Κάνουν τον Κινέζο
Προ ημερών «γιορτάσαμε» την επέτειο του ενός χρόνου από το πρωτόγνωρο για τη χώρα δημοψήφισμα. Όταν το 62% των Ελλήνων ψηφοφόρων δήλωσε την αντίθεσή του στην πολιτική των μνημονίων, των δανειστών, των ισχυρών της Ευρώπης, των τραπεζών και των αγορών. Βέβαια η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική από τα κόμματα. Αλλά οι υπουργοί της υπερασπίστηκαν σθεναρώς τη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος και την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ακόμα κι ο πρωθυπουργός, αν και βρισκόταν στην Κίνα, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του υπέρ της δημοκρατικής διαδικασίας του δημοψηφίσματος και της απόφασης του Ελλήνων.
Αλλά ούτε κουβέντα για το τι έκανε η κυβέρνηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ούτε κουβέντα για το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Ούτε κουβέντα για το τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα με τα κόκκινα δάνεια, με την καθημερινότητα, με την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων, ούτε κουβέντα για τις συνέπειες της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική οικονομία από την πολιτική που εφαρμόζει εδώ κι έναν χρόνο.
Τι δεν ανέφεραν; Τα εξής:
• Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς αγγίζοντας το 24,2%, ενώ στην Ευρωζώνη η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 κινείται σταθερά στο 10,2%.
• Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει. Μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 11,3 δισ. ευρώ, αφού έφτασαν τα 85 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.
• Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. που κατέγραψε ύφεση το Α΄ τρίμηνο του 2016, βάσει των στοιχείων της Eurostat.
• Δεν έχει δοθεί ημερομηνία λήξης στα capital controls. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη [για την άρση των capital controls].»
• Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 13,1%, οι εξαγωγές κατά 3,8% και ο τζίρος των βιομηχανικών επιχειρήσεων κατά 10,4% το 2015. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των δύο περασμένων ετών, υπήρξε εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ και κλείσιμο των τραπεζών.
• Η κυβέρνηση με τη στάση πληρωμών κατάφερε να αυξήσει κατά 2,5 δισ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (δηλαδή κατά 80%) από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα, στραγγίζοντας τη ρευστότητα στην αγορά.
• Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2016 έκλεισαν 15.445 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ, ενώ για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στις ευέλικτες μορφές εργασίας ξεπέρασαν αυτούς που εργάζονται με κανονικό ωράριο.
• Πρόσφατα, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, μία πραγματική φοροκαταιγίδα, μέτρα εξόντωσης των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, περικοπή συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ.
• Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες όχι μόνο λόγω φορολογικού αλλά και λόγω πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολόγισε το κόστος των capital controls και των γενικότερων οικονομικών χειρισμών σε 80 δισ. ευρώ.
Για όλα αυτά ούτε κουβέντα. Μάλλον η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα αυτά οδηγούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μάλλον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάνουν τον Κινέζο.