Καλαφάτης: Πέντε μήνες, πέντε ήττες για τη διοίκηση Μπουτάρη
Καλαφάτης: Πέντε μήνες, πέντε ήττες για τη διοίκηση Μπουτάρη
Τις πέντε ήττες που γνώρισε, τους τελευταίους πέντε μήνες η διοίκηση Μπουτάρη, ανέλυσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, σε σημερινή (Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017) συνέντευξη Τύπου, στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου.
Οι πέντε ήττες όπως τις κατέγραψε ο κ. Καλαφάτης είναι οι εξής:
Η δραματική εξέλιξη στη δικαστική έρευνα για τους Διαγωνισμούς της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
Η απόρριψη, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της προσφυγής του για το σταθμό Βενιζέλου -μιας προσφυγής κατά της νομιμότητας.
Η πλήρης αποτυχία να κρατήσει ανοικτούς τους δρόμους της πόλης -της Θεσσαλονίκης που ανήκει στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων- στο πρώτο χιόνι.
Η πλήρης αποτυχία, για άλλη μία χρονιά, να οργανώσει ένα Εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Δεκαπενθήμερο.
Η αδυναμία του να αποσπάσει έστω και μία υπόσχεση για το μέλλον της Προβλήτας.
Ειδικά για το θέμα των διαγωνισμών καθαριότητας, ξεκαθάρισε ότι «οι “Εντάξει” θα προσφέρουν στη Δικαιοσύνη την απόλυτη βοήθειά τους» και διαφώνησε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου «που είπε ότι πρέπει αυτή η υπόθεση να τελειώσει γρήγορα. Εμείς λέμε “η έρευνα να πάρει όσο καιρό χρειαστεί”. Η μόνη έγνοια της διοίκησης είναι να τελειώνει η υπόθεση πριν τις εκλογές, με οποιονδήποτε τρόπο. Ποσώς τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Τους ενδιαφέρει η επικοινωνία. Κι αυτά, χωρίς επικριτική διάθεση για τον πρόεδρο, ο οποίος ουσιαστικά ανέλαβε ρόλο υπεράσπισης στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αφού οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προτίμησαν να σιωπήσουν».
Ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα από την πλευρά του δήμου, ώστε να υποβοηθηθεί το έργο της τακτικής Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «προφανή –και παράλληλα ατυχή» την «προσπάθεια αντιπερισπασμού του προέδρου, στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, να αναφερθεί σε εξελίξεις που αφορούν ζητήματα τα οποία απασχόλησαν το δήμο από προηγούμενες διοικήσεις. Για να τα ξεκαθαρίζουμε, υπάρχει τουλάχιστον μία εμφανής διαφορά, που την καταλαβαίνει όλος ο κόσμος –και μένω σε αυτήν για την ώρα. Στη μία περίπτωση βρισκόμαστε στα τελειώματα, στην περίπτωση της διοίκησης Μπουτάρη, στο ξεκίνημα», υπογράμμισε.
Για το θέμα της κακοκαιρίας, επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν καταλογιστεί οι ευθύνες, ενώ μετά από τις ενέργειες της παράταξης διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει γραπτή εντολή του δημάρχου προς τον γ.γ. του Δήμου να αναλάβει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, αλλά αυτό προκύπτει από τις αρμοδιότητες που του αποδίδει ο «Καλλικράτης».
Όσο για την ανάθεση της έρευνας στο Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου, τόνισε:
«Η ανάθεση της έρευνας στο Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου είναι ένα δείγμα πως στην πραγματικότητα, η διοίκηση αποπειράθηκε να παραπλανήσει τους Θεσσαλονικείς. Το αυτοτελές τμήμα ελέγχει υποθέσεις διαφάνειας».
Κοινοποίησε, ακόμη, απόσπασμα των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο ο δήμαρχος δήλωνε έτοιμος για οποιοδήποτε επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας ενώ ζητούσε να ληφθούν ειδικά μέτρα για τους πρόσφυγες. «Στις 28 Νοεμβρίου ήμασταν έτοιμοι και στις 8 Ιανουαρίου βυθιστήκαμε σε πέντε πόντους χιόνι», σχολίασε.
Για το θέμα του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως «το μόνο που επιτεύχθηκε και με τη συμβολή του δημάρχου είναι να χαθούν τέσσερα πολύτιμα χρόνια, να υπάρξει μια προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης που απεδείχθη με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι ήταν μια προσφυγή κατά της νομιμότητας και να φθάσομε στη θέση που και εγώ προσωπικά και η παράταξή μου εξ αρχής υποστηρίζαμε: Ότι μπορούν να συνυπάρξουν και το μετρό και τα αρχαία».
