Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε οικονομικές ζημιές 30 δισ. μέσα σε έξι μήνες

ΦΩΤΟ: EPA/DEAN LEWINS

ΦΩΤΟ: EPA/DEAN LEWINS

Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές ύψους 30 δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2015, σύμφωνα με έκθεση του ομίλου UBS.

Οι οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή εκτρέπουν επίσης την καταναλωτική δαπάνη μακριά από τα είδη πολυτελείας, προσθέτει η έκθεση.
Οι πόλεις που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι το Λος Άντζελες, η Ταϊπέι, το Τόκιο, η Μουμπάι, η Σαγκάη και η Νέα Ορλεάνη.

«Το οικονομικό κόστος των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι εμφανές τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους φορολογούμενους.

Παρά την αυξανόμενη απειλή των φυσικών καταστροφών, η παγκόσμια μεσαία τάξη δεν είναι καλά ασφαλισμένη», αναφέρει η έκθεση. Εξάλλου, κατά κανόνα οι καταστροφές κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε πτώση της οικονομικής παραγωγικότητας.

Η έκθεση βασίστηκε στην παραδοχή ότι η παγκόσμια μεσαία τάξη, που εκτιμάται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πολιτική επιρροή, αποτελεί το κλειδί για την κοινωνική ομαλότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Δεδομένου του μεγέθους και της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης, η αποδυνάμωση του πλούτου της μέσω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την οικονομική και κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Για να εξετάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής για την μεσαία τάξη, η UBS ανέλυσε την κατανάλωση της μεσαίας τάξης σε 215 πόλεις σε όλο τον κόσμο και την αντιπαράθεσε με το βαθμό κινδύνου από την κλιματική αλλαγή για κάθε πόλη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στις πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος, όπως το Λος Άντζελες, το Τόκιο και τη Σαγκάη, οι προτεραιότητες δαπανών είναι σημαντικά διαφορετικές, με τη μεσαία τάξη να δαπανά 0,6 με 0,8% περισσότερο για τη στέγαση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο.

Για να αντισταθμιστεί η υψηλότερη δαπάνη, η μεσαία τάξη δαπανά αναλογικά λιγότερα χρήματα για είδη πολυτελείας, διασκέδαση και άλλα αγαθά.

Στις λιγότερο ανεπτυγμένες και πρόσφατα εκβιομηχανισμένες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, η μεσαία τάξη συνήθως δεν ασφαλίζεται. Μάλιστα, το 91% των κεφαλαίων και της ακίνητης περιουσίας που χάθηκαν στην Ασία ήταν ανασφάλιστο.

Πηγή: Ναυτεμπορική