Η ζωή της μικρής Μαρίας, ένα χρόνο μετά
Έναν χρόνο μετά τον εντοπισμό του κατάξανθου κοριτσιού σε καταυλισμό Ρομά και το θρίλερ της αναγνώρισής του, το θεσμικό πλαίσιο δήλωσης γεννήσεων παιδιών παραμένει ανοχύρωτο παρά τις αντίθετες εξαγγελίες και δεσμεύσεις.
Η κατάξανθη Μαρία με τα μεγάλα μάτια που συγκλόνισε όχι μόνο το Πανελλήνιο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο κι έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει κυνηγητό στους εμπόρους βρεφών, ζει πλέον έναν χρόνο στην αγκαλιά των ανθρώπων του «Χαμόγελου του παιδιού».
Από τον Ιούνιο μάλιστα, είναι κι επισήμως ένα από τα παιδιά του Χαμόγελου καθώς το δικαστήριο έδωσε την επιμέλεια της Μαρίας στο Χαμόγελο.
Η μικρούλα κάθε πρωί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο κι έχει αποκτήσει καλές φίλες. Αν και τις πρώτες ημέρες, μετά την ανακάλυψή της από άντρες της αστυνομίας στον καταυλισμό Ρομά, η Μαρία δεν μιλούσε, γνωρίζει ελληνικά και είναι ένα πολύ έξυπνο κορίτσι. «Πλέον, επικοινωνεί στα ελληνικά. Είναι αστέρι», εξηγεί ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στα «Νέα».
Μοιράζεται το δωμάτιό της με την Χριστίνα, ένα κοριτσάκι στην ίδια ηλικία που έχει ζήσει ανάλογες στιγμές με την Μαρία και είναι πολύ καλές φίλες.
Όπως διηγείται ο κ.Γιαννόπουλος, τον πρώτο καιρό που έφθασε στο «Χαμόγελο του παιδιού», η Μαρία ήταν τόσο φοβισμένη που δεν έβγαινε ούτε από το δωμάτιό της. Ήθελαν να την πάνε για εξετάσεις κι εκείνη έμενε ακίνητη στη μέση του δωματίου.
«Αναγκαζόμουν και της έδινα τα κλειδιά του σπιτιού για να καταλάβει ότι εδώ είναι το σπίτι της», λέει ο κ. Γιαννόπουλος.
Το σπίτι που τη φιλοξενεί είναι επτασφράγιστο μυστικό. «Δεν της μιλήσαμε μέχρι τώρα για την ιστορία της, αλλά ούτε η ίδια θέλησε να μιλήσει. Έχουμε αποφασίσει όλη η ομάδα να περιμένουμε να ωριμάσει, προκειμένου να μην τρομοκρατηθεί», λέει ο κ. Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Χαράλαμπο Στέρτσο, η ηλικία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το θέμα η Μαρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, γιατί τότε διαμορφώνονται ο ψυχικός κόσμος και ο χαρακτήρας των παιδιών.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