«Καίνε» ασφαλιστικό και φορολογικό
Ασφαλιστικό και φορολογικό είναι τα δύο «καυτά μέτωπα» τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, καθώς οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το τρίτο Μνημόνιο, προβλέπουν επώδυνες ανατροπές για εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένους και φορολογουμένους.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό, η επόμενη μέρα των εκλογών επιφυλάσσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και σκληρές αλλαγές, καθώς οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του συστήματος είναι συγκεκριμένες και πιεστικές.
Στο… ράφι των εκλογών περιμένουν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ενώ στον κοντινό ορίζοντα βρίσκεται η μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του φθινοπώρου για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά, με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης να εκτιμούν πως το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε συνταξιοδοτικές παροχές φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτο.
Οι ρυθμίσεις
Ειδικότερα, μετά τις εκλογές αναμένονται αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα παρέχουν επεξηγήσεις για μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί όπως: η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας και η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του επιπρόσθετου πέναλτι 10% για την πρόωρη σύνταξη, οι αλλαγές στα κατώτατα όρια ώστε όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/7/2015 να λαμβάνουν μόνο το οργανικό ποσό μέχρι να γίνουν 67, το «πάγωμα» των κατώτατων ορίων σύνταξης έως το 2021, οι εισφορές των ασφαλισμένων στα επικουρικά Ταμεία, που από 1ης Σεπτεμβρίου εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ κ.ά.
Η «καυτή» ατζέντα, ωστόσο, περιλαμβάνει και τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του φθινοπώρου. Η «επιτροπή σοφών» που έχει συσταθεί και στο τραπέζι της οποίας συζητούνται τέσσερα βασικά σενάρια, πρέπει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για ένα βιώσιμο σύστημα. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται δεν φαίνεται εφικτό να αποφευχθούν μειώσεις στις παροχές των Ταμείων.
Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, για τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης του φθινοπώρου, περιλαμβάνουν τη σταδιακή ενοποίηση όλων των Ταμείων σε μία ενιαία οντότητα και είσπραξη όλων των εισφορών από τη φορολογική διοίκηση, στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση εντός τριετίας των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα Ταμεία με βάση το ΙΚΑ.
Κατάργηση ΕΚΑΣ
Ακόμη, προβλέπονται κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων, σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις παροχές του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα, ρυθμίσεις για την αντιστάθμιση των δημοσιονομικών συνεπειών από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 κ.ά.
Στο… μέτωπο της φορολογίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει με διαδικασίες-εξπρές να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες.
Στο «πακέτο» των νέων φορολογικών μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 2016 και τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Το νέο μνημόνιο ορίζει αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% (από 13%) για τα αγροτικά εισοδήματα του 2016 και στο 26% για το 2017.
Οικονομική ύφεση και ρεκόρ ανεργίας
Με μια ευθύνη, την οποία δεν θα ζήλευε κανείς, θα βρεθεί αντιμέτωπος όποιος κερδίσει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, βάσει του οποίου ο επόμενος πρωθυπουργός θα «ανταμειφθεί» για τη νίκη του «με μία κατεστραμμένη οικονομία, μια ανεργία σχεδόν σε επίπεδα-ρεκόρ και διαλυμένες τράπεζες».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ η οικονομία της Ελλάδας εμφάνισε απροσδόκητη ευελιξία στο β΄ τρίμηνο παρουσιάζοντας ανάπτυξη 0,9%, οι έρευνες για το οικονομικό κλίμα και τη μεταποίηση υποδηλώνουν ότι θα καταρρεύσει στο β΄ μισό του έτους. Η πρόβλεψη από 19 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,4% φέτος, ενώ τον Ιανουάριο προβλεπόταν ανάπτυξη 2%.
Η πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg, θα είναι να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της χώρας, που θεωρείται προϋπόθεση για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Θα χρειαστεί επίσης να δράσει για να εξασφαλίσει ότι τα οικονομικά της παραμένουν σε τροχιά επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018.
Εάν αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ήδη αποθαρρυντικές, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσελκύσει επενδύσεις εάν θέλει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας της χώρας, το οποίο αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 25% για τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2015.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα πως ο δείκτης ανεργίας θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά το 2016.
Πηγή: Έθνος