Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπουρζέ βόρεια του Παρισιού.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ άρχισε το πρωί την υποδοχή, στο πλευρό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕΜπαν Κι-μουν, περισσότερων από 150 ξένων ηγετών που αναμένονται για την επίσημη έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα.
Έπειτα από την υποδοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι δύο άνδρες αναμένεται να ανοίξουν επίσημα την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) στο Μπουρζέ, το οποίο έχει τεθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Κατά την άφιξή τους ο κ. Ολάντ, ο κ. Μπαν, καθώς και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς και η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ κρατήθηκαν από το χέρι για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχθηκε τους πρώτους ξένους ηγέτες από την Πολωνία και τον Καναδά.
Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος θα πάρει τον λόγο στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας).
Ο κ. Ολάντ είχε υπογραμμίσει έναν χρόνο νωρίτερα τη βούλησή του «να αφήσει το ίχνος του στην ιστορία», αποσπώντας στο τέλος αυτής της διάσκεψης μια «ιστορική συμφωνία για το κλίμα» που θα είναι τόσο δεσμευτική όσο και οικουμενική.
Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επωφεληθεί από τη διάσκεψη, προκειμένου να έχει έναν αριθμό διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου.
Στη διάρκεια του πρωινού θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι και θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις.
Αργότερα θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Στις 16:00 τοπική ώρα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια «Αποστολή Καινοτομία» που αποσκοπεί να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
Θα εγκαινιάσει επίσης την εκστρατεία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία «Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία», προτού συμμετάσχει στις 18:15 σε ένα πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Παρέλυσε το Παρίσι
Το Παρίσι έχει παραλύσει, εν μέρει εξ αιτίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, αν και οι Γάλλοι μοιάζουν να έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις και δεν πήραν τα αυτοκίνητά τους, αν δεν επέλεξαν να εργαστούν από το σπίτι.
Πολλές κύριες αρτηρίες είναι κλειστές στην κυκλοφορία. Το βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που οδηγεί στις δυτικές ή βόρειες συνοικίες Παρισιού, από τις οποίες γίνεται η πρόσβαση προς τη COP, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.
Ο περιφερειακός, στον οποίο συνήθως προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση από τις πρώτες πρωινές ώρες, έκλεισε για το κοινό και επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινητοπομπών των επισήμων, όπως ο αυτοκινητόδρομος A1 που οδηγεί βόρεια προς το Μπουρζέ και το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ Ντε Γκολ.
Σύμφωνα με το κέντρο οδικών πληροφοριών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων «κυλάει» στην περιοχή του Παρισιού, κάτι που αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους και να αποφύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί επίσης να δώσουν στους υπαλλήλους τους μία ημέρα ρεπό. Μερικές τους ζήτησαν να εργαστούν από το σπίτι.
Εκτάκτως τα βαρέα οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην περιοχή του Παρισιού, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν ψυκτικές μεταφορές.
Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης.
Από την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Κυριακή, στη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό.
Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία.
Στην Αδελαϊδα, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς.
Πολλά νησιά του Ειρηνικού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που συνοδεύεται ήδη από άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο, πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν παντού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτός από το Παρίσι, όπου απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου (130 νεκροί).
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι» έγραφαν τα πανό.
Οι ηγέτες των 53 χωρών της Κοινοπολιτείας συναντήθηκαν στη Μάλτα, οι χώρες των οποίων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και δεσμεύτηκαν στην επίτευξη μιας «φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής» συμφωνίας στη διάσκεψη του Παρισιού, ενώ αποφάσισαν και την ίδρυση ειδικού ταμείου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων.
Στη Γαλλία, εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις θρησκείες παρέδωσαν αίτημα που υπογράφεται από σχεδόν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο για την «κλιματική δικαιοσύνη» στην αρμόδια για το Κλίμα του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκέρες. «Παρά τις διαφορές, μπορούμε να ενωθούμε ως πολίτες του κόσμου και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση αυτή» απάντησε η Φιγκέρες.
Στη Γαλλία, ο Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις, δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις, αλλά απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας, στο ανατολικό Παρίσι.
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο