Η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο το 1ο δεκαήμερο Ιουλίου
Επιταχύνει τις διαδικασίες η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μια «γρήγορη ψήφιση» του εκλογικού νόμου, η επεξεργασία του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη που είχε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρμόδιους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του.
«Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Η ανακοίνωσή της συνοδεύτηκε από αποκαλύψεις των βαθύτερων προθέσεων του κ. Τσίπρα, ως προς την απόφασή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να προωθήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κοινολόγησε το περιεχόμενο της συζήτησής του, την περασμένη Πέμπτη, και τις εκμυστηρεύσεις του πρωθυπουργού.
Το γεγονός προκάλεσε ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου -διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Κουτσούμπα- και του Περισσού, που επέμεινε στην ακρίβεια των λόγων του γ.γ. του ΚΚΕ.
Η κα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας «και θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα» (σ.σ.: Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο από την 1η ως την 6η Ιουλίου).
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης ελήφθησαν «υπ’ όψιν οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015».
Σημείωσε δε ότι η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή «μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».
Προλαμβάνοντας τις πιθανές αντιδράσεις, η κα Γεροβασίλη σημείωσε πως «η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στον λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων» και σχολιάζοντας την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε: «Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».
Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας γνωστοποίησε πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει νόμο για απλή και άδολη αναλογική, το ΚΚΕ θα τον στηρίξει ξεκάθαρα». (ΣΚΑΪ).
Ερωτώμενος για τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα -για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση- ο κ. Κουτσούμπας αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, την προηγούμενη Πέμπτη, όπου ο πρωθυπουργός φέρεται να του είπε ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε ως Αριστερά, επειδή δεσμεύεται από το 3ο μνημόνιο, γι’ αυτό όσο μπορεί θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, καθώς στα άλλα μέτωπα δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα».
Κατά τον κ. Κουτσούμπα, πάντως, η όλη συζήτηση αξιοποιείται ταυτόχρονα, «για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, του λαϊκού κινήματος, επειδή ήδη προχωράνε αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με όλα τα προηγούμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχονται και καινούργια από το φθινόπωρο».
Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε αμέσως στις δηλώσεις του γ.γ. του ΚΚΕ ανακοινώνοντας: «Αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους, «η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή, αλλά το επί της ουσίας ερώτημα είναι αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του».
Ο Περισσός «σήκωσε το γάντι» και απάντησε πως το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια, «κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν».
Και αντιγυρίζοντας το ερώτημα, ο Περισσός παρατήρησε: «Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ τον Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ισχύουν απόλυτα».
Νέο «όχι» της Ν.Δ.
Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους της κριτικής της κατά της κυβέρνησης για την πρόθεσή της να καταθέσει στο τέλος της εβδομάδας νομοσχέδιο που θα καθιστά αναλογικότερο τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Κουμουτσάκος καταλόγισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό των πολιτών και επισήμανε ότι η κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής «συνιστά απόπειρα διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος, που βλέπει ότι τα ποσοστά του καταρρέουν». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά περί απλής αναλογικής «την ώρα που έχουμε οικονομική κρίση και κλυδωνίζεται η Ευρώπη». «Δεν μας φτάνουν τα οικονομικά προβλήματα, δεν μας φτάνει η όξυνσή τους λόγω Brexit, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φέρει και ακυβερνησία» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «φέρνει τώρα την απλή αναλογική διότι είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις». «Η ΝΔείναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής κερδίζει-χάνει γιατί αυτό το σύστημα προσφέρει μεγαλύτερη κυβερνητική σταθερότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.
Στη δημόσια συζήτηση για την απλή αναλογική περενεβλήθη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος σημείωσε πως «αίτημα της δημοκρατικής Ελλάδας εδώ και εξήντα χρόνια, από την εποχή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, αποτελεί η κατάργηση του μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος» και υποστήριξε ότι «εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το καταργήσει μέσω του νέου εκλογικού νόμου, τότε θα μείνει στην Ιστορία».
Πηγή: Ναυτεμπορική