Οι τράπεζες έχουν λύσεις αλλά μόνο για τους υπαλλήλους τους

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Είναι απορίας άξιο γιατί οι τράπεζες, ενώ έχουν λύσεις για τα δάνεια των υπαλλήλων τους, δεν τις εφαρμόζουν και στους υπόλοιπους δανειολήπτες. Διαβάζουμε για τη νέα συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της Alpha Bank και των εργαζομένων της τράπεζας. Πέρα από τα μισθολογικά τους, που θα τα εξετάσουμε παρακάτω, βλέπουμε ότι η τράπεζα προχώρησε σε γενναίες λύσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν πάρει οι εργαζόμενοί της από την ίδια τη τράπεζα. Λύσεις που προβλέπονται μέσα στη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που υπεγράφη στην Alpha Bank μέχρι τις 31/12/2019.

Σύμφωνα με αυτές, διοίκηση και εργαζόμενοι συμφώνησαν σε ένα νέο πρόγραμμα για υπαλλήλους και συνταξιούχους της τράπεζας με δυσκολίες αποπληρωμής δανείων και καρτών. Η οφειλή θα διαχωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο θα εξοφλείται σε τοκοχρεολυτικές δόσεις και οι όροι αποπληρωμής του δεύτερου θα εξετάζονται στη λήξη της περιόδου εξυπηρέτησης του πρώτου. Στο διάστημα αυτό το δεύτερο μισό των δανείων θα παραμένει παγωμένο. Επίσης, για ενήμερους λογαριασμούς υπαλλήλων και συνταξιούχων, από 1.8.2016 και για δύο έτη παρέχεται η δυνατότητα μείωσης της δόσης έως 70%, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των χορηγουμένων δανείων προσωπικού από τρεις σε τέσσερις μισθούς. Το συνολικό ποσό δεν θα έχει ανώτατο πλαφόν, ενώ η περίοδος εξόφλησής του αυξάνεται από 72 σε 84 δόσεις.

Εξαιρετικές λύσεις θα μπορούσε να πει κανείς. Και είναι. Το ερώτημα όμως είναι γιατί η συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά και οι υπόλοιπες, ενώ όπως όλα δείχνουν, μπορούν, δεν προτείνουν παρόμοιες λύσεις και για τα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών τους, αλλά και για όσα με δυσκολία μπορούν να τα εξυπηρετήσουν αυτοί που τα έλαβαν. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να πάρουν οι τράπεζες πίσω τα χρήματα που έχουν δανείσει στους δανειολήπτες και να μην πουληθούν τόσο τα κόκκινα δάνεια, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες, στους ξένους. Το λέγαμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε. Δεν είναι δυνατόν να προτείνουν οι τράπεζες παράλογες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, οι οποίες προβλέπουν την καταβολή μέχρι και των 2/3 των μηνιαίων αποδοχών τους. Και να προτείνουν αυτές τις ρυθμίσεις σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, ή είναι υποαπασχολούμενοι, ή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που πρέπει να αγοράζουν και φάρμακα και να βοηθούν και τις οικογένειες των παιδιών τους. Και μάλιστα με την απειλή του πλειστηριασμού του ακινήτου που έχουν βάλει υποθήκη.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συμβαίνει αυτός ο παραλογισμός. Δεν υπάρχει επίσης κανένας απολύτως λόγος να δείχνουν οι τράπεζες το σκληρό τους πρόσωπο σε ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν, όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις δύο πλευρές.

Κι αυτό γιατί οι τράπεζες, πουλώντας τα κόκκινα δάνεια σε distress funds δεν πρόκειται να ισοφαρίσουν τη χασούρα τους, καθώς θα τα πουλήσουν κοψοχρονιά. Και μετά θα πουληθούν και οι ίδιες κοψοχρονιά ως ζημιογόνες επιχειρήσεις. Ενώ αν δώσουν την δυνατότητα στους δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους με παρόμοιες ρυθμίσεις όπως αυτές που κάνουν στους υπαλλήλους τους, και οι ίδιες οι τράπεζες θα βγουν κερδισμένες γιατί θα επανέλθουν χρήματα στα ταμεία τους. Και επίσης θα ανακτήσουν και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ώστε βγάλουν τα κρυμμένα χρήματα από σεντούκια, παπλώματα και θυρίδες και να τα φέρουν και πάλι στις τράπεζες.

Κι έτσι τα funds ούτε τα σπίτια των δανειοληπτών θα μπορέσουν να αρπάξουν, αλλά ταυτόχρονα θα σωθούν αργά αλλά σταθερά και οι ίδιες οι τράπεζες.

Όσον αφορά τώρα στη συμφωνία διάρκεια τριών χρόνων μεταξύ εργαζομένων της Alpha Bank με τη διοίκηση της τράπεζας, αυτή δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ή θα έχει πολύ βραχύβια εφαρμογή. Η συμφωνία προβλέπει τριετές πάγωμα των αποδοχών των εργαζομένων, με επανεξέτασή τους τον Μάρτιο του 2018 συνεκτιμωμένων των επιδόσεων της Τράπεζας. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η τροποποίηση άρθρων του Οργανισμού ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου στα υπηρεσιακά συμβούλια της Τράπεζας. Διατηρούνται επίσης οι αποδοχές «ειδικών ρυθμίσεων» έως του ποσού των 1.800 ευρώ, ενώ από 1/8/2016 αυξάνεται η παροχή για βρεφονηπιακούς σταθμούς από 280 σε 320 ευρώ (140 για φύλαξη στο σπίτι). Το επίδομα τριτέκνων αυξάνεται από 120 σε 180 ευρώ. Επίσης δημιουργείται πυλώνας εξωνοσοκομειακής κάλυψης, ενώ οι υπάλληλοι από τις πρώην Ιονική, Εμπορική, Citibank και Πίστεως πριν το 1993 μπορούν να ενταχθούν στον πυλώνα παροχής εφάπαξ.

Αυτά όλα δεν πρόκειται να τηρηθούν από τη στιγμή που θα μπουν ξένα στελέχη στις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουν ψεύτικες ελπίδες. Σύντομα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα περάσουν σε ξένα χέρια. Γι αυτό και οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν πρέπει να κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους, αλλά να έρθουν στο πλευρό των δανειοληπτών για να παλέψουν μαζί κατά των μέτρων που επιβάλουν οι δανειστές. Γιατί και η συμφωνία για την αποπληρωμή των δανείων τους, μπορεί πολύ εύκολα να τιναχτεί στον αέρα, από τη στιγμή που στο τιμόνι της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά και στις άλλες, θα μπουν στελέχη των δανειστών, που δεν είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίσουν προηγούμενες συμφωνίες, αν κρίνουν ότι δεν αποβαίνουν προς το συμφέρον της τράπεζας.