Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Ανοίγει τον Ετήσιο Θεσμό ΣΠΕΚ 2019 – Βράβευσης Λογοτέχνη διά το Σύνολο του Έργου του και Μιλά για την Αξία του Εθελοντισμού.
Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, ο πρώτος ετήσιος θεσμός του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) “Βράβευση Λογοτέχνη διά το Σύνολο του Έργου του, 2019”, όπου βραβεύτηκαν ισότιμα και ξεχωριστά οι λογοτέχνες, Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου και Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Η απονομή των βραβείων που φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης Κύπριος γλύπτης Χρίστος Αβραάμ έγινε από τον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη. Τη λαμπρή τελετή επισφράγισε με τραγούδια αγαπημένα από Ελλάδα και Κύπρο η εκλεκτή μαέστρος – μουσικός κα Άλκηστις Τόγια με τη Χορωδία ΤΕΕ Μηχανικών.
“Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, με αφορμή τον ετήσιο θεσμό του ΣΠΕΚ «Βράβευση Λογοτέχνη για το Σύνολο του ‘Έργου του 2019», όπου για πρώτη χρονιά θα βραβευτούν ισότιμα 2 λαμπροί Έλληνες λογοτέχνες, η Ελαδίτισα Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου και ο Κύπριος Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το σύνολο του έργου τους. Μία εκλεκτή, επταμελής ομάδα επιστημόνων, καθηγητών, ακαδημαϊκών, λογοτεχνών και κριτικών λογοτεχνίας, με αγάπη και μεράκι απέναντι στην τέχνη του λόγου, τη γραφή, τη λογοτεχνία και τους δημιουργούς, συγγραφείς – λογοτέχνες, εργάστηκε εθελοντικά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής σε 2 τεχνίτες της γραφής, της Ελληνικής λογοτεχνίας, ως ύψιστο χρέος μας απέναντι στην προσφορά τους στα Ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σταθώ στον όρο «Εθελοντισμός», ο οποίος αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, «Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας», στο οποίο αποβλέπουν όλοι οι οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Ο Εθελοντισμός είναι δείκτης πολιτισμού και το μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας. Εθελοντισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές, όπου αξίες της ανθρώπινης ύπαρξη όπως η τέχνη, η παιδεία και ο αθλητισμός προωθούνται κυρίως από οργανωμένες ομαδικές ή ατομικές εθελοντικές προσπάθειες και εκφράζουν την δημιουργική πλευρά του ανθρώπου. Ο Εθελοντισμός παράγει Πολιτισμό.
Σήμερα, έχουμε μια αλλαγή και μεταστροφή του Πολιτισμού, που σχετίζεται με τις κοινωνικές αλλαγές, κυρίως από την επέκταση της διαδικτυακής επικοινωνίας και της ευρείας χρήσης νέων εικόνων και συμβόλων, που ευρέως χρησιμοποιούνται στη μετάδοση της πληροφορίας. Μοιάζει να αναπτύσσεται πάνω από την κοινωνικοοικονομική κρίση και τις πράξεις βίας, μια δυναμική εξισορρόπησης του ανθρώπου μέσω του πνεύματος του πολιτισμού, η αξία του οποίου πάντα υπερβαίνει όσα ο άνθρωπος γνωρίζει και μετρά με γνώμονα την τιμή τους. Ο Εθελοντισμός είναι ο μόνος που έχει την ανάλογη δυναμική για να στηρίξει αυτή την μεταστροφή του Πολιτισμού, σε υγιή παράγοντα πρόσβασης όλων των ανθρώπων και στη δημιουργία νέων αξιών, όπως είναι η αμοιβαιότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, το κοινωνικό όφελος και γενικότερα η ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης. Κανένα κράτος δεν έχει τη δυνατότητα διαχείρισης που απαιτείται για αυτήν τη δυναμική συνένωσης, που αναδύεται ως λύση στο πρόβλημα διάσπασης που άρχισε με τον οικονομικό παράγοντα.
