Η κλιματική αλλαγή απειλεί την καλλιέργεια καφέ
Μέχρι το 2050 το 50% των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καλλιέργεια καφέ θα είναι ακατάλληλα για χρήση και τα άγρια καφεόδεντρα ίσως έχουν εξαφανιστεί εντελώς ως το 2080, προειδοποιεί νέα έκθεση του Κλιματικού Ινστιτούτου Αυστραλίας.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις σε μια βιομηχανία με καθημερινή κατανάλωση 2,25 δισεκατομμυρίων φλιτζανιών καφέ.
«Από το 1850, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου. Μέχρι το 2100, η υπερθέρμανση αναμένεται να φτάσει τους 2,6-4,8 βαθμούς Κελσίου. Οι συνέπειες για την παγκόσμια γεωργία θα είναι εκτεταμένες, πολύπλοκες, και τρομερές», αναφέρει η έκθεση.
Μεταξύ 80% και 90% των 25 εκατομμυρίων αγροτών καφέ στον κόσμο είναι μικροϊδιοκτήτες, και είναι επίσης μεταξύ των ομάδων που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 70 χώρες βασίζονται στην «αλυσίδα αξίας του καφέ» για να επιβιώσουν, σύμφωνα με την έκθεση, και οι χώρες με οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τον καφέ είναι και οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της Ονδούρας, της Νικαράγουας, του Βιετνάμ, και της Γουατεμάλας. Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι περισσότεροι παραγωγοί καφέ θα μετατοπιστούν προς αναζήτηση χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Υπάρχουν διάφορα μέτρα προσαρμογής για τους μικροκαλλιεργητές, όπως η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών συστημάτων παραγωγής, η μεγαλύτερη ποικιλότητα των καλλιεργειών, και η μετατόπιση των φυτειών, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο η ικανότητα προσαρμογής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην πληροφόρηση, την υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και άλλους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι πέρα από τον έλεγχό τους, όπως οι παγκόσμιες αγορές, καταλήγει η έκθεση.
Η ποιότητα και η γεύση του καφέ ήδη σημειώνουν μεταβολές, καθώς ακόμη και μισός βαθμός μπορεί να έχει μια τεράστια επίδραση στον κόκκο καφέ, όπως και στην τιμή του.