Ηλεκτρονική Αθηνών: Πώς τα capital controls τη σκότωσαν – 450 άνεργοι
Μετά από 66 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά, η εταιρία που κατάφερε να κρατηθεί στον αδυσώπητο ανταγωνισμό των πολυεθνικών αλυσίδων «νικήθηκε» από τα capital controls.
Τίτλοι τέλους από σήμερα για την ιστορική ελληνική εταιρία. Αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές, την κρίση που ροκάνισε τα εισοδήματα , τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας κρατήθηκε επί μακρόν στην αγορά αποτελώντας τον τρίτο “παίχτη” με σημαντικά μερίδια αγοράς. Η πορεία όμως της διαπραγμάτευσης πέρυσι και οι τραγικές της συνέπειες οδήγησαν την εταιρεία στην πτώχευση.
Η χαριστική βολή ήρθε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls.
Οι πόρτες από τους ξένους προμηθευτές έκλεισαν οριστικά, αφού οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές ενίσχυσαν την καχυποψία τους έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων και επιπλέον δεν υπήρχε πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Η επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία οφειλή μισθών έναντι των 450 εργαζομένων που μένουν άνεργοι ενώ αναφορικά με τις αποζημιώσεις υπολογίζεται ότι θα καταστεί δυνατόν να καταβληθούν περίπου σε οκτώ μήνες. Διευκρινίσεις και λεπτομέρεις θα δοθούν σε συνέντευξη τύπου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Επιχείρηση από το 1989
Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή η οικογένεια Στρούτση προσπάθησε να στηρίξει την αλυσίδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν “βάλει το χέρι στην τσέπη” και έχουν ενισχύσει την εταιρεία τους με 7 εκατ. ευρώ μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων. Για την σωτηρίας της αλυσίδας ο Γιάννης Στρούτσης προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση στο εξωτερικό χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή στην πορεία της υπήρξε η επιβολή των καλοκαιρινών capital controls.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών εξαντλώντας κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες.
Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.
Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές.»
Πως τα capital controls γονάτισαν την αγορά
Ακυρώσεις επενδύσεων, απολύσεις, μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ήταν μερικές από τις συνέπειες των capital controls, στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Το σκηνικό επανάληψης του 2015 που είναι κάτι παραπάνω από ορατό με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της οικονομίας και όσων επιχειρήσεων αντέχουν σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το σύνολο των παραγωγικών τάξεων στέλνει δραματικά μηνύματα για τις τραγικές συνέπειες στην οικονομία από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ μόλις χθες το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προειδοποίησε μη αναστρέψιμες ζημιές στην οικονομία από τη μη ομαλή εφαρμογή του προγράμματος. Και μάλιστα το σήμα κίνδυνου γίνεται ακόμη πιο δραματικό καθώς διαπιστώνει ότι πλέον ότι η ελληνική κρίση και ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν αποτελούν πια κίνδυνο για την ευρωζώνη.
Δεν είναι το μόνο θύμα
H Hλεκτρονική Αθηνών δεν είναι το μόνο θύμα των capital controls και της πολιτικής αβεβαιότητας του τελευταίου χρόνου. Οπως προκύπτει από οικονομική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας οι επιχειρήσεις το τρίτο τρίμηνο του 2015 κατέγραψαν σημαντική πτώση πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η μείωση άγγιξε το 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έναντι πτώσης 4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (με την πτώση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάνει το 23% και το 10% κατά τα αντίστοιχα τρίμηνα). Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έπληξε περισσότερο τις ΜμΕ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η διαφορά στο ρυθμό πτώσης των πωλήσεων έφτασε τις 7,2 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2015 (15% για τις ΜμΕ έναντι 7,8% για τις μεγάλες).