Η πρώτη ΔΕΘ του Μητσοτάκη -Οι φοροελαφρύνσεις, μια δημοσκόπηση και η αμήχανη αντιπολίτευση

Με τον «αέρα» από τους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης, κατά τους οποίους η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε την έκπληξη, χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία που είχε προηγηθεί και το μπαράζ των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν -με εμβληματικό αυτό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019- ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό το θετικό momentum, όπως φάνηκε και στην πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Οpinion Poll -στην οποία η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φθάσει σχεδόν τις 19 μονάδες- ώστε να δώσει πρακτική διάσταση στο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους».

Στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις και στα όσα θα πει την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει φυσικά απολογισμό, ούτε θα ασχοληθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση, που άλλωστε προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό της και περιορίζεται σε μια διαρκή καταγγελία -και σε πολύ υψηλούς τόνους- όλων όσα πράττει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια αυτή δημοσκόπηση της Οpinion Poll οι θετικές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση είναι μόλις το 17,5%, ενώ η αποδοχή για το κυβερνητικό έργο είναι στο 55%.

Ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί μόνο με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα αποφύγει να σχολιάσει τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα και θα ξεδιπλώσει το σχέδιο 4ετίας της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση των ρυθμών ανάπτυξης με την προσέλκυση επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου.

Το χαρτί των φοροαπαλλαγών
Το πιο κρίσιμο χαρτί -και αυτό που περιμένουν οι φορολογούμενοι- είναι φυσικά αυτό των νέων φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το 2020. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει, αλλά τουλάχιστον οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών τηρούσαν σιγήν ιχθύος όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα.

Η συνήθης απάντηση ήταν ότι «οι προτάσεις έχουν γίνει, αλλά αυτός που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», συνεπώς κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Αλλωστε, κάθε μέτρο θα πρέπει να μετρηθεί με τις αντοχές του Προϋπολογισμού και θα πρέπει να έχει προηγηθεί -αν μη τι άλλο- και η ενημέρωση των εταίρων και δανειστών, έργο που έχει αναλάβει ο κ. Σταϊκούρας.

Οι φοροαπαλλαγές που έχουν κλειδώσει
Πέντε φοροαπαλλαγές έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής για το 2020, αλλά ανοικτή παραμένει ακόμα η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Η μείωση του κατώτατου συντελεστή από το 22% στο 9%, που υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ, σε συνδυασμό με την υπόσχεση να μη μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο-παρά τις πιέσεις των δανειστών- έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και έτσι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανακοινωθεί φέτος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός κι αν γίνει η έκπληξη…

Αντίθετα, φαίνεται να έχουν κλειδώσει η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα μέρους των δαπανών αναβάθμισης κτιρίων, ενώ θα ανακοινωθεί και η αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Για το 2021 και μετά μετατίθεται, όπως λένε οι πληροφορίες, η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι διαδηλώσεις
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη περιμένουν και οι διαδηλωτές. Τηρώντας το έθιμο, συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, η ΛΑΕ και οι «Μακεδονομάχοι», που έχουν καλέσει σε συγκέντρωση -φυσικά- στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πορεία έχουν προγραμματίσει και αντιεξουσιαστές στην Καμάρα.



Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/proti-deth-mitsotaki-foroelafrynseis-amihani-antipoliteysi