Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Οργανισμού Μνημείου Ολοκαυτώματος
Η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του οργανισμού του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Mémorial de la Shoah) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο, μετά την τελετή που προηγήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Tο σύμφωνο υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Διευθυντής του Mémorial de la Shoah, Jacques Fredj, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του Γενικού Προξένου της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur.
Μέσω της συνεργασίας, ο οργανισμός του Mémorial de la Shoah, αναμένεται να συνεισφέρει μέσω της εμπειρίας που διαθέτει στο σχεδιασμό του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιάννης Μπουτάρης εκτίμησε ότι η υπογραφή του συμφώνου συντελεί στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι το βήμα αυτό της συνεργασίας τελείται επί της δικής του δημαρχίας. Ακόμη, τόνισε ότι η σεφαραδίτικη εβραϊκή κοινότητα της πόλης υπήρξε σχετικά υποβαθμισμένη στην παγκόσμια εικόνα του Ολοκαυτώματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου και του Εκπαιδευτικού Κέντρου, η ιστορική της μνήμη θα αποκατασταθεί.
Ο Δαυίδ Σαλτιέλ έκανε λόγο για ένα καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση και ολοκλήρωση του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο οργανισμός του Mémorial de la Shoah στο Παρίσι κατέχει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για τον τρόπο λειτουργίας ενός ιδρύματος που θα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για το Ολοκαύτωμα και θα προάγει την αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης, εκτίμησε ότι η συνεργασία με το γαλλικό οργανισμό θα κάνει γνωστό το Μουσείο της Θεσσαλονίκης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ως ένα χώρο που θα εκπέμπει πολιτισμό, ανθρωπιά και γνώση.
Από την πλευρά του, ο Jacques Fredj, αναφέρθηκε στην 20ετή παρουσία του Mémorial de la Shoah, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Όπως τόνισε, ο οργανισμός του οποίου προΐσταται, διαθέτει περί τα 40 εκατομμύρια αρχεία, γεγονός το οποίο τον κατατάσσει πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τον επιστημονικό και ερευνητικό του χαρακτήρα. Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμη ότι το Mémorial de la Shoah συνεργάζεται με άλλες 14 χώρες της Ευρώπης και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη δημιουργία του αντίστοιχου Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, ο Christophe Le Rigoleur, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνεργασία μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και τόνισε ότι η Γαλλία διατηρεί, ως οφείλει, ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, μέσω της λειτουργίας του Mémorial de la Shoah.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου της Ελλάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, υλοποιείται με τη διαρκή συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Στην τελετή της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων.