Κι άλλες μειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίμακα -Τι συμβαίνει με το αφορολόγητο για τα παιδιά
Τελικά φαίνεται ότι πίσω από τη λακωνική περιγραφή στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, για τις ελαφρύνσεις του 2020, υπάρχει η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να κάνει το κάτι παραπάνω, δηλαδή να μην περιοριστεί στην εισαγωγή του συντελεστή 9%.
Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 2.7 του Προσχεδίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει δημοσιονομικό κόστος 281 εκατ. Ευρώ από την «αναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% και αύξηση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο». Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι η εισαγωγή του 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή στη φορολογική κλίμακα.
Απομένοντας μόλις μερικά 24ωρα για την αποστολή του δημοσιονομικού σχεδίου στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτά τα 281 εκατ. Ευρώ, είναι ενσωματωμένες κι άλλες- μικρές- μειώσεις συντελεστών της φορολογικής κλίμακας, πιθανότατα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτό αφορά σε όλα τα κλιμάκια.
Για να γίνει, πάντως, ο… λογαριασμός, δηλαδή για να υπολογίσει κανείς τις ελαφρύνσεις που προκύπτουν από το συνδυασμό όλων αυτών των παραγόντων, δηλαδή την εισαγωγή του 9% και τις μειώσεις συντελεστών- πιθανότατα πάνω από τις 20.000 ευρώ- θα πρέπει να αποσαφηνιστούν δύο βασικές λεπτομέρειες: 1) από ποιο όριο εισοδήματος, θα αρχίσει να «σβήνει» η έκπτωση φόρου των 777 ευρώ, που ισοδυναμεί με αφορολόγητο 8.636 ευρώ 2) με τι ταχύτητα θα «σβήνει» αυτή η έκπτωση.
Σήμερα, το αφορολόγητο αρχίσει να «σβήνει» από τις 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, με ταχύτητα 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος. Ωστόσο, με την εισαγωγή του νέου κλιμακίου ως τις 10.000 ευρώ, δεν αποκλείεται το αφορολόγητο να ξεκινήσει να «σβήνει» από πιο χαμηλά ή με μεγαλύτερη ταχύτητα, εξ ου και η μείωση των συντελεστών στην υπόλοιπη κλίμακα, για να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις.
Τι συμβαίνει με το αφορολόγητο για τα παιδιά
«Θολό» παραμένει, επίσης, το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά. Το «πακέτο» της ΔΕΘ προέβλεπε 1.000 ευρώ ανά παιδί, ωστόσο στο Προσχέδιο δεν υπάρχει σαφής αναφορά. Με δεδομένο ότι το 2020 θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, δεν αποκλείεται η προσαύξηση του αφορολογήτου να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και να μην είναι 1.000 ευρώ οριζόντια για όλους.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ξεπεράσει και τις τελευταίες επιφυλάξεις των Θεσμών για το κόστος των ελαφρύνσεων και την απορρόφηση του από τα ισοδύναμα, διαρθρωτικά μέτρα που ενσωματώθηκαν στο Προσχέδιο. Με μια ακόμα έκπληξη, το οικονομικό επιτελείο ενσωματώνει στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, που έφτασε τα ξημερώματα στη Βουλή, το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των τυχερών παιγνίων, που είχε… χαθεί σε κάποιο συρτάρι τα προηγούμενα χρόνια. Το όφελος θα είναι και δημοσιονομικό.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/meioseis-synteleston-sti-forologiki-klimaka-aforologito