«Κλυδωνισμοί στην Ελλάδα-Ο φόβος στοιχειώνει ξανά την ευρωζώνη»
Αστάθεια, ανησυχία και ο παράγοντας φόβου που επιστρέφει ξανά στην ευρωζώνη είναι το κλίμα που μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Στο παρά πέντε της προεδρικής εκλογής, η Ελλάδα βρίσκεται σε αναταραχή και μπαίνει ξανά στην επικίνδυνη ζώνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την εξουσία.
Η άνοδος μικρότερων κομμάτων είναι ένα σενάριο που ίσως επαναληφθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς παρατηρείται κόπωση των ψηφοφόρων, επισημαίνουν αρθρογράφοι.
Τις προειδοποιήσεις Μοσκοβισί ότι η μη αποπληρωμή των χρεών θα συνιστούσε «αυτοκτονική κίνηση» από την πλευρά της Ελλάδας ασχολούνται μέσα όπως οι βρετανικοί FT αλλά και το αμερικανικό CNBC.
Οι FT αναφέρονται στην κριτική που έχει δεχθεί ο Μοσκοβισί από «ακρο-αριστερά κόμματα» της Ευρώπης για την απόφασή του να επισκεφθεί την χώρα λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία, θεωρώντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την δημοκρατία στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η επίσκεψη σχετίζεται με την δίμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος και όχι με το πολιτικό ημερολόγιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι συνωμοτεί με την Κομισιόν και τα άλλα μέλη της τρόικας για να τρομοκρατήσει τους βουλευτές και να ξεπεράσει το εμπόδιο της προεδρικής εκλογής, αλλά ό, τι και αν δοκιμάζουν δεν θα πετύχει.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εκφράζουν ανησυχία για την αναστάτωση που θα προκαλούσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο παράγοντας του φόβου επιστρέφει στην ευρωζώνη, τιτλοφορεί δημοσίευμά του το CNBC, γράφοντας ότι το πολιτικό ρίσκο θα είναι και πάλι έντονο στην ενιαία νομισματική ένωση τον επόμενο χρόνο.
Εκλογές έρχονται σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και ίσως στην Ιταλία την ανησυχία ότι οι λαϊκιστές θα έρθουν στην εξουσία.
Αυτή η πολιτική αστάθεια επιτείνει τους φόβους ανάσχεσης της ανάπτυξης την οποία έχει απελπισμένα ανάγκη η ευρωζώνη.
Σε αυτό το κλίμα αστάθειας και με τις διαπραγματεύσεις για την μεταμνημονιακή εποχή να συνεχίζονται, ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποιεί τις προεδρικές εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παίζει το χαρτί του φόβου.
«Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι- αν υπό το φως της αντίδρασης των αγορών-η τρόικα θα αποφασίσει να είναι πιο επιεικής με τον Σαμαρά καθώς αυτός διαπραγματεύεται την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αν η κυβέρνηση επιβιώσει μετά την ψηφοφορία. Ηθικό διακύβευμα θα έλεγε κανείς. Το θέμα είναι ότι αν ο Σμαράς καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιό του και η κυβέρνησή του επιβιώσει, αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς μια προσωρινή ανάπαυλη. Ακόμη και αν δεν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε κάποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο χρόνο».
«Με πολλούς Έλληνες να έχουν εξουθενωθεί από τα πέντε χρόνια ύφεσης, αυξήσεις στη φορολογία και το ρεκόρ ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οδεύουν ολοταχώς προς την εξουσία στις πρόωρες εκλογές που θα προκηρυχθούν βάσει του ελληνικού συντάγματος, αν στις 29 Δεκεμβρίου η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», γράφει το BBC.
«Έπειτα από δεκαετίες στην αντιπολίτευση, η Αριστερά ετοιμάζει επάνοδο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική», τόνισε ο κ.Σαμανίδης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Όσο και αν αποδεικνύεται δελεαστικό για τους Έλληνες ψηφοφόρους, η προοπτική να έρθει ένα αριστερό κόμμα στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης έχει κλυδωνίσει τις αγορές και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι αν δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος, η Ελλάδα κινδυνεύει με μία ολέθρια έξοδο από την ευρωζώνη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 9 Δεκεμβρίου σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση του, ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με παρεμβατικές τοποθετήσεις προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον κυβερνώντα συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.
«Δεν θα ήθελα ακραίες δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία. Θα προτιμούσα γνωστά πρόσωπα» είπε προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκαλώντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ «Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την άνοδο της ακροαριστεράς στην Ελλάδα» τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
«Η Ευρώπη έχει ξανά τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα. Οι αγορές βράζουν, το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίστηκε. Η ψηφοφορία (της Τετάρτης) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υψηλού ρίσκου, γιατί αν ο υποψήφιος της κυβέρνησης και πρώην επίτροπος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας δεν εκλεγεί…θα ακολουθήσει διάλυση της Βουλής.
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα προεκλογικό. Ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, δηλώνει έτοιμος να πάρει τα ηνία της χώρας και υπόσχεται την έξοδο από τα μνημόνια…Το πρόγραμμα του, έρχεται ξεκάθαρα σε σύγκρουση με τους όρους που έχουν θέσει οι πιστωτές της Ελλάδας».
Mεταρρυθμιστική κόπωση και στροφή των Ευρωπαίων προς ακραία κόμματα βλέπουν οι αρθρογράφοι στον γερμανόφωνου τύπου με σχόλια για το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, βάζοντας εκ νέου, όπως επισημαίνεται, την χώρα μας, στην «επικίνδυνη ζώνη».
Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σχολιάζει η Sudwest Presse της Ουλμ.
«Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί πάλι το φόβο της κρατικής χρεοκοπίας».
Ο Γερμανός αρθρογράφος επικεντρώνεται στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακυρώσει τις δανειακές συμφωνίες και να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας. Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκλογή Προέδρου που ξεκινά αύριο θα αποτελέσει άκρως καθοριστική ψηφοφορία. Διακυβεύονται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
Πηγή: Έθνος