Κορωνοϊός -Σαρηγιάννης: Με τη γρίπη, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 2.000 τον Δεκέμβριο -Τι μπορεί να βοηθήσει
Προειδοποιητικό «καμπανάκι» για επικείμενη εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μίλησε στο MEGA για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού -κυρίως στην περιοχή της Αττικής- και σημείωσε ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
«Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός (σ.σ. των κρουσμάτων κορωνοϊού) μέχρι τέλη του Οκτώβρη θα είμαστε σταθερά στα 300+ κρούσματα. Προς το τέλος του Οκτώβρη θα ανεβούμε περίπου στα 400 και στο τέλος του Νοέμβρη περίπου στα 600. Και μετά μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ανεβαίνει πάνω από τα 600 και με τον ιό της γρίπης γίνεται πιο περίπλοκη η κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ερωτηθείς σε εκείνο το σημείο από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τί θα γίνει στους τέσσερις κρίσιμους μήνες με τη γρίπη (H1N1 κ.λπ) και τον κορωνοϊό, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι τέλος του χρόνου σε 1.800 με 2.000 κρούσματα καθημερινά, εντός Δεκεμβρίου.
Μάσκα και τηλεργασία μπορεί να αλλάξουν την εικόνα
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε ότι «το θέμα είναι το τί μέτρα παίρνεις και το πόσο τηρούνται τα μέτρα. Εμείς το συνυπολογίζουμε αυτό και γι’ αυτό κάνουμε καλή πρόβλεψη. Ομως ναι, τίθεται θέμα εφαρμογής. Πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και αυστηροί με τον εαυτό μας» προσέθεσε.
Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι «το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο μέτρο είναι η χρήση της μάσκας παντού» ενώ αμέσως μετά μίλησε για την τηλεργασία, ένα μέτρο που παρατάθηκε για όλο τον Οκτώβριο:
«Αν εφαρμόσουμε τις μάσκες παντού και τις φορέσουμε τότε οι αριθμοί αλλάζουν. Η τηλεργασία βοηθά και η αύξηση της τηλεργασίας στο 75%, εμείς το υπολογίζουμε για το Δημόσιο, θα βοηθούσε και αυτή επικουρικά να μειωθούν στο 10% με 20% τα κρούσματα. Ο συνδυασμός μάσκας και τηλεργασίας είναι πάρα πολύ αποδοτικός»
Καταλήγοντας ο καθηγητής του ΑΠΘ επανέλαβε ότι πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.
Πηγή: iefimerida.gr