Έθεσε, δε, τέσσερα ερωτήματα:
Υπάρχει –και αν ναι- ποιο είναι το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες;
Πόσο θα κόστιζε, τελικά, η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης;
Τι θα γίνει με τις αρχαιότητες που θα βρεθούν σε εκείνη την περιοχή, αφού, πλέον, η ανασκαφή επεκτείνεται; Δε θα ανοίξει νέος κύκλος αντιπαράθεσης για τη διατήρησή τους;
Πότε θα ολοκληρώσει ο ανάδοχος τις οριστικές μελέτες, οι οποίες θα κατατεθούν προς έγκριση στην Αττικό Μετρό Α.Ε., για να υπογραφεί, στη συνέχεια η συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή του σταθμού με τις νέες μελέτες;
Για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό ζήτησε να γίνει απολογισμός και τόνισε ότι «η όλη διαχείριση της διοίκησης Μπουτάρη στο θέμα του στολισμού ήταν και πάλι θλιβερή. Ήταν ένας στολισμός με ή χωρίς εισαγωγικά, που σίγουρα δεν ήταν Χριστουγεννιάτικος». Και συμπλήρωσε:
«Ο καθηγητής Βέττας παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο και τους Θεσσαλονικείς ένα α σχέδιο και τελικά υλοποιήθηκε ένα β σχέδιο. Κάποιος κορόιδεψε κάποιον. Η διοίκηση του δήμου τον κ. καθηγητή; Η διοίκηση του δήμου τους Θεσσαλονικείς; Το δημοτικό συμβούλιο; Δεν ξέρουμε. Απαιτούμε εξηγήσεις».
Ήττα καταλόγισε στη διοίκηση του δήμου και για το θέμα του Α Προβλήτα, όπου τόνισε πως «πριν έξι μήνες μας ενημέρωσε ο δήμαρχος ότι είχε συνεννοήσεις με αξιωματούχους και, μάλιστα, ότι είχε λάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις, για να καταλήξει η προβλήτα στο λαό της Θεσσαλονίκης. Του ζητήσαμε επανειλημμένα, επίσημα, τη σχετική αλληλογραφία. Είναι τραγικό για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να υπάρχει τόσο επιπόλαια διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης. Αυτό που συνάγεται μέχρι στιγμής, είναι ότι ή η κυβέρνηση έλεγε ψέματα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έλεγε ψέματα στο λαό της πόλης».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, ο οποίος τόνισε το θέμα της υποβάθμισης των Δημοτικών Κοινοτήτων, το οποίο είχε αποτελέσει «σημαία» της διοίκησης Μπουτάρη στις εκλογές του 2014.
«Αν δεν υπήρχαν οι πρόεδροι που ξεπερνούν εαυτόν και οι διαμερισματικοί σύμβουλοι με όρεξη, θα μιλούσαμε για έξι γλάστρες – κι όχι για έξι μικρά δημαρχεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Εφραίμ Κυριζίδης, στη σύντομη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο θέμα των διαγωνισμών της υπηρεσίας Καθαριότητας. «Δεν ήταν ανώνυμες οι καταγγελίες, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν θεσμικές και επώνυμες. Ήταν δικές μας», υπογράμμισε. Θύμισε ότι η διοίκηση προχώρησε στην αλλαγή τριών προέδρων της Οικονομικής Επιτροπής και υπογράμμισε:
«Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι μετά από πιέσεις και αναβολές, η Διοίκηση κατακύρωσε κι άλλον διαγωνισμό σε επίμαχη εταιρία και τακτοποίησε οικονομικά (πρόσφατα) τα τιμολόγια από υπό έλεγχο διαγωνισμό, αναγράφοντας μάλιστα στην εισήγηση ότι οι εργασίες εκτελέστηκαν κανονικά».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Σωκράτης Δημητριάδης, κατήγγειλε πως οι εργασίες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη που ήταν να ολοκληρωθούν μέσα σε 92 ημέρες και συνεχίζονται για πάνω από 500, «προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήταν να λύσουν».
Πρόσθεσε ότι δεν έχουν προβλεφθεί βασικές λειτουργίες, όπως η χειροκίνητη λειτουργία των παραθύρων εξαερισμού, ενώ έθεσε θέμα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να βρίσκονται στις θέσεις τους ενώ οι εργασίες συνεχίζονται. Παρουσίασε, δε, σειρά φωτογραφιών από το έργο που, ακόμη, εκτελείται.