IOBE: Ανάπτυξη 0,7% φέτος, με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό

Με ρυθμό 0,7% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος μετά από έξι χρόνια ύφεσης χάρη στον τουρισμό, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

 

Στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο, το ΙΟΒΕ προέβλεπε οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο νούμερο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

 

Η κυβέρνηση και η τρόικα αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα βγει φέτος από την ύφεση και θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 0,5%.

 

“Ο θετικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία του ιδιαίτερα ενισχυμένου τουρισμού από το εξωτερικό στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, που εκτείνεται και στην απασχόληση, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και κλιμακωθεί από τον Μάιο, οπότε αρχίζει η περιόδος των θερινών διακοπών”, ανέφερε η έκθεση.

 

Το ΙΟΒΕ προέβλεψε ότι η αύξηση της διεθνούς τουριστικής κίνησης που άγγιξε το 15,5% πέρυσι, θα συνεχιστεί και φέτος.

 

Στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος αναμένεται να συμβάλει και η ήπια άνοδος της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 1% φέτος, χάρη στην μικρή αύξηση της απασχόλησης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην μείωση της αβεβαιότητας και στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών.

 

Η ΕΕ και το ΔΝΤ προβλέπει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% φέτος.

 

Το ΙΟΒΕ προέβλεψε επίσης μικρότερη ανεργία για φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το ποσοστό της, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26,7% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 26%. Το 2013 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 27,3%.

 

Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας αναμένεται να λειτουργήσει φέτος η πραγματοποίηση 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο από τις συνολικά 15.000 που έχουν προγραμματιστεί για τη διετία 2013-2014, ανέφερε.

 

Αναφερόμενο στις τράπεζες, το ΙΟΒΕ θεωρεί αρκετά πιθανό τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ αργότερα φέτος να αναδείξουν μικρές ή μηδενικές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.