Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόλογη στην Ευρώπη για παραβιάσεις του κράτους δίκαιου: Συγκλονιστική κατάθεση Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο Novartis – Διασυρμός του Πρωθυπουργού και από τον Μεϊμαράκη στο ΕΛΚ για την «υπόθεση Κύρτσου»
«Σκανδαλώδεις και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» κατήγγειλε η Ελένη Τουλουπάκη στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την οποία ενημέρωσε σχετικά με την δίωξη της στην Ελλάδα για τις έρευνες που έκανε ως εισαγγελέας διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.
Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που κλήθηκε σε ακρόαση ύστερα από σχετική αίτηση στην Επιτροπή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ενημέρωσε λεπτομερώς τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, από τη στιγμή που την ανέλαβε, αλλά και η ίδια πώς κατέληξε να διώκεται.
«Ήμουν η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην Ελλάδα, που ερεύνησα την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Νοvartis, η οποία ήταν διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ως χώρα αναφοράς, καθόριζε έμμεσα τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες χώρες τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε τρίτες χώρες» ανέφερε ξεκινώντας να περιγράφει την υπόθεση, σύμφωνα με το tvxs.
«Άρχισε ένας ανελέητος πόλεμος από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, με την σθεναρή συμπαράσταση των κομμάτων τους και την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ, οι οποίοι προεξοφλούσαν ότι θα κληθούμε εμείς να δώσουμε εξηγήσεις για την έρευνά μας αυτή» σημείωσε.
«Σήμερα, για αυτή την έρευνα, εγώ και οι άλλοι 2 εισαγγελείς διαφθοράς -συνεργάτες μου, που χειριστήκαμε την υπόθεση, αντιμετωπίζουμε βαρύτατες κατηγορίες, όπως κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά από παράνομη ποινική δίωξη που μας ασκήθηκε, όχι από την δικαστική εξουσία, αλλά από την εκτελεστική εξουσία και δη από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή. Πρόκειται για ακραία περίπτωση κατάλυσης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών» συμπλήρωσε.
Η Ελένη Τουλουπάκη υπογράμμισε πως «η προσφυγή στην ΕΕ είναι μονόδρομος για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αφού με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς Novartis, όλες οι αρχές του έχουν στην κυριολεξία ποδοπατηθεί». Ζήτησε δε την «άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης».
Οι δέκα πυλώνες της υπόθεσης
Η Ελένη Τουλουπάκη παρουσίασε στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου τους δέκα βασικούς πυλώνες της υπόθεσης Novartis. Σύμφωνα με την κατάθεση της, όπως αναφέρει το tvxs, είναι οι εξής:
«1) Αρχικώς τα ερευνηθέντα πολιτικά πρόσωπα στράφηκαν κατά των whistleblowers, καταθέτοντας σωρεία μηνύσεων εναντίον τους και απαιτώντας επίμονα την άρση του καθεστώτος προστασίας και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.
2) Στη συνέχεια, στράφηκαν με σωρεία μηνύσεων και πειθαρχικών αναφορών εις βάρος εμού και των συνεργατών μου εισαγγελέων, με την κατηγορία της σκευωρίας κατά της Δημοκρατίας. Όλα ερευνήθηκαν από την δικαστική εξουσία και τέθηκαν στο αρχείο.
3) Λίγο μετά τις εκλογές του 2019, κατόπιν πρότασης των βουλευτών της νυν κυβέρνησης, συστήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, για να ερευνήσει τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς, για «σκευωρία» που φερόταν να τέλεσε στην υπόθεση Novartis. Κατά τις καταγγελίες, συνεργοί του ήμασταν εμείς, οι Εισαγγελείς διαφθοράς, αλλά και Δημοσιογράφοι που ερευνούσαν την ίδια υπόθεση.
Η προανακριτική επιτροπή αποτελείτο κατά πλειοψηφία από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ενεργούσε στη διαδικασία αυτή ως οιονεί εισαγγελέας. Δηλαδή, στα ίδια πρόσωπα συνέπιπταν οι ιδιότητες του μηνυτή, του κατηγόρου – εισαγγελέα και, για κάποιους, και του ερευνώμενου, κατά παράβαση της βασικής ελεγκτικής αρχής ότι δεν μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο οι συγκρουόμενες αντίρροπες ιδιότητες του ελεγκτή και ελεγχόμενου.
