Καθ’ οδόν προς πρόωρες κάλπες η χώρα
Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά ενισχύουν οι στοχευμένες κινήσεις (απάντηση στον Παν.Λαφαζάνη, η επιστολή στον Μ.Σουλτς, μήνυμα στη Fraport) στις οποίες προχώρησε μέσα σε λίγες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη.
«Δεν θα είναι ίδιες (σ.σ. οι εκλογές) με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διεξαγωγή πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.
Οι εκλογές είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίες, εκτίμησε άλλωστε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στον «πρωινό καφέ», δεδομένης της δημόσιας παραδοχής της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί αφού πρώτα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται αφενός με την υλοποίηση της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτούμενων πριν από την πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και αφετέρου με την οριστική επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στόχος του Μαξίμου φέρεται να είναι να στηθούν οι κάλπες ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Στοχευμένες κινήσεις
Αναλύοντας τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, πολλοί μιλούν για στοχευμένες προεκλογικές παρεμβάσεις.
Πρώτη στοχευμένη κίνηση κρίνεται η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με την οποία ζητήθηκε η άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου -ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών»- στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας.
«Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το μείγμα της τρόικας ή του κουαρτέτου των πιστωτών» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, επιβεβαιώνοντας ότι επιδίωξη του Μαξίμου είναι «η αλλαγή της πολιτικής μηχανικής της συμφωνίας».
Δεύτερη στοχευμένη κίνηση θεωρείται το μήνυμα-τελεσίγραφο προς τη Fraport AG-Slentel Ltd μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε η κοινοπραξία για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Κυβερνητικοί κύκλοι διεμήνυσαν ότι εάν επιδιωχθεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, τότε η συζήτηση θα είναι συνολική.
«Η ολοκλήρωση της παραχώρησης των αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες, 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015. Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, αυτή δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρεία, αλλά θα είναι συνολική» υποστήριξαν κύκλοι της κυβέρνησης.
Τρίτη στοχευμένη κίνηση κρίνεται η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της μονάδας εκμετάλλευσης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, καθώς έτσι η κυβέρνηση καταδεικνύει ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «αδειάζει» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θέλοντας να δείξει ότι δεν έκανε τίποτα για τη διευθέτηση του θέματος όσο καιρό κατείχε τη θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Τέλος, άρωμα εκλογών είχε η σκληρή απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Γεροβασίλη.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr