Η Κ.Ο.Θ. μάγεψε εκατοντάδες μαθητές
♦ Συγκλονιστική πρεμιέρα για την πρωτοποριακή συνεργασία του δήμου Νεάπολης- Συκεών με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης • Δωρεάν μουσικές παραστάσεις για 2.236 μαθητές των σχολείων τού.
-«Ήταν τέλειο!», «Ήταν καταπληκτικό!»,
-«Ποιο ήταν τελικά το φαγκότο;», «Πότε θα ξαναρθούμε;»
Με διθυραμβικά σχόλια, εξαιρετικές εντυπώσεις, διάχυτο ενθουσιασμό και το ζωηρότατο χειροκρότημα 566 μαθητών τεσσάρων σχολείων του δήμου, που κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί το νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα «μουσικής παιδείας στα σχολεία», που πρώτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καθιερώνει στη χώρα, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή σε συνεργασία με τη διοίκηση της Κ.Ο.Θ., που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμουνα παρακολουθήσουν συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις της Κ.Ο.Θ. εντελώς δωρεάν, με το συνολικό κόστος να καλύπτεται εξολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο. Το πρόγραμμα της «Μουσικής Παιδείας στα σχολεία» έρχεται να δώσει μία νέα… μουσική διάσταση και να προστεθεί στον μακρύτατο κατάλογο πολιτισμικών δράσεων και θεσμών του δήμου, σε συνέχεια και της τετράχρονης επιτυχημένης του συνεργασίας με το Κ.Θ.Β.Ε. και το δωρεάν πρόγραμμα «Θεατρικής Παιδείας και Αγωγής στα σχολεία» για 13.500 μαθητές του δήμου.
Από τον Μότσαρτ στον Στράους
Στησημερινή πρεμιέρα του προγράμματος, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 566 μαθητές από τα 2ο Δημοτικό Συκεών, 3ο Δημοτικό Πεύκων, 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης και 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης παρακολούθησαν εκστασιασμένοι το άκρως επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συμφωνική κωμωδία «Πάμε Ορχήστρα!» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης,σε συνεργασία με τηΔραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., με την οποία η Κ.Ο.Θ. άνοιξε τη νέα σχολική μουσικοθεατρική περίοδο στην Θεσσαλονίκη.
Μια ξεκαρδιστική μουσική παράσταση με ήρωες βιολιά, τούμπες και φαγκότα, έναν… υπομονετικό μαέστρο και πέντε εξαιρετικούς σπουδαστές ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, που συνεπήρε τους νεαρούς θεατές και ξεκίνησε να τους μυεί στον κόσμο της συμφωνικής μουσικής, συστήνοντάς τους με πολύ ενδιαφέρον και παιχνιδιάρικο τρόπο τον Β.Α. Μότσαρτ, τον Γ.Σ. Μπαχ, τον Τ. Ροσσίνι, τον Γ.Στράους και ξεσηκώνοντας τους με την «Κάρμεν» και το Καν-Καν από την όπερα «Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο».
«Οι παραστάσεις για τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου, και τους συνολικά 2.236 μαθητές θα συνεχιστούν το Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης, υπογραμμίζοντας «τη συνεχή και ουσιαστική στήριξη του δήμου στο δημόσιο σχολείο με συνεχή πρωτοποριακά προγράμματα».
«Εξαιρετική παράσταση. Εξαιρετική πρωτοβουλία»
«Ήταν μία πάρα πολύ ωραία παράσταση. Όλα ήταν τέλεια, περάσαμε θαυμάσια, ακούσαμε υπέροχη μουσική, αλλά γελάσαμε και πολύ. Θέλαμε σίγουρα κι άλλο» μας μετέφερε κατενθουσιασμένη η 10χρονη Σμαράγδα από το 2ο Δημοτικό Συκεών μετά το τέλος της παράστασης, ενώ την ίδια χαρά και ικανοποίηση μοιράστηκε και ο 11χρονος Χρόνης τονίζοντας ότι «Δεν το φανταζόμουν έτσι και δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ. Ήταν φανταστικά». «Δεν είχα ξαναπαρακολουθήσει ορχήστρα από κοντά. Ήταν μία υπέροχη, ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα θέλω να ξαναζήσω» ο 14χρονος Γιώργος από το 5οΓυμνάσιο Νεάπολης, με την 15χρονη Άννα να συμπληρώνει «Ήταν καταπληκτικό. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε γνωστές μελωδίες που όμως δεν ξέραμε τι είναι, και να μάθουμε για αυτές».
Φανερά ικανοποιημένοι ήταν και οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν τους μαθητές στην παράσταση, επισημαίνοντας την τεράστια σημασία της πρωτοβουλίας του δήμου για την ουσιαστική και πολύπλευρη διάπλαση των παιδιών. «Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν, το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον, καθώς συμπεριλάμβανε όλη τη γκάμα, με γνωστές μουσικές που αναγνώριζαν και μάλιστα εντάσσονται στο μάθημα της μουσικής της Α’ Γυμνασίου» σημείωσε η μουσικός του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης Σοφία Ταρσένη, συμπληρώνοντας ότι «Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία του δήμου που βοηθά και διευκολύνει ουσιαστικά και πρακτικά τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς πέρσι είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν και για την παράσταση και την μεταφορά, γεγονός που δυστυχώς δεν είναι εφικτό για όλους».
Τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ικανοποίηση μετέφεραν και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Νίκος Βελλίδης, υποδιευθυντής και Μαρία Πασχαλίδου, υπογραμμίζοντας ότι «Μαθητές και εκπαιδευτικοί είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό που είδαμε και ζήσαμε. Ήταν εξαιρετικό, ήταν καταπληκτικό. Τα παιδιά διασκέδασαν πραγματικά. Ήταν μία ακόμα σπουδαία ευκαιρία που μας χάρισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε πιο συχνά τέτοιου επιπέδου θεάματα».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Συκεών Νατάσσα Στεφανίδου, όχι μόνο τάχθηκε υπέρ αυτών των πρωτοβουλιών αλλά υποστήριξε την άποψη ότι αυτές πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο θεσμικό χαρακτήρα.
«Συνεχίζουμε να φέρνουμε τον Πολιτισμό στα σχολεία…»
«Είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι που εγκαινιάζουμε ένα ακόμα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία μας, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε να το αγκαλιάζει σύσσωμη η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του δήμου μας», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καλωσορίζοντας τους μαθητές στην πρεμιέρα του προγράμματος, έχοντας στο πλευρό του και ευχαριστώντας για τησυνεργασία την καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κ.Ο.Θ. Ζωή Τσόκανου. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος,«σε συνέχεια της πολύ πετυχημένης και άριστης συνεργασίας εδώ και τέσσερα χρόνια με το Κ.Θ.Β.Ε., και τη δωρεάν παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων από 13.500 μαθητές από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο, ερχόμαστε να συμπληρώσουμε τηδιαμόρφωση της πολιτιστικής παιδείας στο δήμο μας και με την μουσική αγωγή, εγκαινιάζοντας έναν ακόμα ποιοτικό και πολιτιστικό θεσμό, με το πρόγραμμα της «Μουσικής Παιδείας στα σχολεία».
Όπως υπογράμμισε, «όραμα, ιδέα και πρόταση του δήμου, ήταν και είναι όλα τα παιδιά του δήμου να αποκτήσουν ουσιαστικές και σε βάθος γνώσεις, βιωματικές, σε σχέση με τη μουσική». «Από τα πανάρχαια χρόνια γνωρίζουμε το ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών και των κρατών» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο, ότι στην αρχαία Αθήνα, δεν θεωρούταν κάποιος ολοκληρωμένος πολίτης και δεν μπορούσε να συμμετέχει στα κοινά της πόλης, αν δεν είχε θεατρική και μουσική αγωγή». «Σε αυτό το δρόμο λοιπόν», υπογράμμισε, «και με τα οράματα της Μελίνας Μερκούρη, που τόνιζε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο Πολιτισμός και η Παιδεία, κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και πάμε και πάλι τα σχολεία στον Πολιτισμό και τον Πολιτισμό στα σχολεία».
«Σήμερα ήρθε η σειρά και της μουσικής να απλωθεί σε όλα τα σχολεία του δήμου μας, δημιουργώντας έναν νέο θεσμό για να αποδείξουμε και να καταρρίψουμε το μύθο που υπάρχει ότι η κλασική συμφωνική μουσική απευθύνεται σε λίγους μυημένους» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που βλέπει ένα ακόμη όραμά του όχι μόνο να υλοποιείται αλλά να αρχίζει να βρίσκει και μιμητές.
«Με τον καλύτερο τρόπο…»
Φανερά ικανοποιημένη με την πρωτοπόρα συνεργασία, το αποτέλεσμα και την αποδοχή του από την μαθητική κοινότητα δήλωσε και η καλλιτεχνική Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου, που παρακολούθησε την πρεμιέρα του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «Η πρωτοπόρα, από όσο γνωρίζω δεν έχει ξαναγίνει, πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης- Συκεών να δώσει στους μαθητές της περιοχής αυτή τη δυνατότητα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς εντάσσει ουσιαστικά τη συμφωνική μουσική στο πρόγραμμα και την ‘‘κανονικότητα’’ της σχολικής ζωής και διαμορφώνει έτσι την επαφή των μαθητών με αυτού του είδους τη μουσική σαν κάτι πολύ φυσιολογικό, και τακτικό, που δεν επαφίεται μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και αυτό το πετυχαίνει ο δήμος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Όπως υπογράμμισε «Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική, σε ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για παιδιά, που αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τη συμφωνική μουσική, με έναν παιχνιδιάρικο, νεανικό και φρέσκο τρόπο, ώστε να μπορέσουν και αυτοί που δεν έχουν ξανακούσει ορχήστρα, να βρουν ένα τρόπο επικοινωνίας και ένα βήμα γνωριμίας με τη μουσική αυτή».