Κουρδική «βόμβα» για Ερντογάν

Η εμμονή της Αγκυρας στον ρόλο του παρατηρητή στον διεθνή αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο την έχει οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση, αλλά απειλεί ολοένα και περισσότερο να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στο τουρκικό καθεστώς και στους Κούρδους που έχουν αρχίσει να στέλνουν μαχητές στην Τουρκία.

 

Και μαζί με αυτήν και τη φιλοδοξία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για εξασφάλιση μιας διευρυμένης πλειοψηφίας δύο τρίτων στις βουλευτικές εκλογές του 2015 που θα του επιτρέψει την πολυπόθητη αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Ηδη ο Τούρκος πρόεδρος έχει προκαλέσει την έκρηξη των Κούρδων στο εσωτερικό της χώρας του που διαδηλώνουν μαζικά, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση για το ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο να επέμβει στρατιωτικά, προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

 

Περισσότεροι από 30 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των διαμαρτυριών σε 35 πόλεις. Παρόλο που ο Ερντογάν υποσχέθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι θα τηρήσει την ειρήνη με τους Κούρδους έως την «τελευταία του πνοή» και απέδωσε τις διαδηλώσεις σε συνωμοσία με στόχο να υπονομευθεί η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, το Σάββατο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΡΚΚ απείλησε εκ νέου με κατάρρευση της διαδικασίας ειρήνευσης, εάν η Αγκυρα δεν επέμβει στο Κομπάνι, πόλη στρατηγικής και συμβολικής σημασίας για τους Κούρδους.

 

«Εχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία. Αν συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, τότε οι αντάρτες θα ξεκινήσουν ξανά τον αμυντικό πόλεμο για την προστασία του λαού μας», προειδοποίησε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό μέλος του ΡΚΚ και το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης που βρίσκεται εκτός φυλακής, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του Ερντογάν «είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Κομπάνι και στην Τουρκία».

 

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος o φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε προειδοποιήσει πριν από δέκα ημέρες ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το τουρκικό κράτος θα τερματιστούν, αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές να διαπράξουν σφαγή στο Κομπάνι.

 

Μαχητές στην Τουρκία

 

Ο Μπαγίκ έκανε επίσης γνωστό ότι το στρατιωτικό επιτελείο του ΡΚΚ άρχισε να στέλνει μαχητές στην Τουρκία μέσω των ορέων Καντίλ του βορείου Ιράκ χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, εμείς αποφασίσαμε να αντιδράσουμε», εξήγησε.

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε χθες ότι το σενάριο δημιουργίας ενός διαδρόμου για τη μεταφορά όπλων και τη μετακίνηση μαχητών από την Τουρκία στο Κομπάνι δεν είναι ρεαλιστικό και ότι «πρέπει να εξαλειφθεί η ρίζα αυτής της κατάστασης που, προφανώς, είναι το καθεστώς Ασαντ στη Συρία».

 

Για να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία η Αγκυρα θέτει στις ΗΠΑ ως προϋπόθεση τον από κοινού αγώνα τους για ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, που για τον Ερντογάν είναι ο πραγματικός εχθρός στη Συρία.

 

Είτε επέμβει είτε όχι στην περιοχή, η κατάσταση για τον Ερντογάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα εν όψει των εκλογών του 2015, αφού οι μεν Κούρδοι ζητούν από την Αγκυρα να προστατέψει το Κομπάνι, η δε πλειοψηφία των Τούρκων είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε κίνηση θα ενέπλεκε τη χώρα τους σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Κάτι που ενδεχομένως γκρεμίσει τις ελπίδες του Τούρκου προέδρου για μια διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο, η οποία θα επιτρέψει την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του πολιτειακού συστήματος της χώρας σε προεδρικό.

 

ΑΓΡΙΑ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ

Οι τζιχαντιστές στέλνουν ενισχύσεις στο Κομπάνι

 

Ενισχύσεις στο Κομπάνι στέλνει το Ισλαμικό Κράτος, την ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ μπορεί να αποτελέσει μία μακρόχρονη προσπάθεια. «Σημειώθηκε πρόοδος στην περιοχή» από τα αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε ο Αμερικανός υπ. Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη».

 

Οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν έκκληση για κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος έχει «ρίξει όλο το βάρος» σε αυτήν τη μάχη και στέλνει στην περιοχή ενισχύσεις από τις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι.

 

«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη μάχη γι’ αυτούς: αν καταλάβουν το Κομπάνι, η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία θα διαρκέσει πάρα πολύ. Ομως αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην εικόνα των τζιχαντιστών», ανέφερε ο Αμπντελ Ράχμαν του Παρατηρητηρίου. Χθες ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι», ενώ η Κομισιόν αποδέσμευσε 3,9 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες.

 

Εν τω μεταξύ τριπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα κοντά στην Μπακούμπα του Βορείου Ιράκ οδήγησε σε τουλάχιστον 58 νεκρούς και 100 τραυματίες, την οποία, σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος, εξαπέλυσαν «ξένοι τζιχαντιστές», ένας Τούρκος, ένας Γερμανός και ένας Σαουδάραβας.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – ΜΑΪΣΑ ΑΜΠΝΤΟ

 

«Στρατηγός» των Κούρδων

Επικεφαλής του αγώνα των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι μια γυναίκα. Ο λόγος για τη 40χρονη Μάισα Αμπντο, που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο «Ναρίν Αφρίν» και που έχει αναλάβει τη διοίκηση των YPG (Μονάδων Προστασίας του Λαού) στο Κομπάνι,, που αντιστέκονται από τις 16 Σεπτεμβρίου, στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

«Οσοι τη γνωρίζουν λένε ότι είναι καλλιεργημένη, έξυπνη και ψύχραιμη. Ανησυχεί για το ηθικό των μαχητών και ενδιαφέρεται προσωπικά για τα προβλήματά τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα Εμπντι, Κούρδος ακτιβιστής από το Κομπάνι. Η Αμπντο προέρχεται από το Αφρίν του Χαλεπιού, εξ ου και το ψευδώνυμό της. Η παρουσία γυναικών μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο.

 

Στις 5 Οκτωβρίου η Ντιλάρ Γκενξεμίς ή Αρίν Μιρκάν, όπως ήταν το ψευδώνυμό της, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές στα περίχωρα του Κομπάνι. Ηταν η πρώτη γυναίκα-καμικάζι κουρδικής καταγωγής από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011. Ομως και οι αντάρτες του ΡΚΚ στην Τουρκία είχαν από παλιά πολλές γυναίκες στις τάξεις τους.

 

Πηγή: Έθνος