ΚΕΠΟΘΕ: Οσμή σκανδάλου φέρνει το πόρισμα

Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα για το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ) μετά το διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο που έχει ζητήσει από το 2013 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

 

Στο πόρισμα, που θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνονται πολλές περιπτώσεις παράτυπης λειτουργίας, που παραπέμπουν σε σκάνδαλο.

Εξάλλου στο παρελθόν η αντιπολίτευση του τότε νομαρχιακού και μετέπειτα περιφερειακού συμβουλίου έκανε πολλές καταγγελίες εναντίον του Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο συστάθηκε επί νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για ύποπτες δαπάνες και αδικαιολόγητες σπατάλες κυρίως κατά τη διάρκεια διοίκησης του ΚΕΠΟΘΕ από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε το 2013 τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που μόλις είχε αναλάβει το τιμόνι της ΠΚΜ, να εισηγηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο τη διενέργεια διαχειριστικού και λογιστικού ελέγχου σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης αναγκάστηκε λόγω και του διαχειριστικού ελέγχου να σταματήσει από τον περασμένο Ιούνιο κάθε χρηματοδότηση του Κέντρου, έως ότου παραλάβει στα χέρια του το πόρισμα, να αξιολογήσει τα στοιχεία και να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου είχε ως αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται η μισθοδοσία των δέκα εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, και να μην πληρώνονται πολλές άλλες υποχρεώσεις του Κέντρου προς ιδιώτες, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Το θέμα της πορείας και της βιωσιμότητας του ΚΕΠΟΘΕ τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, που ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Κληθείς να απαντήσει στα αιτήματά τους, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο από την εταιρεία Grand Thorton, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξει νέα σελίδα πριν από την έκδοση του πορίσματος. «Αν δεν λάβουμε το πόρισμα, το οποίο θα δείχνει την κατεύθυνση του ΚΕΠΟΘΕ και τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποπληρωμή οποιωνδήποτε υποχρεώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας ή μη του ΚΕΠΟΘΕ θα κριθεί από τα στοιχεία του πορίσματος, ενώ σημείωσε ότι οι υπάλληλοι θα αποπληρωθούν ή θα αποζημιωθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν τα στοιχεία παραπέμπουν σε σκάνδαλο, τότε πιθανότατα θα μπει λουκέτο στο Κέντρο.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε με το ΚΕΠΟΘΕ», σημείωσε ο Απ. Τζιτζικώστας. Οι δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Την απόφαση της διοίκησης της ΠΚΜ για έλεγχο στα πεπραγμένα του ΚΕΠΟΘΕ στήριξαν όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο οι επικεφαλής τους ζήτησαν να διαχωριστεί η μισθοδοσία του προσωπικού, το οποίο, όπως είπαν, είναι απλήρωτο εδώ και μήνες, αντιμετωπίζοντας πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Νεκτάριο Μπενά η χρηματοδότηση του ΚΕΠΟΘΕ σταμάτησε από τον προηγούμενο Ιούνιο, με το αιτιολογικό ότι γίνεται έλεγχος. «Είναι σε διαχειριστικό έλεγχο μας λένε και δεν μπορούμε να πληρωθούμε. Αν δεν πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας», τόνισε ο ίδιος.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» Δέσποινα Χαραλαμπίδου ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Τζιτζικώστα αν εμμέσως μιλά για κλείσιμο του ΚΕΠΟΘΕ, ο οποίος της απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια να συντηρηθεί το Κέντρο. «Αν είναι βιώσιμο, πιθανώς να πρέπει να το αναβαθμίσουμε σε Κέντρο Πολιτισμού για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι απαραίτητο όμως να δούμε τι βρήκαν οι ελεγκτές. Θα έχουμε στοιχεία και για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι προσλήψεις αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ιωαννίδης συμφώνησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει διαφάνεια στα στοιχεία, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης είπε ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η μη καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ζιώγας τόνισε ότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς με τη λειτουργία ενός φορέα και άλλο να λες ότι φταίνε οι εργαζόμενοι.

Λάβρος εμφανίστηκε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, καταγγέλλοντας το σύστημα Ψωμιάδη, επί διοίκησης του οποίου, όπως είπε, το Κέντρο ήταν η ναυαρχίδα σκανδαλωδών επιχειρήσεων. Ο ίδιος έχει καταγγείλει και κατά το παρελθόν ότι επί διοίκησης Ψωμιάδη ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνταν σε ημέτερους για προσωπική προβολή και προσωπικά παιχνίδια. Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης Θ. Αγαπητός, Ν. Παυλίδου και Φ. Γραικός ζήτησαν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αλλά να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, καθώς «για τα όποια προβλήματα στο ΚΕΠΟΘΕ υπεύθυνοι είναι όσοι το διοίκησαν».

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία