Υπερθεματίζει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ
Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης -και μάλιστα ακόμη πιο αισιόδοξες- εμφανίζεται να συμμερίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ.
Η έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εν όψει και της συνόδου του ΔΝΤ, προβλέπει για την Ελλάδα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,8%, τη στιγμή που το προσχέδιο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%, που αποτελεί επίσης και την εκτίμηση της Κομισιόν.
Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου και όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αντί για ύφεση 0,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (αλλά και το μνημόνιο), το ΔΝΤ «βλέπει» θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, της τάξεως του 0,1% για το 2016, εκτιμώντας προφανώς ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί στο γ’ και δ’ τρίμηνο του έτους.
Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ στο φετινό ΑΕΠ, η οποία επηρεάζει και την πορεία της οικονομίας κατά την επόμενη χρονιά, καθώς επίσης την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα μακροοικονομικά μεγέθη.
Το χρέος
Η δημοσίευση της έκθεσης αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μ. Όμπστφελτ επανέλαβε για την Ελλάδα τη γνωστή φράση του ΔΝΤ (οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν), ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές (σ.σ.: εννοούσε την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς) θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ρεαλιστική συμφωνία όσον αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τη ρύθμιση του χρέους.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται μέσω της έκθεσης σαφώς πιο αισιόδοξο από ξένους οίκους που αμφισβήτησαν το τελευταίο διάστημα την ελληνική πρόβλεψη για το +2,7%, αλλά και από το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο που μόλις χθες χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την πρόβλεψη του +2,7%.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται επίσης να διαφωνεί με την εκτίμηση των Γερμανών οικονομολόγων οι οποίοι μόλις προ ημερών κατέβασαν τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο +1,8%.
H θετική εκτίμηση του ΔΝΤ στηρίζεται βέβαια σε ένα «προαπαιτούμενο», το οποίο έχει αναφέρει επανειλημμένως και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου: την πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.
Θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, το βάρος από την πλευρά του ΔΝΤ θα πέσει στα εργασιακά.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αύξηση του ΑΕΠ θα επιφέρει αποκλιμάκωση της ανεργίας, με το ποσοστό από το 25% το 2015 να υποχωρεί στο 23,3% φέτος και στο 21,5% το 2017.
Το ΔΝΤ βλέπει για το 2017 επιστροφή στον πληθωρισμό, έστω και με μικρά ποσοστά, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποπληθωρισμού. Προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%, ενώ μιλά για πληθωρισμό 1,8% το 2021.
Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,0% φέτος και θα ανέλθει στο 0,6% το 2017.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.
Πηγή: Ναυτεμπορική