Η τηλεόραση ακόμα πρώτη για τα παιδιά
Απ’ όλες τις οθόνες που κατακλύζουν τα παιδικά δωμάτια και διεκδικούν την προσοχή των ανηλίκων (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό κ.ά.) τα παιδιά συνεχίζουν να προτιμούν -και μάλιστα με διαφορά- την τηλεόραση, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα κορίτσια «κολλάνε» περισσότερες ώρες σε σχέση με τα αγόρια μπροστά σε κάποια οθόνη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μέγιστο των δύο ωρών τη μέρα μπροστά σε μία οθόνη, που εδώ και χρόνια αποτελεί τη σύσταση των ειδικών, στην εποχή μας πολύ εύκολα καταστρατηγείται από τα παιδιά, ιδίως από τα κορίτσια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Στέφεν Χιούτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας BMC Public Health, μελέτησαν 2.620 παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών από δημοτικά και γυμνάσια. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν πόσες ώρες μέσα στην ημέρα χρησιμοποιούν τις διάφορες συσκευές (τηλεόραση, φορητός υπολογιστής, ταμπλέτα, κονσόλα παιχνιδιών, iPod κ.ά.) πριν από το σχολείο, στη διάρκεια του σχολείου και έπειτα από αυτό.
Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά (ποσοστό 63%) ξεπερνούν τη σύσταση να μη βρίσκονται μπροστά σε μία οθόνη για πάνω από δύο ώρες. Οι παραβάσεις του δίωρου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία: αφορούν το 45% των παιδιών 8 ετών και το 80% των παιδιών 14 έως 15 ετών, πράγμα που δείχνει ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί τόσο περισσότερο «κολλάει» στις οθόνες των διαφόρων συσκευών. Η πιο δημοφιλής οθόνη είναι της τηλεόρασης (90% των παιδιών) και ακολουθούν από απόσταση, αλλά πολύ κοντά μεταξύ τους, ο φορητός υπολογιστής (59%), ο υπολογιστής-ταμπλέτα (58%) και το κινητό τηλέφωνο (57%).
Τα αγόρια είναι πιο πιθανό απ’ ό,τι τα κορίτσια να υπερβούν το όριο του δίωρου όταν παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αλλά τα κορίτσια είναι πιθανότερο σε σχέση με τα αγόρια να περνούν πάνω από δύο ώρες μπροστά σε κάποια οθόνη, ασχολούμενα με τα κοινωνικά δίκτυα ή βλέποντας ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Στην ηλικία των 15 ετών, ένα κορίτσι είναι 15 φορές πιο πιθανό να ξεπερνά το συνιστώμενο δίωρο παρακολούθησης σε μία οθόνη σε σχέση με ένα κορίτσι 8 ετών, και επτά φορές πιο πιθανό σε σχέση με ένα 15χρονο αγόρι.
Οπως είπε ο Στέφεν Χιούτον, μετά την ευρεία εξάπλωση των φορητών συσκευών τα τελευταία χρόνια, είναι μάλλον μη ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στη σύσταση για δίωρη παρακολούθηση μέσα στην ημέρα. Ετσι, οι σχετικές οδηγίες θα έπρεπε μάλλον να αναθεωρηθούν, καθώς υιοθετήθηκαν σε παλαιότερη εποχή, όταν δεν υπήρχαν ούτε ταμπλέτες ούτε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Συνήθως ορόσημο θεωρείται η σύσταση από το 2001 της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ότι τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε οθόνες, ενώ αυτά άνω των δύο ετών να μην ξεπερνούν τις δύο ώρες. Οι συστάσεις αυτές είχαν λάβει κυρίως υπόψη τη χρήση τηλεοράσεων και κονσολών για βιντεοπαιχνίδια, αλλά όχι άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.