Καθαρισμός Ακτής Σοφούλη από μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια
Το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συνέπεια έστειλαν 100 μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια οι οποίοι για τρίτη συνεχή χρονιά καθάρισαν τον Κελλάριο Όρμο (Ακτή Σοφούλη) στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Στον εθελοντικό καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 πήραν μέρος με ενθουσιασμό και 20 μέλη της Παιδικής HELMEPA από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας όλοι μαζί στην προστασία της μοναδικής φυσικής ακτής στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα και παρουσιάζει επιπλέον αξιόλογο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Η συντονισμένη δράση είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 12 μεγάλες πλαστικές σακούλες ανθρωπογενών απορριμμάτων, συνολικού βάρους 106 κιλών, σε έκταση καθαρισμού 100 τ.μ..
Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2015 σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), η οποία συντονίζει την εκστρατεία στην Ελλάδα, και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τον καθαρισμό επέβλεψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την έγκριση της Ενάλιας Εφορίας Αρχαιοτήτων και της Αρχαιολογικής Εφορίας Θεσσαλονίκης. Για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων μερίμνησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Στον καθαρισμό παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος και η εκπρόσωπος της HELMEPA Ελένη Τσόλκα.
Η δράση διοργανώνεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή ομάδων της πόλης και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα απορρίμματα που συλλέγονται καταγράφονται σε ειδικές φόρμες, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για το οικολογικό αποτύπωμα των πολιτών. Από τον τελευταίο καθαρισμό ακτής στην περιοχή τον Οκτώβριο 2014, παρατηρήθηκε αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν, σε ποσοστό πάνω από 20%, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μείωση χρήσης των πλαστικών προϊόντων, όπως σακούλες και μπουκάλια.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr