Οι τράπεζες απειλούν και πιέζουν με στόχο και τη Δικαιοσύνη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι τραπεζίτες πιέζουν τη κυβέρνηση να προχωρήσει το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς βλέπουν ότι οι δανειολήπτες απευθύνονται στη δικαιοσύνη κατά των τραπεζών και αρκετές φορές δικαιώνονται.

Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για κίνδυνο για νέα τάση στάσης πληρωμών από επιχειρήσεις «βλέπουν» τις καθυστερήσεις ψήφισης και εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σήμερα με δυσκολία οι τράπεζες κρατούν σε εξυπηρέτηση τα τέσσερα στα δέκα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ανησυχία είναι έντονη ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του οι προσδοκίες ευνοϊκής μεταχείρισης θα οδηγήσουν αρκετούς επιχειρηματίες σε πάγωμα των αποπληρωμών.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν προς την κυβέρνηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα τρέξουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων, θα χρειαστεί χρόνο για να «στηθεί», αφήνοντας ένα χρονικό κενό στο οποίο εύκολα θα εκδηλωθούν τάσεις στάσης πληρωμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 60% των δανείων προς μμε εντάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άνω του 67% και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 30%. Ο συντονισμός μεταξύ τραπεζών και η κοινή γραμμή τους είναι καίριο θέμα, τόσο έναντι της κυβέρνησης και των θεσμών όσο και έναντι των δανειοληπτών – επιχειρήσεων στις οποίες υπάρχει κοινή έκθεση, καθώς μέχρι πρόσφατα δημιουργούνταν προβλήματα εξαιτίας της διαφορετικής ατζέντας και συμφερόντων που είχε κάθε τράπεζα. Σε αυτό το σημείο καλείται να συμβάλει το επίσης νεοσύστατο φόρουμ διαχείρισης προβληματικών δανείων που θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα στο πλαίσιο της Ένωσης Τραπεζών. Γι αυτό το φόρουμ πρώτη φορά ακούμε και κανείς δεν ξέρει πότε συστάθηκε, από ποιους, ποιοι το στελεχώνουν και ποιος είναι ο ρόλος του. Θα μας πει κανείς τι μαγειρεύουν κυβέρνηση και τραπεζίτες πίσω από τη πλάτη των ανυποψίαστων δανειοληπτών;

Μάλλον πρόκειται για κάποιον νέο, αλλά άγνωστο μηχανισμό των τραπεζών για να ασκήσουν νέες πιέσεις εις βάρος των δανειοληπτών καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, το 60% των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και εξ αυτών, το 26% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, ποσοστό επίσης 26% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 48% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις. Το ποσό των NPEs στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άνω του 67% και εξ αυτών, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το 30% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, το 15% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 55% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το 30% κατατάσσεται στα NPEs και από αυτές το 26% είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, το 45% είναι αβέβαιης είσπραξης ή σε καθυστέρηση για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και το 29% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις. Σε επίπεδο κλάδων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο εμπόριο κινείται πάνω από το 45%. Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

Βιάζονται οι τραπεζίτες που βλέπουν αυτά τα στοιχεία και δεν προχωράει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αλλά βιάζονται και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,  θα παρακάμψουν τη δυνατότητα που έχουν οι δανειολήπτες να απευθύνονται στη δικαιοσύνη και να έχουν, όπως έχει συμβεί πολλές φορές, αποφάσεις που τους δικαιώνουν κατά των τραπεζών. Όπως η νέα απόφαση, η οποία βάζει δικαστικό «φρένο» στο ξεκαθάρισμα του ξενοδοχειακού τοπίου. Μια απόφαση που συνιστά εμπλοκή σε ξενοδοχειακά ντιλ τραπεζών εξαιτίας δικαστικής απόφασης για ξενοδοχείο των Δωδεκανήσων. Για μικρή καθυστέρηση και όχι θέμα ουσίας κάνουν λόγο οι τραπεζίτες, αλλά για να ξεπεραστεί ο πανικός τους, επίκειται συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τη διοίκηση του ΣΕΤΕ για τα κόκκινα δάνεια στον τουρισμό.

Η νέα δικαστική απόφαση βάζει στο ψυγείο, αλλά όχι στην… κατάψυξη, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια των τραπεζιτών να αξιοποιήσουν το πρόσφατα ψηφισμένο νομοθετικό οπλοστάσιο, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους που αφορούν υπερχρεωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η εμπλοκή προέκυψε από δικαστική απόφαση σε υπόθεση προσφυγής τράπεζας κατά υπερχρεωμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης στα Δωδεκάνησα, για την οποία επεδίωξε να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση προκειμένου να την οδηγήσει σε ειδική εκκαθάριση. Η δικαστική απόφαση, ωστόσο, δεν ήταν αυτή που ανέμενε η τράπεζα η πλευρά της οποίας εμφανίστηκε να αιφνιδιάζεται από την αρνητική γι αυτήν εξέλιξη της υπόθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να «παγώσουν» μια σειρά από ανάλογες προσφυγές που είχε προγραμματίσει να καταθέσει η ίδια τράπεζα και για άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς δεν θέλησε να διακινδυνεύσει αρνητικές δικαστικές αποφάσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση επεκτάθηκε στους κύκλους των επενδυτών οι οποίοι φέρονται να είχαν προετοιμαστεί για να εισέλθουν άμεσα στις εν λόγω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και αυτά τα σχέδια «πάγωσαν». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τράπεζες επείγονται να ξεφορτωθούν μεγάλα ξενοδοχειακά βαρίδια, γιατί, όπως είναι λογικό, φοβούνται ότι αν προσφύγει ο δανειολήπτης στην δικαιοσύνη θα δικαιωθεί για την ακυρότητα της δανειακής σύμβασης και θα δημιουργήσει στην τράπεζα προβλήματα. Και έχουν «κόκκινα» δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θέλουν να διευθετηθούν άμεσα και ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ. Αλλά κολλήσει γιατί αντιμετωπίζουν περιπτώσεις δύσκολες. Όπως αυτό γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας της Αθήνας που παραμένει κλειστή κι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από την πιστώτρια τράπεζα να εκποιηθεί μέσω πλειστηριασμού. Η τράπεζα αγνόησε υπαρκτές προσφορές που υπήρχαν στο τραπέζι, καθώς προτίμησε να περιμένει μια υψηλότερη προσφορά από κινεζικό όμιλο, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.Σε άλλη περίπτωση υπερχρεωμένου ξενοδοχειακού ομίλου, άλλη τράπεζα φέρεταιδιατεθειμένη να χαλαρώσει την πίεση προς τους μετόχους για μια από τις ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους προκειμένου να εκποιηθεί άλλη μονάδα του ομίλου σε νησί των Δωδεκανήσων.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι οι τραπεζίτες τρέμουν τις προσφυγές των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη. Και έτσι πρέπει να αντιστέκονται όλο οι δανειολήπτες με κάθε τρόπο για να σώσουν της περιουσίες τους από τα αρπακτικά. Γιατί γνωρίζουν πλέον, ότι 9 στις 10 δανειακές συμβάσεις περιέχουν ακυρότητες – κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες – τις οποίες πρέπει να αποδείξουν  στις αίθουσες των δικαστηρίων. Γι’ αυτό και οι δικαστές πρέπει να τηρούν και να εφαρμόζουν στην πράξη το νόμο κατά γράμμα,  για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και προς τη Δικαιοσύνη.