Η κατάργηση της Ναυτικής Διοίκησης Β.Ελλάδος θα είναι αυτοτραυματισμός της χώρας

«Η φημολογούμενη πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να καταργήσει τις Ναυτικές Διοικήσεις Βορείου Ελλάδος και Ιονίου, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα συνιστά ανεξήγητο… αυτοτραυματισμό της χώρας, που δεν δικαιολογείται επαρκώς από καμία λογική εξοικονόμησης πόρων!»

Αυτό τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ζητώντας να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικά για τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει τη συμβολή της στην υλοποίηση του συνολικού έργου του Πολεμικού Ναυτικού με τη θαλάσσια επιτήρηση, την παράκτια άμυνα, αλλά και το συντονισμό των ενεργειών των διαφόρων λιμενικών και λοιπών κρατικών οργάνων και υπηρεσιών. Επισημαίνει ακόμα πως αυτή έχει τη φροντίδα για την οργάνωση των επιτάξεων και επιστρατεύσεων, καθώς και την προετοιμασία των υποδομών ενεργητικής και παθητικής άμυνας των ακτών και των λιμένων.

Τέλος, υπενθυμίζει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει τονίσει, επισκεπτόμενος τη Ναυτική Διοίκηση Β.Ελλάδος, πως αυτή συνιστά πολλαπλασιαστή ισχύος στο γεωστρατηγικό πεδίο της ευρύτερης περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 3841/27-2-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος(Ν.Δ.Β.Ε)»

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προκρίνει την αναστολή λειτουργίας της των δυο Ναυτικών Διοικήσεων Βορείου Ελλάδος και Ιονίου, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα αντίστοιχα.

Ο ρόλος της ιστορικής Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος είναι σπουδαίος και πολυσήμαντος, καθώς, η ενεργή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού σε έναν αρκετά μεγάλο αλλά και ευαίσθητο τομέα ευθύνης, όπως είναι η περιοχή που εκτείνεται από τις εκβολές του ποταμού Έβρου, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έως το Ακρωτήρι Κουτσούμπος, στον νομό Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένης της Θάσου, κρίνεται εκ των πραγμάτων άκρως επιβεβλημένη.

Η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, συμβάλει στην υλοποίηση του συνολικού έργου του Πολεμικού Ναυτικού αποφασιστικά, αναλαμβάνοντας τη θαλάσσια επιτήρηση, την παράκτια άμυνα, τον έλεγχο και τον συντονισμό των ενεργειών των διαφόρων λιμενικών και λοιπών κρατικών οργάνων και υπηρεσιών, εγγυώμενη την περιφρούρηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας του χώρου που καλύπτει διοικητικά, καθώς, έχει τη φροντίδα για την οργάνωση των επιτάξεων και επιστρατεύσεων, καθώς και την προετοιμασία των υποδομών ενεργητικής και παθητικής άμυνας των ακτών και των λιμένων.

Στην τελευταία επίσκεψη του στη Ν.Δ.Β.Ε προ έτους, ο Αναπηρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε τον ρόλο της, αναφέροντας μάλιστα πως η ύπαρξη της Ναυτικής Διοίκησης στον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό πεδίο της Βόρειας Ελλάδας, συνιστά πολλαπλασιαστή ισχύος. Εάν αποφασιστεί να καταργηθεί η Ν.Δ.Β.Ε, το Υπουργείο πρέπει πειστικά να εξηγήσει, σύμφωνα με ποιο στρατηγικό σχέδιο θα βάλει λουκέτο στη Ναυτική Διοίκηση, διότι η εξοικονόμηση πόρων μόνον, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια απόφαση

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Προτίθεστε να καταργήσετε τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος;
Έχει ληφθεί σχετική έγκριση προς τούτο από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο;
Στο ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας της Ν.Δ.Β.Ε, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να αναπληρωθεί το διοικητικό και επιχειρησιακό κενό που θα δημιουργηθεί, δεδομένου ότι είναι η μόνη ενεργή μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να διατηρηθεί στο ανώτατο επίπεδο η εθνική άμυνα και η ασφάλεια στον χώρο που κάλυπτε η Ναυτική Διοίκηση στη Θεσσαλονίκη;