Κατρούγκαλος: Θετικές αντιδράσεις των θεσμών για το ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: SOOC/NIKOS LIBERTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/NIKOS LIBERTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δήλωσε από το Βερολίνο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ωστόσο προέβλεψε μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες θα σεβαστεί «έως το τέλος».

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις – τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα – στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων.
Η επίσκεψη, όπως αναφέρει ο ίδιος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας «να ενισχύσουμε τα διπλωματικά ερείσματα και γενικά τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό, να δείξουμε παντού ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, καθώς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι αυτή τη στιγμή το υπ´ αριθμόν ένα ζήτημα σε όλη την ήπειρό μας». Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία ζητήματα: η κρίση που έχει υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, η γενικότερη αμφισβήτηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη «στο πλαίσιο των τελευταίων νεοφιλελεύθερων δεκαετιών» και, ειδικά στην Ελλάδα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα που οφείλεται στον στρεβλό χαρακτήρα που από την γένεσή του είχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.