Κατρούγκαλος: Ανάκληση των απολύσεων από διαθεσιμότητα
Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ξεκάθαρος και αποφασισμένος ότι θα ανακαλέσει όλες τις πράξεις διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων που δεν σχετίζονται με πειθαρχικά παραπτώματα εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
“Έχουμε δεσμευτεί ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν γίνει μέσω του θεσμού των διαθεσιμοτήτων θα ανακληθούν. Όχι απολύσεις που έχουν γίνει για πειθαρχικούς λόγους”, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις προηγούμενες συμφωνίες και επιθυμεί να συζητήσει με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι με τους ελεγκτές, ενώ τόνισε:
“Εμείς θέλουμε να διαπραγματευτούμε το σύνολο. Όχι τις λεπτομέρειες, όχι την εφαρμογή. Η τρόικα κοιτάζει την εφαρμογή ήδη συμφωνηθέντων πραγμάτων. Εμείς αμφισβητούμε τα συμφωνηθέντα, γι’ αυτό δεν θα μιλήσουμε με την τρόικα που είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα θέσουμε το ζήτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο”.
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που θα συζητήσει με τους δημόσιους υπαλλήλους θα είναι το σύστημα αξιολόγησης λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να είναι τίμιο, δημοκρατικό και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή εντός 15 ημερών να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.
Ως προς το θέμα του ενιαίου μισθολογίου ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα πρέπει να εξορθολογιστεί, να εξαλειφθούν οι ανισότητες και εκτίμησε ότι για αυτό δεν θα χρειαστεί χρόνος μεγαλύτερος του εξαμήνου.
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα της ΕΡΤ δήλωσε αναρμόδιος, ωστόσο εκφράζοντας τη δική του θέση είπε:
“Θα πρέπει να γυρίσουμε όχι στην παλιά ΕΡΤ γιατί είχε τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους που είχαμε. Πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ την ανοιχτή στην κοινωνία. Την ΕΡΤ αυτή που λειτούργησε από τη στιγμή που έπεσε το μαύρο εκεί και αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη. Γιατί ούτε θα πρέπει να φερθούμε εκδικητικά απέναντι σε αυτούς της ΝΕΡΙΤ γιατί πολλοί από αυτούς από ανάγκη πήγαν εκεί. Να μην επαναφέρουμε την πελατειακή ΕΡΤ”.