Συμπέρασμα: Τη δεδομένη στιγμή της εσωστρέφειας και διάλυσης των κοινωνικών ιστών της ελληνικής κοινωνίας, είναι ευθύνη όλων, και κυρίως των φορέων του πολιτισμού, ο εθελοντισμός να απαλλαχθεί από την σύνδεσή του με την απλήρωτη εργασία και να αναχθεί σε αναγκαία στάση ζωής, ώστε να μπορέσουμε σε συλλογικό επίπεδο να ενισχύσουμε την ύπαρξη, την παράδοση και την ιστορία μας ως λαός που παρήγαγε τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία, που ως βασική της αρχή έχει την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Επίσης σε ατομικό επίπεδο, να γίνει αντιληπτό στον καθένα η αξία της συναναστροφής, της επαφής και της ανταλλαγής με τον άλλον στην οικοδόμηση της προσωπικής μας ταυτότητας.
Στο σημείο αυτό να ευχηθώ ο ΣΠΕΚ μέσα από το όραμα, τη διαδρομή, τους στόχους, τις δράσεις και τα έργα του να συνεχίσει να ενθουσιάζει τους συνανθρώπους μας, να διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της συμμετοχής και της ατομικής προσφοράς, ώστε όλοι μαζί ως σύνολο να παράγουμε πολιτισμό και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο του απανταχού Ελληνισμού. Οι πόρτες του ΣΠΕΚ είναι ανοιχτές και σας θέλουμε μαζί μας!“
Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε 2 σπουδαίους λογοτέχνες για το σύνολο του έργου τους, το οποίο εστιάζει στην ποίηση.
“Τα παιδιά τα εκπαιδεύουν οι δάσκαλοι και τους ενηλίκους οι ποιητές”, έλεγε ο Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος (Βάτραχοι). “Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί”, δήλωνε ο Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος. “Η Ποίηση δεν είναι η απελευθέρωση των αισθημάτων, αλλά η δραπέτευση από τα αισθήματα. Δεν είναι η έκφραση της προσωπικότητας αλλά η δραπέτευση από την προσωπικότητα. Αλλά θα πρέπει κανείς να έχει αισθήματα και προσωπικότητα για να θέλει να δραπετεύσει από αυτά”, υποστήριζε ο T. S. Eliot, 1888-1965, Βρετανός ποιητής, Νόμπελ 1948.
Ένα ποίημα δεν τελειώνει ποτέ, όπως έλεγε ο Πωλ Βαλερύ, Γάλλος ποιητής (1871-1945). Το σπουδαιότερο για κάθε μεγάλο λογοτέχνη, ποιητή είναι η αθανασία της τέχνης τους, διότι μέσα από το έργο του, το οποίο ταξιδεύει ανά τους αιώνες, διαβάζεται, αναλύεται, γίνεται αντικείμενο, μελέτης, διερεύνησης, έμπνευσης και αφορμή για νέες προεκτάσεις και έργα των μελλοντικών γενεών, ο δημιουργό ως πνεύμα και ιδέα δεν πεθαίνει ποτέ.
Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου
Χωρίς προοπτική
Οι γυναίκες της μεγάλης ηλικίας
Μοιάζουν σα να μη τις άγγιξε κανείς
Έτσι που κάθονται στο σπίτι μονάχες
Ή στην εξοχή με σταυρωμένα χέρια
Τι να αισθάνονται τάχα
Την ώρα που νυχτώνει
Και πρέπει να κοιμηθούνε πάλι
Χωρίς να ’ναι κουρασμένες
Λένε πως βλέπουν όνειρα πολλά
Πως κουβεντιάζουν με τους πεθαμένους
Γι’ αυτό φαίνονται θλιμμένες το πρωί
Έτσι που πίνουν σιωπηλά τον καφέ τους
Χωρίς σχέδια και προοπτικές
Για τη νέα μέρα
Που προχωρεί απάνω τους
Αδιάφορα
(Θαλασσινό ημερολόγιο 1981, σ. 131)
Κυριάκος Χαραλαμπίδης (ανέκδοτο ποίημα)
ΠΕΡΙΛΥΠΟΣ
Κάποτε ήμουνα
θεός, ήξερα να δακρύζω
και να χαμογελώ κατά περίσταση.
Τώρα, σαν γέρικο άλογο που το βιτσίζουν
εν μέσω ποιητών κι επενδυτών
αρχίζω να πιστεύω πως υπάρχουν θάνατοι –
ο ένας εξ αυτών θα με προδώσει.
