτή δήλωσή της μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και την έγκριση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, τόνισε:
«Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επαινεθούν για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος τους. Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφαίρεσαν εγχώριους περιορισμούς πληρωμών, έθεσαν σε εφαρμογή μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και ανέλαβαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κινδύνους και σε προκλήσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνοντας: «Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όσον αφορά την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παρακωλύουν την παροχή πιστώσεων και την ανάκαμψη της ανάπτυξης. Ταχεία εφαρμογή του νομικού πλαισίου της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους είναι καθοριστική για την παροχή των κατάλληλων κινήτρων για εθελοντικές διευθετήσεις δανείων. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να εντείνουν την εποπτεία των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των δανείων των τραπεζών, ενισχύοντας τη συνολική εποπτεία και τους κανονισμούς, καθώς και να εφαρμόσουν πλήρως το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πρόσθεσε επίσης ότι «Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος με την αναδιάρθρωση και την εξομάλυνση της ρευστότητας των τραπεζών, για να επιτραπεί η απάλειψη των εξωτερικών ελέγχων των κεφαλαίων, ενώ παράλληλα θα διαφυλάσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η επαρκής παροχή ρευστότητας από το ευρωπαϊκό μηχανισμό εξακολουθεί να είναι απαραίτητη».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «με δεδομένο πως (ακόμα) υπάρχει μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν προσεκτικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητη η μεσοπρόθεσμη καλά ρυθμισμένη δημοσιονομική προσαρμογή, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες θα πρέπει να συμπληρωθούν, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων από το χρέος και τα δημοσιονομικά, καθώς και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