Ηλεκτρική καρέκλα για τον νέο υπουργό Οικονομικών
Σε «ηλεκτρική καρέκλα» θα καθίσει ο νέος υπουργός Οικονοµικών καθώς θα πρέπει µε γρήγορες και αποτελεσµατικές κινήσεις να εξασφαλίσει την εισροή ζεστού χρήµατος από νέες πληρωµές φόρων στα δηµόσια ταµεία που ξεπερνά µέχρι το τέλος του έτους τα 4,8 δισ. ευρώ και µάλιστα κόντρα στην οικονοµική στενότητα των πολιτών.
Ταυτόχρονα και σχεδόν σε καθηµερινή βάση θα πρέπει να προχωρά σε εισπρακτικές παρεµβάσεις µε υψηλό κοινωνικό και πολιτικό κόστος µε στόχο να τηρηθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι του µνηµονίου, σύµφωνα µε τους οποίους απαιτείται πρόσθετη προσαρµογή την επόµενη τριετία, που αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ. Η παραµικρή ολιγωρία ή το παραµικρό στραβοπάτηµα στην εφαρµογή των δεσµεύσεων του µνηµονίου θα κοστίσει ακριβά στερώντας από την οικονοµία πολύτιµη ρευστότητα.
Η µάχη του νέου οικονοµικού επιτελείου για τα έσοδα θα εξελίσσεται υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου καθώς από την πρώτη στιγµή θα κληθεί να περιορίσει τη «µαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισµού ύψους 4,1 δισ. ευρώ για να επιτευχθει ο στόχος του νέου µνηµονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειµµα 0,25% του ΑΕΠ για φέτος.
Κάτι τέτοιο απαιτεί πριν από όλα ότι από τον Οκτώβριο µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου µισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελµατίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τον οβολό τους στην Εφορία για την εξόφληση του φόρου εισοδήµατος για το 2014, τις αυξηµένες προκαταβολές φόρου για το επόµενο έτος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Οσοι έχουν ακίνητα και αυτοκίνητα στην κατοχή τους θα πρέπει να καταβάλουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Τυχόν νέα ληξιπρόθεµα χρέη από τους πολίτες θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισµό και θα διευρύνουν το εύρος των νέων φορολογικων µέτρων.
Ο Γολγοθάς του νέου υπουργού Οικονοµικών δεν σταµατά εδώ ακόµα και αν επιτύχει την πλήρη είσπραξη των παραπάνω φόρων και τελών καθώς µέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να νοµοθετήσει µια σειρά από δύσκολα προαπαιτούµενα µέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόµενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηµατοδοτικού προγράµµατος. Με το «καληµέρα» θα πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση του δεύτερου και πιο δύσκολου πακέτου µέτρων.
Ειδικότερα:
- Εντός του Σεπτεµβρίου θα πρέπει να υπογραφεί η απόφαση µε την οποία θα καθορίζονται τα πρώτα νησιά που θα χάσουν την έκπτωση στον ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου. Οσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠΑ τώρα θα την υποστούν τον Ιούνιο (2η οµάδα αυξήσεων), ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016. Επίσης από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.
- Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισµού 2016 στο οποίο θα ενσωµατωθούν όλες οι δηµοσιονοµικές παρεµβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή. Οι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν µέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειµένου να επιτευχθεί ο δηµοσιονοµικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 0,5% του AEΠ.
- Τον Οκτώβριο θα πρέπει να εφαρµοστούν οι αλλαγές στη ρύθµιση των 100 δόσεων που περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων αύξηση του επιτοκίου µε το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Οσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν µε επιτόκιο 5% από 3% που είναι µέχρι τώρα και θέσπιση εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειµένου να καθορισθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους µε τον σηµερινό αριθµό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε µείωση, άρα και σε καταβολή µεγαλύτερων ποσών ανά µήνα.
- Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρµογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ύστερα από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσµων οφειλετών µε χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δηµοσιοποίηση µαύρης λίστας φορολογουµένων µε ληξιπρόθεσµα χρέη.
- Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να ενσωµατωθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος η εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 και ταυτόχρονα να αλλάξουν οι συντελεστές και τα κλιµάκια για τα εισοδήµατα των φυσικών προσώπων και να καταργηθούν φοροαπαλλαγές µε στόχο την αναδιανοµή των βαρών. Στο µνηµόνιο προβλέπεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, καθώς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήµατα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισοδήµατα µέχρι 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για άνω των 12.000 ευρώ.
- Μείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρµανσης: Το µνηµόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να µειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρµανσης, ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα προµηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα κατά 14 λεπτά το λίτρο τουλάχιστον.
Πηγή: Έθνος