Καλαφάτης: Αγωνιώδης η προσπάθεια του δημάρχου να τον θυμούνται οι Θεσσαλονικείς μετά την αποχώρησή του
«Είναι περισσότερο από προφανής η αγωνιώδης προσπάθεια που καταβάλει ο δήμαρχος να καταφέρει, στο τέλος της θητείας του, να αφήσει κάτι για να τον θυμούνται οι Θεσσαλονικείς μετά την αποχώρηση από τη διοίκηση του δήμου, το 2019. Εξ ου και η αγωνία του να αφήσει κάποιο τοπόσημο»!
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του απόψε, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα του υπό κατασκευήν σταθμού Βενιζέλου του μετρό. Και πρόσθεσε:
«Θυμίζω ότι το πιο γνωστό τοπόσημο, σε Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, όπως προέκυψε από έρευνα που παρουσίασαν οι “Εντάξει”, σε ειδική εκδήλωση, είναι ο Λευκός Πύργος».
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «δεν έχει μάθει ο δήμαρχος από το φιάσκο του περίφημου τελεφερίκ, δεν έχει μάθει από το φιάσκο για τις υποτιθέμενες συνεννοήσεις για την Α Προβλήτα του λιμανιού, φθάσαμε στη δημιουργία μιας πλάζας, για να τον θυμούνται μετά το 2019»
Υπογράμμισε πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «παίζει κρυφτό με το μετρό» και η διοίκηση «κινείται εν κρυπτώ. Αρχικά ο δήμαρχος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής με ένα σκαρίφημα για να πείσει πως έπρεπε να δημιουργηθεί η πλάζα. Μετά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, για να πάρει σύμφωνη γνώμη ώστε να γίνει μία μελέτη. Κι ακόμη μελέτη δεν έγινε. Με τον ίδιο τρόπο, εν κρυπτώ, ετοίμασε και κατέθεσε προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε, γιατί ήταν μια προσφυγή κατά της νομιμότητας. Και τέλος, θεατής, πήγε στο ΚΑΣ για να παρακολουθήσει, απλά, τη συζήτηση. Στα σοβαρά θέματα θεατής και στα υπόλοιπα… πρωταγωνιστής».
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε «τρεις αλήθειες»:
1. Το ότι «από την πρώτη στιγμή οι Εντάξει τοποθετήθηκαν υπέρ της συνύπαρξης και του μετρό και των αρχαίων», τοποθέτηση που υπογράμμισε ότι «είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το μετρό». Και τόνισε: «Όλα τα άλλα, είναι εκ του πονηρού. Πάντα υπογραμμίζαμε πως είμαστε υπέρ της καθαρής λύσης “και μετρό και αρχαία”».
2. Την ελάχιστη ποσοστιαία διαφορά των ευρημάτων που θα εκτίθενται, τελικά, στο σταθμό Βενιζέλου.
3. Την απόρριψη της προσφυγής του δημάρχου Θεσσαλονίκης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόσθεσε πως «μια σοβαρά σκεπτόμενη διοίκηση θα έπρεπε να έχει από δίπλα της, ως σύμβουλο, το ΤΕΕ. Κι όμως, το ΤΕΕ δεν είχε καμία συμμετοχή. Ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου παραβρέθηκε αυτόνομα και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του δια του προέδρου».
Κι έκλεισε επισημαίνοντας ότι «δεν απαντήθηκαν κομβικά σημεία που έχουν να κάνουν με χρόνο, κόστος, μελέτες και μια σειρά άλλων προβλημάτων».