«Καυτός» ο Ιούνιος για μισθούς, συντάξεις και τιμές προϊόντων – υπηρεσιών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Καυτός» μήνας θα είναι για εκατομμύρια φορολογούμενους ο Ιούνιος, αφού από την μια θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται λόγω των άμεσων φόρων και από την άλλη τις τιμές να αυξάνονται λόγω των έμμεσων φόρων.

Από τον Ιούνιο ξεκινά ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τις νέες κλίμακες που νομοθέτησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές, με τον νόμο 4387/2016.

Με βάση τις νέες κλίμακες, οι μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις, θα επιβάλλονται πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ το μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ το μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, την οποία προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4387/2016 για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ, για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, η ανώτατη ετήσια έκπτωση φόρου παραμένει στα 2.100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φόρου θα παρέχεται σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ.

Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου 37%.

Στο υπερβάλλον των 40.000 ευρώ, τμήμα του ετησίου εισοδήματος θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 45%.

Η έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ, πρόσθετο εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, με το ν. 4387/2016, τη ριζική αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής: συντελεστής 2,2% για εισόδημα από 12.001 ως 20.000 ευρώ, 5% από 20.001 ως 30.000 ευρώ, 6,5% από 30.001 ως 40.000 ευρώ, 7,5% από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, 9% από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

Αν και η αύξηση της παρακράτησης θα ξεκινήσει από την από τις 27 Μαίου, οι «συνέπειες» της δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος Ιουνίου.

Αυτό γιατί από την εφαρμογή των αλλαγών στην άμεση φορολογία και μετά τα τμήματα μισθοδοσίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να ξεκαθαρίσουν την οικογενειακή κατάσταση και να υπολογίζουν την νέα παρακράτηση φόρου.

Από την θεωρία στην πράξη, η νέα φορολογική κλίμακα σε συνδυασμό με το μειωμένο για τους περισσότερους αφορολόγητο και η νέα κλίμακα ης εισφοράς αλληλεγγύης, θα έχει ασύμμετρες συνέπειες, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Ειδικότερα:

– Στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ, οι οποίοι θα υποστούν αυξήσεις στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις τους και θα δουν τα καθαρά ποσά μηνιαίων αποδοχών τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.

– Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 3.860 ευρώ, οι οποίοι θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να αυξάνονται και αντιστοίχως τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειώνονται σημαντικά.

– Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, χωρίς προστατευόμενα τέκνα ή με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται, έως και 19,50 ευρώ, οπότε τα καθαρά ποσά μηνιαίων αποδοχών, αυτά δηλαδή που παίρνουν «στο χέρι», θα είναι μειωμένα έως και 19,50 ευρώ.

– Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, οι οποίοι θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στις καθαρές αποδοχές τους.

Οι έμμεσοι φόροι

Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως από αύριο ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από το 23% στο 24%, με αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα αυξάνονται οι τιμές σε αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λ.π, πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λ.π, τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής.

Μεγάλος χαμένος και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος είδε τους συντελεστές να αυξάνονται.

Τα διόδια

Οι εταιρίες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσαν ότι από την 1η Ιουνίου θα αυξηθούν ορισμένες κατηγορίες διοδίων σε εθνικούς δρόμους, λόγω της αύξησης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 10 λεπτά ανάλογα με τις κατηγορίες των οχημάτων.

Τα νησιά

Στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο, θα καταργηθούν και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά, από την 1η Ιουνίου, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν:

1. Από 5% σε 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

2. Από 9% σε 13% για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 9 νησιά.

3. Από 16% σε 24% για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, που υπάγονται στον βασικό συντελεστή και ήδη αναφέραμε. Αυτές τα προϊόντα κι αυτές οι υπηρεσίες αναμένεται να ανατιμηθούν στα συγκεκριμένα νησιά, κατά ποσοστά της τάξεως του 6,9%-7%.

Τέλος από την 1η Ιουνίου θα επιβληθεί τέλος 10% στους μηνιαίους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ θα αυξηθούν και τα τέλη ταξινόμησης στα καινούργια και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού.