Οι φαρμακοποιοί βάζουν τέλος στις εφημερίες
«Κατεβάζουν» τις καρτέλες με τις διημερεύσεις των φαρμακείων από την 1η Μαΐου οι φαρμακοποιοί του Λεκανοπεδίου, σε μία προσπάθεια με αυτή τους την κίνηση να πιέσουν το υπουργείο Υγείας να πάρει πίσω την απελευθέρωση του ωραρίου και να προχωρήσει άμεσα σε ένα συγκεκριμένο ωράριο στα φαρμακεία. Αφορμή για τις πιέσεις αυτές είναι η διάθεση που έχει εκφράσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επαναρρυθμίσει το τοπίο που έχει δημιουργηθεί μετά την απελευθέρωση του ωραρίου.
Η άρση των διημερεύσεων είναι μία «συμβολική» κατά βάση κίνηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής: αφορά τις υποχρεωτικές εφημερίες φαρμακείων κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.), όπως αυτές αναγράφονται στους καταλόγους του Συλλόγου, ωστόσο δεν αναμένεται στην πράξη να επηρεάσει τους πολίτες, αφού τις ίδιες ώρες τα περισσότερα φαρμακεία μένουν πλέον ανοικτά στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του ωραρίου. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη «κινητοποίηση» του ΦΣΑ δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με έγγραφο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής προς το υπουργείο Υγείας «η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του φαρμακευτικού κλάδου να οριστεί εκ μέρους της πολιτείας συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, πέραν του οποίου θα ορίζονται καθημερινά οι εφημερίες». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, η υποχρέωση των Συλλόγων είναι να βγάζει διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις όταν βάσει του ωραρίου τα φαρμακεία είναι κλειστά. «Ας μας πουν πότε τα φαρμακεία είναι κλειστά για να βγάλουμε εφημερίες», συμπλήρωσε.
Κατά τον κ. Λουράντο, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι φαρμακοποιοί έλαβαν τη δέσμευση ότι το θέμα θα έχει ρυθμιστεί έως τα μέσα Απριλίου. Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Υγείας, πηγές του οποίου ανέφεραν στην «Κ», ότι «το υπουργείο μελετά τις προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και επιδιώκει να υπάρξει μία επαναρρύθμιση του τοπίου που έχει δημιουργηθεί, με βάση τις ανάγκες πρόσβασης των πολιτών σε φαρμακεία, αλλά και τη δυνατότητα ανταπόκρισης των φαρμακοποιών».
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2014 προς υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, απελευθέρωσε πλήρως το ωράριο των φαρμακείων, δημιουργώντας ένα «αλαλούμ» –ειδικά στην αρχή– αφού όποιος ήθελε άνοιγε και έκλεινε, όποια ώρα ήθελε. Είχε προηγηθεί παρέμβαση με το διευρυμένο ωράριο –που ακολουθούσε τις διημερεύσεις– σε εθελοντική βάση. Οι δύο παρεμβάσεις, που θεσμοθετήθηκαν κατόπιν πιέσεων της τρόικας, σταδιακά οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπου λόγω του ανταγωνισμού που δημιουργήθηκε, η πληθώρα των φαρμακείων παραμένουν ανοικτά τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης καθώς και το Σάββατο. Ταυτόχρονα όμως όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση ζητούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση των διημερεύσεων και των διανυκτερεύσεων.
Πηγή: Καθημερινή