Έντεκα σαρκοφάγοι
στο τραπέζι
με καθιστούν υπεύθυνο
ν’ αγωνιώ για το μέλλον
του Μυστικού μου Δείπνου.
Και πώς να
χειριστούμε καταστάσεις
που εκφεύγουν των ορίων και αθετούν
τεμαχισμένου άρτου προσφορά;
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι ένα σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από την εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογο, συγγραφέα, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη τ. Καθηγητή ΑΕΙ ΜΙΜ-Cyprus, Συγγραφέα και Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, διαπιστώνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, που με ζήλο παράγουν πολιτισμό.
Το Όραμα του ΣΠΕΚ είναι να προωθήσει τον Πολιτισμό σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες, Κύπριους και Απόδημους. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει λειτουργικές και αποτελεσματικές δράσεις, υποδομές, διασυνδέσεις, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, και επιστήμονες προς κοινούς στόχους. Για την αποστολή συνεργάζονται Σύμβουλοι και φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος συνεργάτες και Μέλη του Συνδέσμου, με ζήλο και αλληλεγγύη.
Τα πεδία δράσης του ΣΠΕΚ μεταξύ άλλων είναι:
- Να διαφυλάττει, επικοινωνεί, προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου ευρέως.
- Να δραστηριοποιεί τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες ώστε να μετέχουν σε έργα, σχέδια και προγράμματα παραγωγής Πολιτισμού.
- Να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα ιδεώδη, τα Ελληνικά Γράμματα, την Γλώσσα, τις Τέχνες, την Παράδοση την Πολιτιστική Ταυτότητα.
- Να αναπτύσσει έργα και δράσεις με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
- Nα εκδίδει Ανθολογίες Παγκόσμιας Ποίησης, Λογοτεχνικά Θεατρικών έργα, Μελέτες, cd κ.ά.
- Να διοργανώνει Συνέδρια, Φεστιβάλ, Ημερίδες, Ρεσιτάλ, Εκθέσεις προαγωγής Πολιτισμού
- Να προσφέρει σύγχρονα μέσα επιμόρφωσης με ψυχαγωγία, ευκαιρίες για εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς του ΣΠΕΚ, σε άτομα διαφόρων ηλικιών και σε άτομα με προβλήματα.
- Με σύγχρονη τεχνολογία να καταγράφει, ψηφιακά και οπτικοακουστικά, τη «φωνή» των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, που παράγουν έργα Πολιτισμού μελέτες κ.ά.
- Να διασώζει τον πολιτιστικό πλούτο σε μία δυναμική βάση δεδομένων, σε υπερσύγχρονη οπτικοακουστική βιβλιοθήκη, ανοιχτή πλατφόρμα πληροφοριών και διακίνησης γνώσεων, για χρήση από σχολεία, πανεπιστήμια, φοιτητές, ερευνητές, φιλαναγνώστες, διαδίκτυα – www.cultural-association.org, υπό κατασκευή από την έμπειρη εταιρεία Tessera Multimedia.
Ο ΣΠΕΚ προκειμένου να εμπλουτίσει μελλοντικά το πολιτισμικό τοπίο της Ομογένειας, της Κύπρου και ιδίως της Ελλάδας σχεδιάζει α) να καθιερώσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες και επιτόπια ιδρύματα, φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και β) να αναπτύξει διαδικτυακό κόμβο – μια διεθνή, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα γραμμάτων, τεχνών, λαογραφίας, επιστήμης. Λειτουργεί με ψηφιακά, τηλε-ματικά, οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, προσβάσιμα διεθνώς. Θα λειτουργεί ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια. Θα παρουσιάζονται πορτρέτα, αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων – σε δομημένο ατομικό εργοβιογραφικό προφίλ.
Η κύρια ομάδα δράσης του ΣΠΕΚ αποτελείται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος που ζουν και δημιουργούν στις εξής χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ρωσία, Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Μεξικό, Αυστραλία – και προσεχώς Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, δηλ. συνολικά σε 22 χώρες. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει εθελοντικά στις δράσεις του ΣΠΕΚ, να προτείνει έργα και προγράμματα. Ήδη η συμμετοχή φίλων και συνεργατών αυξάνει ραγδαία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο email: info@cultural-association.org.
* γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού