Η Ελλάδα θα χρειαστεί δίχτυ προστασίας
Η συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και τη συζήτηση χαρακτήριζε η ευγένεια, σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον.
Η πηγή πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν συμφώνησαν στα πάντα, αλλά ήταν μία συνάντηση κατά την οποία κυριάρχησαν τα συγχαρητήρια, οι συμβουλές και οι εισηγήσεις».
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών άκουσε από την κ. Λαγκάρντ ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την επιτυχία της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά, φέρεται να του είπε: «Μας ενδιαφέρει να βγείτε στις αγορές και να βγείτε με επιτυχία». «Διότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν και επιτυχία του ίδιου του Ταμείου», υπογράμμισε η πηγή.
Πάντως, στο Ταμείο αισθάνονται ότι είναι πρόωρο να εξέλθει η Ελλάδα του Μνημονίου χωρίς γραμμή στήριξης, χωρίς το δίχτυ που θα την προστατεύει. Πιστεύουν και το υπογράμμισαν στην ελληνική αντιπροσωπεία, ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές. Ασφαλώς, είπε η πηγή, «θα είναι μία διαφορετική σχέση, όχι όπως η σημερινή, αλλά επιθυμούν με τον τρόπο αυτό να προστατευθούν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να μην εκτροχιαστεί η προσπάθεια οριστικής διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με την πηγή, «η ανώδυνη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα είναι μία διαδικασία που θα κρατήσει μερικούς μήνες, ακριβώς επειδή πρέπει να γίνει δεκτή από τις αγορές με θετικό τρόπο». Η αρνητική αντίδραση των αγορών θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα πιστεύουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, αν και πολύ κουρασμένη, η κ. Λαγκάρντ ήταν ευγενική, ήρεμη και χαμογελαστή. Χαιρέτησε όλους τους Ελληνες αξιωματούχους και ήταν ιδιαίτερα διαχυτική με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. Η συνάντηση κράτησε 20 λεπτά και η κ. Λαγκάρντ με τον κ. Χαρδούβελη τα είπαν ιδιαιτέρως για 5 λεπτά. Η πηγή υποθέτει ότι στη διάρκεια της ιδιαίτερης συνάντησης ο Ελληνας υπουργός εξήγησε τον δρόμο της εξόδου που επέλεξε η Ελλάδα.
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η Ελλάδα «κοιτάζει όλες τις επιλογές» ώστε να κερδίσουν όλες οι πλευρές και η κ. Λαγκάρντ φέρεται να απάντησε πως «ό,τι αποφασίσετε είναι θέμα της κυβέρνησής σας, εμείς θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση».
Σύμφωνα με την πηγή, «το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματα που έδωσε στην Ελλάδα. Και για να λάβει τα δανεικά, η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή πρόσβαση στις αγορές».
Η πηγή υποστήριξε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιθεώρηση της τρόικας και εάν δεν καλύπτεται η Ελλάδα από «δίχτυ προστασίας», τότε οι αγορές δεν θα είναι φιλικές. Το ΔΝΤ ζητά τα εξής:
Πρώτον, να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας στη διάρκεια της παρούσας επιθεώρησης. Η πηγή αναμένει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι πολύ σκληροί.
Δεύτερον, τα αποτελέσματα των στρες τεστ είναι εξαιρετικά σημαντικά και ιδιαίτερα απασχολεί πώς θα αντιδράσουν και πώς θα τα αντιμετωπίσουν οι δανειστές.
Τρίτον, πρέπει να ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για το χρέος.
Τα παραπάνω, τόνισε η πηγή, «πρέπει να γίνουν συντονισμένα και αποτελεσματικά και να αποδεχθεί η Ελλάδα ένα δίχτυ προστασίας. Διαφορετικά», συνέχισε η πηγή, «τα πράγματα θα είναι δύσκολα».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο τραπέζι η απεμπλοκή του ΔΝΤ
Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση ύστερα από τα ραντεβού που είχαν στη ΝΔ οι κ. Χαρδούβελης, Στουρνάρας και Παπασταύρου με την ηγεσία του ΔΝΤ. Οπως έλεγε στο «Εθνος» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «για πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο το θέμα της απεμπλοκής του Ταμείου είναι στο τραπέζι των συζητήσεων».
Πράγματι η ελληνική αποστολή, που μετέβη στην έδρα του ΔΝΤ, προχώρησε σε αυτό το πρώτο – κρίσιμο βήμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε με έμφαση το θέμα του «βελούδινου διαζυγίου» και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί από την αρχή του ’15 να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, αυτό που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Η Αθήνα δεν φαίνεται να διαφωνεί κατ’ αρχάς ως προς την «προληπτική γραμμή στήριξης», αν και κορυφαίοι υπουργοί σημείωναν ότι θα προτιμούσαν αυτή να δοθεί από την Ευρώπη και όχι από το Ταμείο. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό του για την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: Έθνος