4) Παράλληλα, ενώ εμείς, ως Εισαγγελία Διαφθοράς, συνεχίζαμε την έρευνα σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και των πολιτικών προσώπων, την ίδια στιγμή κατέστημεν ερευνώμενοι για τις ενέργειες μας αυτές από τα πολιτικά πρόσωπα, δια της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ξεκίνησε νέα έρευνα εις βάρος μας.
5) Ταυτόχρονα, γίνονταν συστηματικές προσπάθειες να μας αφαιρεθεί η υπόθεση και να περάσει σε άλλα χέρια. Το αίτημα μάλιστα υπέβαλε ο Άρειος Πάγος, δια του ανώτατου Εισαγγελέα του, προς την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, που όμως απορρίφθηκε.
6) Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας από μας, η νομοθετική εξουσία προχώρησε στην ψήφιση πρωτοφανούς νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία, προκειμένου να μας αφαιρεθεί η δικογραφία και, άρα, να σταματήσουμε την έρευνα, κατήργησε συλλήβδην την Εισαγγελία Διαφθοράς και, δια νόμου μας αφαιρέθηκε «εν μια νυκτί» η υπόθεση Novartis και πέρασε σε άλλα χέρια.
7) Στο μεταξύ, η εις βάρος μας έρευνα, που είχε ανατεθεί σε δύο ανεξάρτητους και ισόκυρους εισαγγελείς του Α.Π., κατά παράβαση της αρχής ne bis in idem, κατέληξε σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά μεταξύ τους πορίσματα: το πρώτο μας απάλλασσε πλήρως, ενώ το δεύτερο και μεταγενέστερο ζητούσε τη δίωξή μου.
8) Τελικώς, ασκήθηκε μια άνευ προηγουμένου – ίσως και για τα διεθνή δικαστικά χρονικά- ποινική δίωξη, όχι από τη δικαστική εξουσία, αλλά από το κοινοβούλιο, εις βάρος όλων των εισαγγελέων διαφθοράς, δηλ. εμού και των συναδέλφων μου, καθώς και δημοσιογράφων, με βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτή της κατάχρησης εξουσίας και της εγκληματικής οργάνωσης.
9) Η δίωξη αυτή εναντίον μας ασκήθηκε από μη φυσικό δικαστή, χωρίς καμία προδικασία και κατά παράβαση του ne bis in idem.
Πρόσφατα, επίσης, κληθήκαμε σε απολογία χωρίς καν μέσα στη δικογραφία να έχει συμπεριληφθεί παρά τα σχετικά επίμονα αιτήματά μας, η βασική δικογραφία της Novartis, την οποία εμείς ερευνούσαμε και από την οποία περίτρανα αποδεικνύεται η αθωότητά μας.
Να σημειώσω επιπλέον ότι μας δόθηκε προθεσμία για απολογία μόλις 15 ημερών, όταν η δικογραφία αριθμεί περί τις 300.000 σελίδες!
10) Πέρα από αυτό το συντονισμένο σχέδιο ηθικής, ψυχικής και οικονομικής εξόντωσής μας, παράλληλα, σημαίνοντα κυβερνητικά πρόσωπα έχουν περιφρονήσει και απαξιώσει τόσο προκλητικά το κράτος δικαίου, ώστε έχουν φτάσει σε σημείο δημοσίως να προδικάζουν την ενοχή και την καταδίκη μας, πριν καν επιληφθούν και αποφασίσουν δικαστικά όργανα, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκώς και διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας και μετατρέποντας το σε προδικασθείσα βεβαιότητα ενοχής».
Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι – ενώ οι εισαγγελείς βρίσκονταν υπό έρευνα – τοποθετούνταν δημόσια κάνοντας λόγο για «εγκληματική ομάδα».
Κλείνοντας την κατάθεσή της, ζήτησε από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς να προχωρήσει στην ενεργοποίηση όλων των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε «να ερευνηθούν όλα τα ανωτέρω» αλλά και να γίνουν «οι δέουσες ενέργειες».
Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου
Για την υπόθεση και την κατάθεση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς σχόλιο έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο να παραστεί η Ελένη Τουλουπάκη ενώπιον της Επιτροπής Διαφθοράς.
Με τη σειρά του, ο Στ. Κούλογλου, τόνισε πως «η Novartis παραδέχθηκε στις ΗΠΑ το σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Πληρώνει μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα. Δε το λέει μόνο η αντιπολίτευση αυτό. Το λέει και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Γιώργος Κύρτσος, που εκδιώχθηκε από την ΝΔ επειδή δήλωσε ότι πρόκειται πράγματι για ένα διεθνές σκάνδαλο. Οι πρακτικές διαφθοράς της φαρμακευτικής επηρέασαν τις τιμές φαρμάκων πανευρωπαϊκά».
Ο Γ. Κύρτσος, δήλωσε ότι «σήμερα το απόγευμα θα με “δικάσουν” στο ΕΛΚ, αντί να συζητάμε για την Ουκρανία. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ασκούσα κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί αντί να κυνηγάνε την Novartis κυνηγούσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ασκώ κριτική και στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί αντί να κυνηγάνε την εταιρεία κυνηγάνε την Τουλουπάκη. Είναι μεγάλη ντροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που κανείς δεν κυνηγάει την Novartis. Αν είναι να με πετάξουν έξω και από το ΕΛΚ για αυτό, ας γίνει. Μόνο στην Ουγγαρία και στην Πολωνία βλέπουμε τέτοιες διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών».
Η κυρία Σπυράκη υποστήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως και η κυρία Ασημακοπούλου, που μεταξύ των άλλων ρώτησε την κ. Τουλουπάκη με τι χρήματα ταξίδεψε στο Στρασβούργο. Η Ελληνίδα δικαστικός απάντησε ότι ήρθε με δικά της έξοδα.
Η στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Με ψήφους 91 υπέρ, πέρασε η πρόταση του Μάνφρεντ Βέμπερ για την αναστολή των δικαιωμάτων του Γιώργου Κύρτσου ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, 29 ευρωβουλευτές επέλεξαν να στηρίξουν τον Γ. Κύρτσο, ενώ 11 έκαναν αποχή.
Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ «εξήγησε ότι ο Μητσοτάκης του ζήτησε αποπομπή μου αλλά αυτός δεν το δέχθηκε και πως το ΕΛΚ δίνει προτεραιότητα σε κόμματα έναντι ευρωβουλευτών».
Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε επίσης ότι «η πρόταση Μητσοτάκη ήταν για εκπαραθύρωση μου από το ΕΛΚ», προσθέτοντας πως ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης «ζήτησε 6μηνη στέρηση δικαιωμάτων μέλους ΕΛΚ» και πως ο Βέμπερ ήταν αυτός που κατέληξε σε πρόταση για 12μηνη στέρηση δικαιωμάτων.
Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης είχε δείπνο στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Βέμπερ και μόλις την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, ο Γ. Κύρτσος ενημερώθηκε για την πρόταση Βέμπερ σε βάρος του για αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του ως μέλους του ΕΛΚ, η οποία και τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία, που καλούνται να ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την ημέρα της διαγραφής του Γ. Κύρτσου από τη Ν.Δ. ο κ. Βέμπερ είχε σπεύσει να του επιτεθεί συντασσόμενος με τον Κυρ. Μητσοτάκη και αποκάλυψε στη γερμανική αντιπροσωπεία πως η τιμωρία του κ. Κύρτσου είναι θέλημα του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους Γερμανούς που δεν βλέπουν με καλό μάτι το μπέρδεμα στις ελληνικές υποθέσεις.
Στην επιστολή του προς τα μέλη του ΕΛΚ ο Γ. Κύρτσος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΕΛΚ δεν πρέπει να μοιραστεί με τον Μητσοτάκη το πολιτικό κόστος της συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και των ανελεύθερων πρακτικών», σημειώνοντας πως «παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για αποκαλύψεις δωροδοκίας, δεν έχει κληθεί στη Δικαιοσύνη εδώ και 20 μήνες και η Novartis εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανή αποζημίωση στην Ελλάδα».
Καταγγέλλει ακόμα τον πρωθυπουργό ότι «όχι μόνο απέφυγε να στραφεί κατά της ελβετικής πολυεθνικής, αλλά άνοιξε τον δρόμο με απόφαση της Βουλής για τη δίωξη δύο αριστερών δημοσιογράφων που έπαιξαν ρόλο στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Novartis και ενός ανώτατου δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση» και καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη «ανελεύθερες πρακτικές που μας θυμίζουν τι κάνουν ο κ. Orban και ο κ. Kaczynski στην Πολωνία και είναι ανάθεμα για το ΕΛΚ».
Πηγή: anoixtoparathyro.gr