«Ιπποκράτειο»: Καρκινοβατεί το νοσοκομείο
Μόνον τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται έως την Παρασκευή, καθώς οι ειδικοί γιατροί αποφάσισαν καθημερινές στάσεις εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ οι ειδικευόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.
Παράλληλα κάθε πρωί αποκλείουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου, μην αφήνοντας τους ασθενείς να καταβάλουν το χαράτσι των 5 ευρώ.
Οι γιατροί του “Ιπποκράτειου” διαμαρτύρονται για τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών, καθώς και για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων για τις εφημερίες που έχουν κάνει εδώ και επτά μήνες, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλές χρονολογούνται από το 2010(!).
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία της 4ης ΥΠΕ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, θα γίνει νομική έρευνα ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, ενώ οι διευθυντές των κλινικών καλούνται να μη στείλουν προγράμματα εφημεριών για το μήνα Οκτώβριο. Επιπλέον ζητείται η παραίτηση των διοικητών του “Ιπποκράτειου” και της 4ης ΥΠΕ.
“Το Ιπποκράτειο, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, πάσχει από απλήρωτη εργασία και έλλειψη προσωπικού και υλικών. Δεν έχει αρκετούς αναισθησιολόγους, η ορθοπεδική κλινική σύντομα θα κλείσει, καθώς έμειναν μόνον δύο γιατροί, το μικροβιολογικό εργαστήριο έχει έλλειψη σε προσωπικό και αντιδραστήρια. Στο ακτινολογικό πριν από λίγο καιρό μάς ενημέρωσαν ότι έμειναν μόνον 50 φιλμ, ενώ τα μηχανήματα άλλοτε λειτουργούν κι άλλοτε όχι. Όσο για τον αξονικό, ο οποίος είναι ηλικίας 25 ετών και αποτελεί δωρεά ιδιώτη, αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Μάλιστα είχαμε περιστατικά διασωληνωμένα, που αναγκαστήκαμε να τα στείλουμε σε ιδιωτικό εργαστήριο, για να υποβληθούν σε αξονική”, είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του “Ιπποκράτειου” Χρήστος Στεφανίδης.
Παράλληλα είχε αναφέρει ότι αναλώσιμα δεν υπάρχουν, τα νεογνά χειρουργούνται με “σάπια” ράμματα ενηλίκων, ενώ στην εφημερία μπορεί να δει κάποιος τέσσερα-πέντε φορεία στη σειρά κι έναν τραυματιοφορέα να τρέχει να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς.
“Εξάλλου τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η αναμονή στις εφημερίες είναι από 6 έως 13 ώρες. Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει, όταν κάνουμε εφημερία, είναι το αν θα πληρωθούμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης.
Πάντως οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή, στις 10 το πρωί.
ΛΕΙΠΟΥΝ 6.500 ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Στο μεταξύ στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Πατρών Ελλάδος (OENΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, απαντώντας στις επανειλημμένες πανηγυρικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λ. Γρηγοράκου για προσλήψεις στην υγεία.
“Τα τέσσερα αυτά χρόνια ακούσαμε αμέτρητες υποσχέσεις υπουργών για τις περίφημες 900 προσλήψεις γιατρών. Εντέλει δεν προσλήφθηκε ούτε ένας γιατρός. Απεναντίας στο ίδιο διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν από το ΕΣΥ περισσότεροι από 4.000 γιατροί. Έτσι τα κενά του ΕΣΥ, τα οποία το 2010 ανέρχονταν σε 2.500 γιατρούς, τώρα πλέον έχουν ξεπεράσει τις 6.500, προκαλώντας κατάρρευση τμημάτων και εργαστηρίων, αδυναμία εφημέρευσης, ακύρωση χειρουργείων και τεράστιες ουρές αναμονής των ασθενών”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.
Επιπλέον αναφέρει ότι, μόλις ο κ. Γρηγοράκος ανακοίνωσε ξεπάγωμα των κρίσεων, ώστε τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε διαδικασίες επιλογής υποψηφίων, αμέσως άρχισαν τα όργανα. Στον “Ερυθρό” προχωρούν σήμερα σε κρίση συντονιστή διευθυντή στο Αναισθησιολογικό, ενώ το τμήμα διαθέτει ήδη συντονιστή διευθυντή. Αίφνης το Αναισθησιολογικό θα αποκτήσει δύο επικεφαλής διευθυντές.
Φαίνεται λοιπόν, επισήμανε ο κ. Βαρνάβας, ότι το ξεπάγωμα των κρίσεων δεν έγινε, για να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες των νοσοκομείων σε νέους γιατρούς, αλλά προφανώς για να βολέψει ημετέρους που βρίσκονται στη δύση του εργασιακού βίου τους.
“Τέλος κρατάμε μικρό καλάθι ακούγοντας τη δήλωση του κ. Γρηγοράκου περί 1.500 προσλήψεων γιατρών το 2015. Ούτε στην εξαγγελία ούτε στη δήθεν εγγραφή στον προϋπολογισμό βασιζόμαστε παρά μόνον στα ίδια μας τα μάτια. Όταν δηλαδή δούμε αυτούς τους γιατρούς να φορούν άσπρη μπλούζα και να εργάζονται μεταξύ μας, τότε μόνον θα πούμε πως υλοποιήθηκαν”, τόνισε ο κ. Βαρνάβας.
Πηγή: Μακεδονία