Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι δυνάμεις της Ρωσίας εισήχθησαν στη χώρα του, ενώ το Κίεβο αναφέρει κατάληψη της παραθαλάσσιας πόλης Νοβοαζόφσκ. Εκτάκτως συνεδριάζει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις εισήχθησαν στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 

“Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων”, ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

Λιθουανία και Λετονία ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Λιθουανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.

«Η Λιθουανία καταδικάζει έντονα την ολοφάνερη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το θέμα αμέσως», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τη χώρα της Βαλτικής, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ενέργειες της Μόσχας «παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».
Το Βίλνιους κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν ρωσικές δυνάμεις ότι δρουν στο έδαφός τους υποστηρίζοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες τους. Ωστόσο χθες το NATO και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για αυτό.

Το Κίεβο λέει ότι “ρωσικές δυνάμεις” κατέλαβαν την παραθαλάσσια πόλη Νοβοαζόφσκ

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες.

«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ», μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.

«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το συμβούλιο μέσω Twitter.

Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.

Ο ΟΑΣΕ συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα τις “ρωσικές παραβιάσεις”

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τις “ρωσικές παραβιάσεις στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε η αμερικανική αντιπροσωπεία στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στη Βιένη.

Ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη διεξαγωγή της συνεδρίασης στην οποία πρόκειται να εξεταστούν “οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία”, ενώ αυξάνονται οι ισχυρισμοί για την άμεση εμπλοκή ρώσων στρατιωτών στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι επιχειρούν στο έδαφός τους για να υποστηρίζουν τους φιλορώσους αυτονομιστές απέναντι στον τακτικό ουκρανικό στρατό. Η Μόσχα διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους το ΝΑΤΟ και η Πολωνία δηλώνουν ότι μπορούν να αποδείξουν.

Ο ΟΑΣΕ, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και λειτουργεί βάσει του κανόνα της συναίνεσης, από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης χρησιμεύει ως χώρος διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των δυτικών δυνάμεων. Έχει επίσης στείλει δεκάδες παρατηρητές του στην Ουκρανία.