Κρίση… αισιοδοξίας για περισσότερες προσλήψεις

Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν για την απασχόληση στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της Manpower, η οποία αποτυπώνει το κλίμα στο ελληνικό επιχειρείν.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων στην πλειονότητα των τομέων της οικονομίας για το α’ τρίμηνο του 2015.

 

Με τον Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης -προσαρμοσμένο σύμφωνα με την εποχικότητα- να διαμορφώνεται στο +8%, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών (753 αφορούσε το συγκεκριμένο δείγμα) είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το δ’ τρίμηνο του 2008. Οι προθέσεις για προσλήψεις παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

 

Οι εργοδότες 

Αναλυτικότερα, οι εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναμένουν την ισχυρότερη αύξηση, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +19%. Στον αντίποδα οι εργοδότες στους τομείς Εστίασης και Τουρισμού αναμένουν υποτονικό κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -2%.

 

Σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2014, οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των Προοπτικών, της τάξης των 7 και 6 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, καταγράφονται στους τομείς του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) και της Μεταποίησης. Στο μεταξύ, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα της Γεωργικής Οικονομίας, με μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων.

 

«Η έρευνά μας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2015», σημειώνει η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, η οποία προσθέτει ότι «οι εργοδότες σε όλους σχεδόν τους εννέα τομείς της οικονομίας παραμένουν αισιόδοξοι με θετικές προβλέψεις». Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «το θετικό κλίμα που αντανακλάται στην έρευνα δεν καλύπτει κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ενώ βλέπουμε ότι οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις -που αποτελούν βασικό άξονα της οικονομίας μας- εκφράζουν το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης.

 

Εντούτοις, αν και οι Προοπτικές Απασχόλησης για τις μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, εξακολουθούν να είναι θετικές, αλλά συγκρατημένες σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων μεγεθών. Είναι σαφές ότι οι αναδυόμενες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας».

 

Μεταποίηση: Ξυπνάνε μνήμες 2008

 

Για τους προσεχείς τρεις μήνες, οι εργοδότες αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +14%, ενώ τα άτομα που αναζητούν εργασία αναμένεται να επωφεληθούν από τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων από το γ’ τρίμηνο του 2008. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ακόμη ότι η μείωση της απασχόλησης επιβραδύνεται συνεχώς από το γ’ τρίμηνο του 2012 μέχρι και το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

 

Εμπόριο: Με μερική απασχόληση

 

Ανατροπές στον εργασιακό χώρο του εμπορίου καταγράφει η ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου. Ειδικότερα, το 2014 διπλασιάστηκε η μερική απασχόληση σε σχέση με το 2008, το 18,2% όσων απασχολούνται στο εμπόριο δουλεύει και την Κυριακή, η προσωρινή εργασία σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 28,6%, το ποσοστό των απλήρωτων υπερωριών έχει εκτοξευτεί στο 63,4% από 47,6% το 2008, ενώ οι εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους σαν «μερικής απασχόλησης» αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες.

 

Μεταφορές: Ολική επαναφορά

 

Για το α’ τρίμηνο του 2015 αναμένεται η ισχυρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων έξι ετών (από το δ’ τρίμηνο του 2008 πιο συγκεκριμένα), με τους εργοδότες στον κλάδο Μεταφορές και Επικοινωνίες να αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +13%. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Κατασκευές: Φως στην άκρη του τούνελ

 

Για το α’ τρίμηνο του 2015 προβλέπεται αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο, με τους εργοδότες να αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +3%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ εξάλλου, από το α’ τρίμηνο του 2013 μέχρι και το α’ τρίμηνο του 2014 σημειώνεται συνεχής επιβράδυνση στη μείωση της απασχόλησης στον κλάδο (από το -43,5% στο -21,4%).

 

Χρηματοοικονομικά: Το νόμισμα έχει αλλάξει

Καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +19%, οι εργοδότες αναμένουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας από το δ’ τρίμηνο του 2008 κατά το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς σε Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις. Οι προοπτικές είναι ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Πηγή: Έθνος