Η τρόικα κάνει κουμάντο λέει η Κομισιόν
Απογοητεύει η αδιαλλαξία της τρόικας να συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο γύρω από τη λήψη αποφάσεων σε ότι συνδέεται με την οικονομία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την απάντηση-άδειασμα της Κομισιόν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί η χώρα από τη μέγκενη των δανειστών και να ανακτήσει την ανεξαρτησία της.
Η στάση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τους χειρότερους εφιάλτες μας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν όχι μόνο γη και ύδωρ αλλά τον πλήρη έλεγχο της χώρας στους πιστωτές που εκπροσωπεί η τρόικα και όσα είχε διαμηνύσει ο πρώην αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, στον Νίκο Χουντή, όταν ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που με βάση όσα οι κυβερνήσεις της υπέγραψαν στο πλαίσιο του Μνημονίου έχουν εκχωρήσει την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής στην τρόικα.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε στα χέρια του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος από το γραφείο του ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονου «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ανύπαρκτες δικαιολογίες μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σε απάντηση των καταλυτικών ερωτημάτων που της υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μανώλης Γλέζος και Κωνσταντίνα Κούνεβα, σχετικά με τη διάτρητη διαδικασία λήψης αποφάσεων της τρόικας.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης
Ερώτηση:
“Εξελίσσεται ο τελευταίος έλεγχος εφαρμογής του προγράμματος του ελληνικού Μνημονίου και στον ελληνικό τύπο δημοσιεύονται συνεχώς πληροφορίες σε σχέση με τις απαιτήσεις της λεγόμενης Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως η αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η επανανομιμοποίηση του λοκάουτ κ.λπ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συγκεκριμενοποίηση των νέων απαιτήσεων δεν σχετίζεται με ήδη αναληφθείσες δεσμεύσεις των προηγούμενων μνημονίων, οπότε γεννάται ζήτημα με ποιο τρόπο αυτές διαμορφώνονται και πώς εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίησή τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από την Επιτροπή με ποιο τρόπο αποφασίζεται από τους εκπροσώπους της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ποια θέματα θα προταχθούν στις διαπραγματεύσεις, ιδίως σε σχέση και με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Οι απαιτήσεις που θέτουν οι εκπρόσωποί της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα έχουν τεθεί υπόψη του Σώματος των Επιτρόπων και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο αυτού του οργάνου;
2. Όταν τίθενται από μεριάς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαφορετικές απαιτήσεις, ποιο όργανο της ΕΕ αποφασίζει επ’ αυτών;
3. Θεωρεί η Επιτροπή ότι η εφαρμοζόμενη διαδικασία ανταποκρίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την δράση της Τρόικας και στο Ψήφισμα του ιδίου για τα συνταγματικά προβλήματα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην ΕΕ (2012/2078(INI));”
Απάντηση:
“Για το πρώτο και το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής παρασχέθηκε δημοσιονομική βοήθεια, αντίστοιχα, από κράτη μέλη της Ευρωζώνης μέσω της Δανειακής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα (ΔΔΕ) και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχε στήριξη μέσω συμφωνίας «stand-by» και στη συνέχεια μέσω διευρυμένου πιστοδοτικού μηχανισμού για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Η Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεργασία με την ΕΚΤ εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωζώνης, και το ΔΝΤ διαπραγματεύθηκαν με τις ελληνικές αρχές το μνημόνιο συνεννόησης και το μνημόνιο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών.
Το σχέδιο μνημονίου συνεννόησης και οι επικαιροποιήσεις του αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής πριν εγκριθούν από την Ευρωομάδα και υπογραφούν από τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις εξ ονόματος των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, το Σώμα των Επιτρόπων εγκρίνει συστάσεις για αποφάσεις του Συμβουλίου προς έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN προκειμένου να συνδεθούν οι όροι του προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου συνεννόησης, με τις διαδικασίες της Συνθήκης για την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία. Οι δεσμεύσεις των αρχών όσον αφορά το πρόγραμμα έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δεδομένου ότι κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα χορηγείται είτε μέσω της ΔΔΕ είτε μέσω του ΕΤΧΣ, δηλαδή απευθείας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ή με την εγγύησή τους χωρίς εισφορές που συνδέονται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων για τους όρους του προγράμματος έχει η Ευρωομάδα.
Όσον αφορά την έκθεση πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο και τις εργασίες της Τρόικας, η Επιτροπή θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή σας στη γραπτή της απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με το νομοθετικό δίπτυχο. Το έγγραφο είναι προσβάσιμο μέσω του Νομοθετικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr