Καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλάζι

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής παίζεται τις τελευταίες δυο μέρες στους οπωρώνες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής παίζεται τις τελευταίες δυο μέρες στους οπωρώνες της Κεντρικής Μακεδονίας. Η χαλαζόπτωση, που «χτύπησε» στα μέσα της εβδομάδας τον Νομό Ημαθίας προκάλεσε απώλεια περίπου του 10% – 12% της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου -ανάλογη εκτιμάται ότι είναι η καταστροφή και στο επιτραπέζιο- δικαίωσε δυστυχώς όσους επί έναν μήνα τώρα πίεζαν για ενεργοποίηση του προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, σε ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, που προσφέρει δουλειά και εισόδημα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και συνάλλαγμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.

 

Σε συνάντηση που είχαν οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση κονσέρβας ροδάκινου (Ενωση Κοσνερβοποιών Ελλάδος και Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας), αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά του ΕΛΓΑ και των εκπροσώπων του, με μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζημίωσης για τη ζημιά που θα υποστούν. Οι παραγωγοί και οι κονσερβοποιοί κατηγορούν τη διοίκηση του Οργανισμού για βαριά και επιζήμια αμέλεια, ενώ καλούν τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη να παρέμβει στον πρωθυπουργό προκειμένου να ξεκινήσει έστω εκ των υστέρων η αντιχαλαζική προστασία.

 

Σημειώνεται ότι η πενταετούς διάρκειας σύμβαση υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενεργοποιήθηκε μέχρι σήμερα γιατί απαιτείται η συμμετοχή και των τριών αεροσκαφών. Η ανάδοχος εταιρεία, ωστόσο, έχει στη διάθεσή της ένα, περιμένει το δεύτερο από το εξωτερικό και το τρίτο είναι σε συντήρηση.

 

Σοβαρές καταστροφές από χαλάζι καταγράφηκαν επίσης, σε καλλιέργειες σιτηρών στους Νομούς Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής.