Οι top 8 προορισμοί στην Ελλάδα για τις Απόκριες 2016

apokries-karnavalia

Οι Απόκριες πλησιάζουν και για πολλούς αποτελούν μία από τις καλύτερες περιόδους της χρονιάς. Κι αυτό γιατί είναι συνδεδεμένες με διάφορα έθιμα ανά την Ελλάδα, και με κοινό τους παρανομαστή τις μεταμφιέσεις και το γλέντι.

Ως Απόκριες, πρακτικά ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών λέγεται και Προφωνή, μιας και παλιά κατά τη διάρκειά της προφωνούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η πρώτη εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, καθώς καθ όλη τη διάρκειά της, ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή δεν νήστευαν, αλλά έτρωγαν κρεατικά. Η δεύτερη αυτή εβδομάδα τελειώνει την Κυριακή της Απόκρεω, που ονομάζεται έτσι επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή συνήθιζαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα ώστε να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Στη χώρα μας υπάρχουν, κατά τόπους, διάφορα ξακουστά έθιμα, για τα οποία ταξιδεύει κόσμος από όλα τα σημεία της Ελλάδας για να τα ζήσει από κοντά και να διασκεδάσει. Για αυτό κι αξίζει να δούμε στην ακόλουθη λίστα τους 8 top προορισμούς στην Ελλάδα για τις Απόκριες, οι οποίοι θεωρούνται ιδανικοί για όποιον θέλει να τις ζήσει στο αποκορύφωμά τους και να διασκεδάσει «μέχρι τελικής πτώσης».

Οι προορισμοί αυτοί είναι:

1. Η Πάτρα: 

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως και από, μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή! Ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα από ένα απλό αποκριάτικο χορό και εξελίχτηκε σταδιακά σε ένα από τα μεγαλύτερα happenings της πόλης.

Τι έθιμα περιλαμβάνει το Πατρινό Καρναβάλι;

  • Τη μάσκα
  • Το ντόμινο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι προνομιούχες ντάμες φορώντας μαύρο μακρύ ντόμινο, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν καβαλιέρο για το χορό.
  • Τις πολυτελείς μεταμφιέσεις
  • Το κάψιμο του Καρνάβαλου
  • Τα «μπουρμπούλια», που είναι ένας συνδυασμός ξέφρενου χορού και μυστηρίου, μιας και οι συμμετέχοντες σε αυτό κρατούν μυστική την ταυτότητά τους.
  • Το σοκολατοπόλεμο
  • Διαγωνισμοί όπως διαγωνισμός γελοιογραφίας, θέατρο δρόμου, Καραγκιόζης, παντομίμα.
  • Ο κρυμμένος θησαυρός
  • Το καρναβάλι των παλιών
  • Το καρναβάλι των μικρών

Η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία όπου ο τελάλης δίνει το  εναρκτήριο σύνθημα κι εκεί αρχίζουν όλα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Κατά την τελετή λήξης ρίχνονται άφθονα πυροτεχνήματα και στήνεται ασταμάτητος χορός. Η τελετή λήξης, μάλιστα, η οποία πραγματοποιείται στο λιμάνι το βράδυ της Κυριακής και μεταδίδεται και τηλεοπτικά.

2. Το Ρέθυμνο:

To Καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Κάθε χρόνο διοργανώνεται με πολύ όρεξη και μεράκι και αποτελεί -δικαίως- «πόλο έλξης» επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Οι κεντρικοί δρόμοι του Ρεθύμνου στολίζονται κατάλληλα και υπόσχονται ένα non stop party.

Τα πιο ξακουστά έθιμα του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού περιλαμβάνουν:

  • Στην κεντρική πλατεία δίνεται το εναρκτήριο σύνθημα και αυτόματα ο ουρανός γεμίζει μπαλόνια και πυροτεχνήματα. Εκεί θα δεις άρματα, άμαξες, χιουμοριστικές μεταμφιέσεις και κάθε είδους να παρελαύνουν.
  • Το βράδυ γίνεται η κορυφαία συγκέντρωση όλων των αρμάτων και ακολουθεί ξέφρενο γλέντι.
  • Το παιδικό Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού που σηματοδοτεί την έναρξη του καρναβαλιού και είναι από τις αγαπημένες εκδηλώσεις των μικρών φίλων.
  • Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στο οποίο συμμετέχουν περίπου 70 ομάδες και η προετοιμασία του διαρκεί όλο το χρόνο. Η οργανώτρια ομάδα ετοιμάζει τους γρίφους και τα εμπόδια που θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των κυνηγών.
  • Οι κάτοικοι του χωριού Γέργερη, ντυμένοι με προβιές, ζωσμένοι με κουδούνια και με μουτζουρωμένα πρόσωπα και χέρια, βγαίνουν στους δρόμους και επιδίδονται σε έναν «αρκουδίστικο χορό». Δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά, ο ένας ακολουθεί τον άλλο, τρέχουν, χορεύουν, σατιρίζουν, χειρονομούν, δημιουργώντας με τους ήχους και τις κραυγές τους ατμόσφαιρα έκστασης και μέθης.
  • Το έθιμο της «Αρπαγής της νύφης κατά το οποίο στο ρόλο του γαμπρού και της νύφης είναι μεταμφιεσμένοι άντρες οι οποίοι κρατούν μαζί τους μία κούκλα – μωρό, με ζωγραφισμένο ένα μουστάκι για να «μοιάζει» στο γαμπρό.
  • Η «Καμήλα» η οποία είναι φτιαγμένη από κρανίο ζώου και δύο ανθρώπους που τρέχουν σκυφτοί μέσα σε μεγάλα υφαντά υφάσματα, δημιουργώντας ένα αλλόκοτο τετράποδο, το οποίο οι υπόλοιποι μάταια προσπαθούν να τιθασεύσουν.
  • Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με χορό και φαγοπότι στο κέντρο της Παλιάς Πόλης.
    Ο χορός των Ομάδων την Κυριακή της Απόκρεω, ο οποίος είναι ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό show με τη σάτιρα να πρωταγωνιστεί.
  • Η νυχτερινή Παρέλαση που γίνεται το βράδυ της παραμονής της Μεγάλης Παρέλασης, κατά την οποία  η κεντρική λεωφόρος μετατρέπεται σε μία μεγάλη πίστα χορού.
  • Η Μεγάλη Παρέλαση που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, μιας και συμμετέχουν σε αυτή πάνω από 5000 άτομα σε διάφορες ομάδες πολλές από τις οποίες διαθέτουν και άρματα.

3. Η Ξάνθη:

Το φαντασμαγορικό Καρναβάλι της Ξάνθης διαδραματίζεται σε latin ρυθμούς! Πέρα από την παρέλαση με τα άρματα, πραγματοποιούνται και θεατρικές παραστάσεις που τιμούν την παράδοση του τόπου. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, αναβιώνει το έθιμο του «κάψιμου του Τζάρου» μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο τοποθετείται επάνω σε πουρνάρια, καίγεται σε κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα και «ξορκίζει έτσι το κακό», δηλαδή τους γλυτώνει από τους ψύλλους του καλοκαιριού. Μετά το «κάψιμο του Τζάρου», ακολουθεί γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και πυροτεχνήματα.

4. Η Νάουσα:

Το Καρναβάλι της Νάουσας φημίζεται για τα εξής έθιμα:

  • Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» κατά το οποίο την Κυριακή της Αποκριάς υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους του νταουλιού και του ζουρνά, ένα μπουλούκι με «γενίτσαρους» περιφέρεται στους δρόμους της πόλης με τελικό προορισμό το δημαρχείο, όπου και κορυφώνεται η γιορτή. Στο ρυθμικό άκουσμα του Ζαλιστού, η Μπούλα βγαίνει στο παράθυρο και με χαρακτηριστικές ρυθμικές κινήσεις του σώματος της, ώστε να κουδουνίζουν τα κρεμασμένα στο στήθος της νομίσματα, χαιρετάει το μπουλούκι ενώ λίγο μετά κατεβαίνει κάτω, ενσωματώνεται στο πλήθος και όλοι μαζί συνεχίζουν την περιοδεία μέχρι να πάρουν την επόμενη Μπούλα. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται μια μεγαλοπρεπής πομπή από ανθρώπους όλων των ηλικιών, να συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου.
  • Την τελευταία Κυριακή γίνεται ένα μεγάλο φαγοπότι που διαρκεί ως την επόμενη ημέρα, καθώς οι δρόμοι δρόμοι γεμίζουν με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα.

5. Η Άμφισσα:

Το Καρναβάλι της Άμφισσας είναι γνωστό για τα εξής έθιμα:

  • Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα (βυρσοδεψεία) και τα σκαλιά του Άι Νικόλα κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθεί πλήθος μεταμφιεσμένων. Στο ιστορικό μεγάλο καφενείο της πόλης γίνονται ατέλειωτες συζητήσεις σατιρικού περιεχομένου για τους θρύλους και τα στοιχειά. Σύμφωνα με την παράδοση τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που εξακολουθούν και τριγυρίζουν στην περιοχή.
  • Τη «νύχτα των φαντασμάτων» οι «κουδουνάδες» προσπαθούν να ξορκίσουν τα πνεύματα που ταλαιπωρούσαν κατά την παράδοση τους βυρσοδέψες της περιοχής. Το επόμενο πρωί διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας και κατόπιν ακολουθεί η καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

6. Η Κέρκυρα:

Το Καρναβάλι της Κέρκυρας διαθέτει ενετικές και αρχαιοελληνικές επιρροές και είναι περισσότερο γνωστό για τα εξής έθιμα:

  • Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκδηλώσεων, ο τελάλης βγαίνει στην πόλη με το «όρντινο» ανά χείρας και διαλαλεί την άφιξη του Σιορ Καρνάβαλου. Πρώτα διαβάζεται μεγαλόφωνα η διαθήκη του και στη συνέχεια ακολουθεί το κάψιμο του καρνάβαλου.
  • Σε κάποια χωριά της Κέρκυρας τηρούν τα έθιμα του «κορφιάτικου γάμου» και του «χορού των παπάδων».

7. Το Γαλαξίδι:

Το Καρναβάλι στο Γαλαξίδι είναι περισσότερο γνωστό για το έθιμο – θεσμό του «αλευροπόλεμου», το οποίο αναβιώνεται εδώ και 3 αιώνες, μιας και έχει ξεκινήσει ως παράδοση από το 1801. Το έθιμο έχει τις καταβολές του στην Τουρκοκρατία, καθώς εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Δημιουργούνται ένας κύκλος για τις γυναίκες κι ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Στον «αλευροπόλεμο» συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Άφθονες ποσότητες αλευριού εκτοξεύονται μεταξύ των καρναβαλιστών, οι οποίοι οφείλουν να είναι μουτζουρωμένοι με κάρβουνο στο πρόσωπο.

8. Τα Ιωάννινα:

Το Καρναβάλι στα Ιωάννινα είναι περισσότερο γνωστό για τις «Τζαμάλες», Συγκεκριμένα, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι η ημέρα που πραγματοποιούνται. Οι «Τζαμάλες» είναι ένα έθιμο που υπάρχει από τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για μεγάλες φωτιές όπου οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές γύρω τους. Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται το γνωστό γαϊτανάκι.