Οι επτά αλλαγές που ζητά η τρόικα στα εργασιακά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον επανασχεδιασμό της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στη χώρα, αφού χθες στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πολλάκις επισημάνει ότι επί τάπητος θα πρέπει να μπουν το όριο των ομαδικών απολύσεων, το δικαίωμα στην ανταπεργία, ο τρόπος κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, η λειτουργία και η χρηματοδότηση των συνδικάτων, αλλά και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών.

Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πόρισμα όπου θα αναλύονται οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, διατυπώνοντας παράλληλα άποψη σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην Ελλάδα και σε ποια κατεύθυνση. Πρόεδρος της σχετικής επιτροπής είναι ο Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ, Γιαν βαν Άουαρς πρώην πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων Εργατολόγων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται να είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Τα εργασιακά αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πλέον σοβαρά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών και τυχόν αλλαγές που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας θα προκαλέσουν και ενδοκυβερνητικές τριβές αλλά και μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αναλυτικά τα σημεία που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και δανειστές είναι:

-Δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει όλους εργαζόμενους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας (lock out).

-Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.

-Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιακή κινητοποίησης.

-Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας.

-Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμισή με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.

-Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών, για σπουδαίο λόγο.

-Αλλαγή του τρόπου σύστασης και εκλογής συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και της χρηματοδότησης τους.

Πηγή: Enikonomia