Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να κρατήσει την κοινωνία όρθια και την αγορά ζωντανή
Με τα σούπερ μάρκετ να παίζουν τον ρόλο των λιανεμπόρων και με το μερικό άνοιγμα των καταστημάτων η κατάσταση στην αγορά όχι μόνο δεν είχε βελτίωση αλλά πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και μετά το επίσημο άνοιγμα, παρέμειναν κλειστές λόγω συσσωρευμένων χρεών (βλέπε δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου).
Η κυβέρνηση, που μάλλον σκέφτεται πρόωρες εκλογές, προσπαθεί με διάφορους τρόπους να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στους επιχειρηματίας με αισιόδοξα μηνύματα, όπως την εκτίμηση για ανάπτυξη στο 4,2% του υπουργού οικονομικών αλλά και την επέκταση των μέτρων στήριξης κατά 3 δισ. ευρώ με το ταμείο ανάκαμψης. Κινήσεις, βέβαια, που είναι απίθανο να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες της ελληνικής οικονομίας για το 2020 με ύφεση που εκτιμήθηκε στο 8,2%.
Το σίγουρο είναι ότι το λιανεμπόριο και οι επιχειρήσεις δέχτηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα με το συνεχές lockdown και τις «κυβερνητικές παλινωδίες» με το «παρεάκι» των ειδικών. Σε ένα κλίμα γενικότερης αμφισβήτησης θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπους να σώσει ότι μπορεί να σωθεί και να κρατήσει την κοινωνία όρθια και την αγορά ζωντανή, επειδή ο χρόνος ανοχής απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία έχει τελειώσει. Είτε οι κυβερνήσεις θα αντιληφθούν ότι οφείλουν να μας αντιμετωπίσουν ως εντολείς και όχι ως υποκείμενα και υποζύγια τους, είτε από εδώ και πέρα θα μας βρίσκουν κάθε στιγμή απέναντί τους.