Καλαμαριά: Θωρακίζεται το παραλιακό μέτωπο, αναδεικνύονται οι ελεύθεροι χώροι
Ασπίδα προστασίας απέναντι στον κίνδυνο της τσιμεντοποίησης για το παραλιακό μέτωπο, αλλά και εφαλτήριο για την προώθηση σειράς αναπτυξιακών παρεμβάσεων, όπως είναι η δημιουργία αλιευτικού, αλλά και καταφυγίου τουριστικών σκαφών, συνιστά το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς, το οποίο εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η διοίκηση του Θεοδόση Μπακογλίδη επένδυσε πολλά στην αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Καλαμαριάς, καθώς μέσα από αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ άλλων, προστατεύονται και αναδεικνύονται σημαντικοί ανοικτοί χώροι της περιοχής, όπως η παραλία ή το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, ενώ βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής των κατοίκων με την υιοθέτηση προτύπων βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης και πολεοδομικής οργάνωσης.
“Το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καλαμαριάς αποτελεί τη γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, ανάπτυξης, αναμόρφωσης και ανάπλασης όλων των πολεοδομικών ενοτήτων της πόλης. Οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους αυτό κινείται είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αναβάθμιση και η ανάπλαση περιοχών του δήμου με σημεία αναφοράς τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου στις γειτονιές, αλλά και η προστασία και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και των ελεύθερων χώρων ζωτικής σημασίας, όπως το στρατόπεδο Κόδρα. Το νέο ΓΠΣ εγγυάται το υψηλό επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της πόλης, τη διαφύλαξη των ανθρώπινων χαρακτηριστικών της Καλαμαριάς, όπως επίσης την τόνωση της οικονομίας και την αναζωογόνηση των τοπικών αγορών”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Περιοχές ειδικής προστασίας
Όπως προβλέπεται από τη μελέτη αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Καλαμαριάς, το παραλιακό μέτωπο προστατεύεται από τον κίνδυνο να δομηθεί, ενώ συγχρόνως διασφαλίζεται και ο δημόσιος χαρακτήρας του, καθώς χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας.
Ο χαρακτηρισμός αυτός καλύπτει όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς που εκτείνεται δυτικά της οδού Σοφούλη από το όριο με τον δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι την περιοχή του γυμναστηρίου της Μίκρας και την περιφερειακή τάφρο. Του χαρακτηρισμού ως περιοχών ειδικής προστασίας, στις οποίες απαγορεύεται η πολεοδόμηση, εξαιρούνται μόνον η ζώνη του τουριστικού λιμένα στην Αρετσού, το σημείο όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο, αλλά και η έκταση της Εθνικής Σχολής Δικαστών και του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου, προβλέπονται οι ακόλουθες τρεις περιοχές ειδικής προστασίας:
1. Δυτικά της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη από το κοινό όριο με τον δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι και το Κυβερνείο
2. Δυτικά – νοτιοδυτικά της οδού Πλαστήρα από το Κυβερνείο μέχρι και το βορειοδυτικό όριο του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης
3. Από το νοτιοανατολικό όριο του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης μέχρι το βορειοδυτικό όριο του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Μίκρας.
Παράλληλα, η περιοχή της Ρέμβης, όπως και μέρος του κτήματος Γεωργιάδη ορίζονται ως περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης – αστικού και φυσικού τοπίου. Όπως προβλέπεται, για τις περιοχές αυτές θα πρέπει να εκπονηθούν ειδική περιβαλλοντική μελέτη, αλλά και πολεοδομική μελέτη, με στόχο τη διαφύλαξη των φυσικών στοιχείων τους σε αρμονική συνύπαρξη με τις δραστηριότητες που αυτές φιλοξενούν.
Αλιευτικό καταφύγιο
Με τη δημοσίευση του αναθεωρημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Καλαμαριάς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επί της ουσίας μπαίνει στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου της Νέας Κρήνης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, το καταφύγιο αυτό, το οποίο θα δώσει ανάσα στους επαγγελματίες ψαράδες της Κρήνης, προσφέροντας παράλληλα ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, θα κατασκευαστεί στο τέλος της παραλιακής ζώνης της Αρετσούς, στο ύψος της Ρέμβης.
Στο αλιευτικό καταφύγιο της Νέας Κρήνης θα έχουν τη δυνατότητα να δένουν περίπου 350 σκάφη. Ο σχεδιασμός αφορά μεταξύ άλλων στη δημιουργία ιχθυαγοράς μικρής κλίμακας, αλλά και στην οργάνωση μιας μικρής έκθεσης κι ενός μουσείου αλιευτικών εργαλείων. Το έργο είναι προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης ο δήμος Καλαμαριάς έχει το βλέμμα του στραμμένο στο νέο ΕΣΠΑ. Όπως εκτιμάται, το αλιευτικό καταφύγιο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου είκοσι δύο μηνών από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
Καταφύγιο τουριστικών σκαφών
Στην τελική ευθεία, παράλληλα με την υπόθεση της δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου, εισέρχεται και το ζήτημα της εκπόνησης ειδικής πολεοδομικής μελέτης για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην περιοχή της Μίκρας, στο κομμάτι ανάμεσα στον τερματικό σταθμό του μετρό και στο όριο της παραλίας.
Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών προβλέπεται ότι θα εξυπηρετήσει και τη μελλοντική θαλάσσια συγκοινωνία, που θα συνδέσει το πολεοδομικό συγκρότημα με τα νότια προάστια της πόλης. Η μελέτη θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση και τη μετεπιβίβαση των πολιτών που θα χρησιμοποιούν τη θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά και χερσαίες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη της λειτουργίας του καταφυγίου, όπως για παράδειγμα γραφεία ή χώρους στάθμευσης.
Στην περιοχή της Μίκρας
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς, το αθλητικό κέντρο της Μίκρας θα αποτελέσει μια περιοχή κοινωφελών χρήσεων υπερτοπικού χαρακτήρα. Στην περιοχή της Μίκρας, πέραν των αθλητικών εγκαταστάσεων, προβλέπονται ο τερματικός σταθμός και το αμαξοστάσιο του μετρό, καθώς και σταθμός μετεπιβίβασης από τα αστικά λεωφορεία και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα προς το δίκτυο του μετρό.
Στην έκταση της Σχολής Δασολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως και σε αυτήν της Εθνικής Σχολής Δικαστών και του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου καθορίζονται χρήσεις ανώτατης εκπαίδευσης.
Σε Κόδρα και Νταλίπη
Η περιοχή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα. Παράλληλα, προβλέπονται χώροι μουσείου προϊστορικών αρχαιοτήτων και ανοικτού θεάτρου, ενώ τα δεκαέξι στρατιωτικά κτίρια του Κόδρα που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία μπορούν να φιλοξενήσουν χρήσεις πολιτισμού.
Πέραν του Κόδρα, ως ζώνη αστικού πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα προβλέπεται να λειτουργήσει και το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού στρατοπέδου Νταλίπη. Το τμήμα του στρατοπέδου Νταλίπη που σήμερα δεν είναι ενταγμένο στο σχέδιο πολεοδομείται, ενώ το κομμάτι επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως θα εξακολουθήσει να έχει χρήση στρατοπέδου. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε μια έκταση έως 30.000 τ.μ. Παράλληλα, στο Νταλίπη προβλέπονται δύο χώροι στάθμευσης, εκ των οποίων ο πρώτος επί της οδού Μητροπολίτου Ιωσήφ και ο δεύτερος πλησίον των αθλητικών εγκαταστάσεων. Χώρους μνημειακού πρασίνου θα αποτελέσουν τα παρακείμενα νεκροταφεία, ενώ η υπόλοιπη έκταση του στρατοπέδου θα φιλοξενήσει πάρκα και παιδικές χαρές.
Διευθέτηση περιφερειακής τάφρου
Παράλληλα, στο αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καλαμαριάς περιλαμβάνεται το έργο της διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου, βάσει παλαιότερης μελέτης του ΟΡ.ΘΕ., η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός πράσινου διαδρόμου που θα ενώσει το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου με τη θάλασσα στο ύψος του Φοίνικα. Ως βασικές παρεμβάσεις στον τομέα της κυκλοφορίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, η διάνοιξη της οδού Πόντου σε όλο το μήκος της, ο καθορισμός χώρων στάθμευσης, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου φιλικότερου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Εντάξεις στο σχέδιο πόλης
Εξάλλου, με την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Καλαμαριάς άναψε το πράσινο φως για την ένταξη στο σχέδιο πόλης των ακόλουθων ζωνών:
>> Της περιοχής των καπναποθηκών στη Νέα Κρήνη, η οποία περικλείεται από τους οδούς Πόντου, Κανάρη, Μητροπολίτου Γενναδίου και Καρατζά.
>> Του τμήματος επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη μεταξύ της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας και του 2ου γυμνασίου – λυκείου Καλαμαριάς.
>> Τμήματος του στρατοπέδου Νταλίπη.
Τοπικές αγορές: Κάλεσμα στους Καλαμαριώτες
Το παραδοσιακό κέντρο της Καλαμαριάς ορίζεται ως κέντρο πόλης, με τις κεντρικές λειτουργίες να αναπτύσσονται στους πεζόδρομους της Κομνηνών και της Μεταμορφώσεως, στην Πασσαλίδη και στις παρόδους των δρόμων αυτών, όπως επίσης στα υπόλοιπα τμήματα της Μεταμορφώσεως μέχρι την Πόντου και σε τμήμα της οδού Κερασούντος μέχρι την οδό Ριζούντος.
Ως ζώνες κεντρικών λειτουργιών με χαρακτηριστικά διαδημοτικού κέντρου ορίζονται οι άξονες Ανδριανουπόλεως – Βενιζέλου και Εθνικής Αντιστάσεως – Βασιλίσσης Όλγας. Ένας τρίτος πυρήνας οργανώνεται ως συνέχεια της προηγούμενης ζώνης επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Παράλληλα, διατηρούνται τα τοπικά κέντρα στην πλατεία Ύδρας -μεταξύ των οδών Μακεδονίας, Ανδρέα Παπανδρέου, Παπατσεχιλίδη και Γεννηματά- καθώς και επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, ενώ χρήσεις κεντρικών λειτουργιών θα φιλοξενούν και δύο οικοδομικά τετράγωνα επί της προέκτασης της οδού Πόντου.
Πηγή: Εφημερίδαι Μακεδονία