Κλαδική έκθεση για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη
Μια νέα κλαδική έκθεση προστίθεται στην δραστηριότητα της HELEXPO-ΔΕΘ που αυτή τη φορά, επιλέγει την προώθηση του πολιτισμού και ειδικότερα των εικαστικών.
Η 1η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ από τις 29 Οκτωβρίου ως και την 1η Νοεμβρίου του επόμενου έτους (2015).
Η πρώτη της δημόσια παρουσίαση έγινε το Σάββατο (8/11) στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης παρουσία και της υφυπουργού Πολιτισμού κ.Αντζελας Γκερέκου που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Συμμερίζομαι απόλυτα την πρωτοβουλία και οφέλη που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη έκθεση η οποία ελπίζω να εξελιχθεί σε πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, να συμβάλει στο διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών αλλά και στην εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό της πόλης η οποία διαθέτει τεράστιο απόθεμα ανθρώπων της τέχνης».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Πολιτισμού καταλήγοντας πως προσωπική της φιλοσοφία –αλλά βεβαίως και το Υπουργείου Πολιτισμού – είναι το τρίπτυχο «Πολιτισμός – Εξωστρέφεια – Ανάπτυξη». .
«Ανέκαθεν ο εθνικός εκθεσιακός φορέας καλλιεργούσε τον πολιτιστικό του ρόλο ενώ στο παρελθόν υπήρξε «μήτρα» σημαντικών πολιτιστικών διοργανώσεων όπως το Φεστιβάλ Τραγουδιού, Κινηματογράφου κ.α» υπενθύμισε ο πρόεδρος της DEU-HELEXPO, Tάσος Τζήκας.
Ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε ότι η υπό προετοιμασία έκθεση τέχνης αποτελεί το πρώτο εκθεσιακό προϊόν που αφορά στον Πολιτισμό από τα πέντε νέα «προϊόντα» που προστέθηκαν την τελευταία διετία στη ΔΕΘ- HΕLEXPO.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την HELEXPO-ΔΕΘ και την γκαλερί “Tsatsis Projects Artforum” ενώ καλλιτεχνικός της διευθυντής ορίστηκε ήδη ο ιδιοκτήτης της γκαλερί και συνδιοργανωτής Παντελής Τσάτσης.
Παρών στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair ήταν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και ο κ. Δημοσθένης Δαβέτας – σύμβουλος πολιτισμού του πρωθυπουργού ο οποίος μετέφερε προσωπικά όπως είπε τον χαιρετισμό και τη στήριξη του πρωθυπουργού στο νέο εκθεσιακό εγχείρημα της Helexpo.
Στον χαιρετισμό του ο κ.Δαβέτας μίλησε για … «την εποχή των αγορών , της προσφοράς και της ζήτησης στην οποία και η τέχνη και τα έργα της είναι προϊόντα και θα πρέπει να καταστούν ανταγωνιστικά , όχι μόνο με τη συμβολή του κράτους αλλά και την ενεργοποίηση των ιδιωτών.
Σε μια αποστροφή του λόγου του μάλιστα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είπε πως η προώθηση αυτών των προϊόντων τέχνης θα πρέπει να γίνει με δομές υψηλού επιπέδου, να αφορά όλες τις μορφές και τις περιόδους της τέχνης , τον σύγχρονο και τον αρχαίο πολιτισμό – αρκεί ο σεβασμός σ΄ αυτόν να μη γίνεται αρχαιο-λατρεία και αρχαιο-λαγνεία η οποία οδηγεί –όπως χαρακτηριστικά είπε- στην… ψύχωση.
Στην αναγκαιότητα παρουσίασης και προβολής – μέσω της επικείμενης έκθεσης- της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης των τελευταίων δεκαετιών («τότε που όλοι στόχευαν στην ύλη αυτοί οι καλλιτέχνες στόχευαν με τα έργα τους στον άνθρωπο» όπως χαρακτηριστικά είπε) αναφέρθηκε τέλος ο ιστορικός της Τέχνης –καθηγητής του ΑΠΘ Χάρης Σαββόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε πως «μπορεί η τέχνη να αντιμετωπίζεται ως «προϊόν» να μην ξεχνούμε όμως πως πριν και πάνω από όλα αποτελεί Αξία και Αγαθό πολιτισμού.
Στην υφυπουργό Πολιτισμού που ευχαρίστησαν οι διοργανωτές για την παρουσία της στην πρώτη αυτή επίσημη εκδήλωση-παρουσίαση του νέου εγχειρήματος της HELEXPO-ΔΕΘ με θέμα την Τέχνη, οι διοργανωτές προσέφεραν μια δημιουργία του εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη (από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και μια λινοτυπία του καλλιτέχνη – καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Ξενή Σαχίνη που δημιουργήθηκε ειδικά για την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair.