Κηδεύτηκε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης
Στα χώματα της γενέθλιας πόλης του της Θεσσαλονίκης, της πόλης που δεν εγκατέλειψε ποτέ στα 92 χρόνια της πολυτάραχης και δημιουργικότατης ζωής του, αναπαύεται από το απόγευμα σήμερα ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης.
Με μια… σκάλα στημένη στην είσοδο του ναού της Αγίας Σοφίας, στολισμένη με λευκά λουλούδια, κι ένα χαρτί που έγραφε… «Στον δάσκαλο» αποχαιρέτησε η …παλιά “φουρνιά” της φωτο-ειδησεογραφικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης τον… “δάσκαλο” της Γιάννη Κυριακίδη.
Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας τον Γιάννη Κυριακίδη, που πέθανε προχθές σε ηλικία 92 ετών, αποχαιρέτησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Α.Φωκιανίδης, ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης, ο δημοσιογράφος (εκ μέρους των Ποντιακών Ενώσεων) Φόρης Πεταλίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και η κόρη του εκλιπόντα, η σκηνογράφος Αφροδίτη (Τίτυ) Κυριακίδου.
Ο δήμαρχος “θυμήθηκε” τα “κλίκ” του Γιάννη Κυρακίδη απ’ το 1964 (στο γάμο του με την Αθηνά Μπουτάρη), ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ το ότι «ο Κυριακίδης καθιέρωσε την έννοια του φωτο-ειδησεογράφου», και η Τίτυ Κυριακίδου τον «Πόντιο πατέρα και φίλο και το στίγμα που άφησε στην πόλη και την καρδιά όλων για πάντα…».
Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν τον “κυρ-Γιάννη” – σύμβολο και “μύθο” της πόλης. Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος (στην πλειονότητα τους παλιοί του συνεργάτες), πολιτικοί, αλλα και πολίτες της πόλης συνόδευσαν -παρά την ισχυρή βροχή- τον “κυρ-Γιάννη” τους ως τα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου.
Η πόλη, με τον θάνατο του Γιάννη Κυριακίδη έχασε και τον τελευταίο …μύθο της. Τον τελευταίο “αυτόνομο”, “αυτόχθονα”, “αυτοδημιούργητο” και “διαχρονικό” μύθο της.
Ο κυρ-Γιάννης δεν θα χρειάζεται πλέον την περίφημη σκάλα του, ούτε τις τρεις φωτογραφικές μηχανές περασμένες στο λαιμό του για να …απαθανατίζει τους ανθρώπους από ψηλά…
Βρίσκεται ήδη εκεί, απαθανατισμένος στις μνήμες όσων των έζησαν…