Η Τουρκία έτοιμη για εμπλοκή
Ενα βήμα πριν από την πλήρη και ολομέτωπη εμπλοκή στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών βρίσκεται πλέον η Αγκυρα, η οποία δείχνει μάλιστα διατεθειμένη να στείλει (υπό προϋποθέσεις) ακόμη και χερσαίες δυνάμεις στη Σύρια προκειμένου να αναχαιτίσει την προέλαση των εξτρεμιστών και να δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας» εντός των συριακών συνόρων για τους περίπου 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Η πίεση πλέον για το τουρκικό κράτος είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο πόλεμος φαντάζει πια… ζήτημα χρόνου. Σημειώνεται άλλωστε πως μόνο τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα προς την Τουρκία κυνηγημένοι από τους τζιχαντιστές.
Στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας (των στρατηγών Νετζντέτ Οζέλ και Χουλούσι Ακάρ), η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου πήρε την απόφαση να ανοίξει τον δρόμο για: την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο εξωτερικό (Συρία, Ιράκ), την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος, και το άνοιγμα των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων σε ξένες δυνάμεις (συμπεριλαμβανομένης προφανώς της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ).
Μπουλέντ Αρίντς
Ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του χθες πως όλες οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται σε πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς έγκριση στην εθνοσυνέλευση, με την ψηφοφορία για το τελικό πράσινο φως να αναμένεται αύριο, Πέμπτη.
Η Τουρκία, η οποία υπενθυμίζεται πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εμφανίζεται έτοιμη να κάνει ακριβώς αυτό που είχε αρνηθεί πεισματικά να κάνει τον Μάρτιο του 2003 (στο πλαίσιο τότε της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ), δηλαδή να ανοίξει τα σύνορά της σε ξένα «συμμαχικά» στρατεύματα αλλά και να πάρει μέρος η ίδια στην επέμβαση. Για να γίνει πράξη ωστόσο η αποστολή τουρκικών χερσαίων δυνάμεων εντός της Συρίας, είναι βέβαιο πως η Αγκυρα θα θέσει στις ΗΠΑ ως προϋπόθεση την προηγούμενη επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) κατά μήκος και εκατέρωθεν της συνοριακής της γραμμής με τη Συρία.
Ο Μουσταφά Ελιτάς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε χθες με νόημα πως «η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το 2003 καθώς η χώρα πλέον απειλείται», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η εθνοσυνέλευση πρόκειται να εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης περί εμπλοκής στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Τουρκικά τανκς και τεθωρακισμένα βρίσκονται άλλωστε ήδη παραταγμένα και ετοιμοπόλεμα στη συνοριακή γραμμή με τη Συρία, όπου έχουν επιπλέον πάρει θέση τις τελευταίες ημέρες και περίπου 10.000 Τούρκοι στρατιώτες συνεπικουρούμενοι από στρατιωτικά ελικόπτερα.
Οι κινήσεις της Αγκυρας έρχονται ως «απάντηση» στις αρνητικές εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο της Συρίας. Χαρακτηριστικά, οι τζιχαντιστές του ISIS έφτασαν χθες μόλις δύο με τρία χλμ. έξω από το Κομπάνι (την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία) την οποία μάλιστα σφυροκοπούσαν ανηλεώς.
Οι τζιχαντιστές έχουν φτάσει ωστόσο στο σημείο να απειλούν και μια άλλη περιοχή που έχει τεράστια συμβολική-ιστορική αξία για την Αγκυρα: το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ στη βόρεια Συρία. Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο μαυσωλείο (που βρίσκεται στο κάστρο Καμπέρ στην όχθη του ποταμού Ευφράτη) και την περιοχή που εκτείνεται 8 χλμ. περιμετρικά αυτού, είναι πως αποτελούν… τουρκικό έδαφος (βάσει συνθήκης του 1921) και πως φρουρούνται από Τούρκους στρατιώτες. Κι αυτό διότι ο Σουλεϊμάν Σαχ τυγχάνει παππούς του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν του Πρώτου.
Αφόρητη πίεση από το προσφυγικό τσουνάμι
Ενα γεωπολιτικό παζάρι με διεθνείς διαστάσεις και πολλούς πρωταγωνιστές λαμβάνει χώρα επί του παρόντος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, παράλληλα με τις στρατιωτικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS και στη σκιά της ισλαμικής απειλής.
Ενδεικτική των όσων «παίζονται» είναι η στάση της Αγκυρας, η οποία από εκεί που αρνούνταν να μπει στον πόλεμο εναντίον του ISIS, τώρα δείχνει να αλλάζει στρατηγική. Η Τουρκία αρνούνταν μέχρι πρότινος να συνδράμει στρατιωτικά τους Αμερικανούς στον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία για δύο λόγους: επειδή από μια τέτοια κίνηση ίσως να κέρδιζε ο Ασαντ στη Συρία και να ενισχύονταν οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ, «παίχτες» που τυχαίνει αμφότεροι να είναι «εχθροί» της Αγκυρας.
Προέλαση
Οι εξελίξεις, ωστόσο, στο έδαφος της Συρίας τις τελευταίες ημέρες και ειδικά η προέλαση των τζιχαντιστών μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα πλέον δεν αφήνει στην Αγκυρα άλλα περιθώρια ολιγωρίας.
Σημειώνεται άλλωστε πως μέσα σε όλα τα άλλα, η Τουρκία έχει πλέον να αντιμετωπίσει και ένα άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικό-προσφυγικό δράμα (σε συνολικά 3 εκατ. υπολογίζονται οι Σύροι πρόσφυγες και σε 6,4 εκατ. οι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας). Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, η Τουρκία αλλάζει στάση και ετοιμάζεται να μπει στον πόλεμο. Η τουρκική καχυποψία απέναντι στον Ασαντ και στους Κούρδους ωστόσο παραμένει, και είναι βέβαιο πως η Αγκυρα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από τη Δύση (ΗΠΑ) κάποιου είδους «ανταλλάγματα» για την εμπλοκή της.
Πηγή: Έθνος